Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
YMM üretim tasdik raporlarındaki G.T.İ.P. numaralarının tevsikine ilişkin ÖTV sirküleri yayınlandı. PDF Yazdır e-Posta
21 Ocak 2012
Image

Maliye Bakanlığı tarafından 5 Ocak 2012 tarihinde yayınlanan 16 numaralı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Sirküleri'nde, Yeminli Mali Müşavir (YMM) üretim tasdik raporlarında, ÖTV Kanunu'na ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan mallardan imal edilen malların G.T.İ.P. numarası tevsiklerinin nasıl yapılacağına ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.

Bilindiği üzere 21 Eylül 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 21 seri numaralı Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği ile ÖTV Kanunu'na ekli (I) sayılı listedeki mallarda aşağıda sayılan 3 temel ÖTV uygulamasına ilişkin 1 ve 5 seri numaralı ÖTV Tebliğlerinde değişiklikler yapılmıştı.

— Kanunu’nun 8/1. maddesi kapsamında uygulanan tecil-terkin uygulaması,

— 2003/6467 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nın 1. maddesi kapsamındaki uygulama (Madeni Yağ İmalatı),

— 2002/4930 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 4. maddesi kapsamındaki uygulama.

Bahsi geçen uygulamaların en önemli ortak özelliği ise hepsinde belirli ürün gruplarının imalat sürecine sokularak, bu ürünlerden yine belirli ürün gruplarının üretilmesi halinde, bu üretimi gerçekleştiren mükelleflerin vergi yükünün hafifletilme imkanının sağlanmasıdır. Örneğin, bu 3 uygulamadan en yaygın olan "tecil-terkin" uygulamasında, ÖTV Kanunu'na ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan yerli ve ithal malların aynı Kanun kapsamındaki (I) sayılı listeye dahil olmayan malların imalinde 12 ay içerisinde kullanılması halinde, tahakkuk eden verginin bir kısmı önce tecil edilmekte, daha sonra belirli şartların varlığı halinde terkin edilmektedir. Bu sayede, mükelleflerin üzerindeki ÖTV maliyeti daha düşük düzeyde tutulabilmektedir.

Söz konusu şartların varlığının sağlandığı, YMM'ler tarafından hazırlanan raporlar sayesinde ilgili vergi daireleri nezdinde değerlendirilmekte ve üretime konu olan mallar için gerek ithalatı esnasında Gümrük İdaresine verilen, gerekse de yerli alım esnasında ilgili Vergi Dairesine verilen teminatlar çözdürülebilmektedir.

Yukarıda bahsi geçen 21 seri numaralı ÖTV Genel Tebliği'nde ilgili YMM raporlarında olması gereken bilgiler arasında, imal edilen mala ilişkin G.T.İ.P. bilgileri de yer almaktadır. Mükelleflerin bu kapsamdaki işlemlerine ilişkin yazılan raporlarda imal edilen ürünlere ait G.T.İ.P. bilgisi verilmekteyken, Maliye Bakanlığı'nca yayınlanan 16 numaralı Özel Tüketim Vergisi Sirküleri ile YMM üretim tasdik raporlarında (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan mallardan imal edilen malların G.T.İ.P. numarasının tevsik edilmesi hususunda yeni bir uygulama getirilmiştir.

Buna göre, Kanun'a ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan mallardan imal edilen malların G.T.İ.P. numaraları tespitlerinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığının ilgili birimlerine yaptırılarak, bu birimlerden alınan yazıların, YMM üretim tasdik raporlarına tevsik edici belge olarak eklenmesi gerekmektedir. Öte yandan, bahsi geçen sirkülerde G.T.İ.P. numaraları tespitlerine ilişkin yazıları içermeyen raporların işleme konulmayacağı da vurgulanmıştır.

Sirkülerde yer alan Gümrük ve Ticaret Bakanlığının ilgili birimlerinin gümrük laboratuarları olduğu anlaşılmaktadır. Ancak laboratuarlarda sürdürülecek işlemlerin mükellefler açısından hem belli bir maliyetinin olacağı, hem de bu belgelerin temin edilmesinin uzun süreler alabileceği görülmektedir. Ayrıca, ithalat-ihracat işlemlerine konu olmayan ürünler için gümrük laboratuarlarının nasıl kullanılacağına ilişkin gümrük mevzuatında açık bir düzenleme de mevcut değildir.

Özellikle GTİP numarası tespitinin (I) sayılı listenin B cetvelinde yer alan mallardan imal edilen tüm ürünler için yapılacak olması, ilgili üretim süreçlerinde çok fazla ürün imal eden mükellefler açısından, üzerinde önemle durulması gereken bir durumdur. Netice olarak, yukarıda bahsedilen üretim süreçlerine sahip mükelleflerin Maliye Bakanlığının yayınlamış olduğu sirkülerde belirtilen birimlere başvuruda bulunması ve bu üretim süreçlerinde ortaya çıkan ürünlerin G.T.İ.P. kodlarının tespiti yönünde ivedilikle hareket edilmesi gerektiğini hatırlatmak isteriz. E&Y

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.