Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Arabulucu, hukuk fakültesi mezunu olacak PDF Yazdır e-Posta
20 Ocak 2012

Image

Meclis Adalet Komisyonu'nun alt komisyonu, kamuoyunda 'mahkemesiz adalet' olarak bilinen 'arabuluculuk' kanun tasarısında değişikliğe gitti.

Hükümet tasarısında '4 yıllık üniversite mezunu' olan herkesin arabulucu olması öngörülürken, alt komisyon bunu 'hukuk fakültesi mezunu' olarak değiştirdi.

Barolar Birliği, Yargıtay, tasarıyı hazırlayan hocalar ile Adalet Bakanlığı temsilcilerinin dinlendiği alt komisyonda Barolar Birliği ve CHP, arabulucunun 'avukat' olmasında ısrar etti. Alt komisyon da tepkileri azaltmak ve arabuluculuk sisteminin yerleşmesi için arabulucunun '5 yıllık deneyime sahip hukuk fakültesi mezunu' olması şeklinde bir ara çözüm buldu. Buna göre hukuk fakültesi mezunu bir kişi noterlik, avukat veya hâkim savcılık gibi hangi mesleği yapıyorsa kendi alanında 5 yıl çalıştıktan sonra arabulucu olabilecek. Sistemin yaygın bir şekilde uygulandığı bir Avrupa ülkesine de gidecek olan alt komisyon, 2 hafta içinde raporunu tamamlayacak. Tasarı daha sonra üst komisyon olan Adalet Komisyonu'nda, en son olarak da Genel Kurul'da görüşülecek.

Alt Komisyon Başkanı AK Partili Yılmaz Tunç, arabuluculuk sisteminde amacın, 'toplumda uzlaşma kültürünü yerleştirmek ve yargıya intikal etmeden tarafların kendi aralarında uzlaşması' olduğunu söyledi. Arabulucu ile çalışmanın 'tamamen tarafların isteğine bağlı' olduğunu, tarafların istedikleri zaman arabulucu ile görüşmeleri kesebileceğini anlattı. Tunç, tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebileceği işlemlerin arabuluculuk konusu olacağını, kamu düzenine ilişkin düzenlemelerin ise bunun dışında olduğunu belirtti.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1232448&title=arabulucu-hukuk-fakultesi-mezunu-olacak

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

Editörden; Meclisimizin maalesef 2/3’ ü Avukat olmasından dolayı, Tüm Mesleklerle ilgili Arabuluculuk Yasasını Avukatların yapması hususunda alt komisyon değişiklik kararı almış, Bu işi sadece Avukatların yapacağı yönünde karar kışmışlar, Hukuk Fakültelerinde Tüm yaşamla ilgili meslekler öğretildiğinden Avukatların bu işi yapmaları daha yerinde bulunmuş!