Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hayvan ithalatında kontrol belgesi düzenlenmesine ilişkin 2012/8 sayılı tebliğ yayımlandı. PDF Yazdır e-Posta
18 Ocak 2012
Image

18.01.2012 tarihli 28177 sayılı Resmi Gazete ile, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na ait Damızlık Harici Hayvanların İthalatında Kontrol Belgesi Düzenlenmesi için Aranacak Belgeler Hakkında 2012/8 sayılı Tebliğ yayımlanarak aynı gün yürürlüğe girmiştir.  

Bu Tebliğ, 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Ülkeye Giriş Yapan Canlı Hayvanlarda Yürütülecek Veteriner Kontrollerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmeliğe dayanılarak hazırlanmıştır.

Müracaat ve müracaat için gerekli belgeler:

Kontrol belgesinin düzenlenmesi Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünce veya yetkilendirilmiş il müdürlüklerince yapılmaktadır.

Kontrol belgesi başvurusu için aşağıdaki belgelerin hazır bulundurulması gerekmektedir:

a) Bir adet dilekçe

b) Daktilo veya bilgisayarda usulüne uygun doldurulmuş ve yazıldıktan sonra imzalanmış ve kaşelenmiş üç asıl kontrol belgesi

c) Bir asıl, iki suret proforma fatura veya üç suret fatura

ç) Üç suret proforma veteriner sağlık sertifikası

d) Üç suret orijin sertifikası

e) Üç suret test belgesi (test sonuçları veteriner sağlık sertifikasında belirtilmişse ibraz edilmesine gerek yoktur.)

f) Damızlık harici yarış ve engel atlama ve benzeri amaçlı at ithalatında üç suret pedigri ve üç suret eşkal belgesi

g) ithalatçı firma imza yetkilisince imzalanmış taahhütname

Resmi kontrol

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ibraz edilen gerekli bütün belgelerin birer suretleri düzenlenecek kontrol belgesi ile beraber veteriner sınır kontrol noktası müdürlüğüne veya yetkilendirilmiş il müdürlüğüne gönderilir ve bu belgeler serbest dolaşıma giriş rejimi, dahilde işleme rejimi, gümrük kontrolü altında işleme rejimi ve geçici ithalat rejimleri ile tespit edilen amaçlar doğrultusunda ilgilisine teslim sırasında onaylı orijinalleri ile karşılaştırılacaktır.

Genel hükümler

a) Yürürlükteki Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliğinin (Ürün Güvenliği ve Denetimi) Ek I-A sayılı listesinde yer alan damızlık harici hayvanlar kontrol belgesine tabidir.

b) İthal edilmek istenen hayvanların mevzuata uygunluğunun ithalat aşamasında veteriner sınır kontrol noktası müdürlükleri veya yetkilendirilmiş il müdürlüklerince tespit edilmesi halinde bu hayvanların ithalatına izin verilir.

c) İthalatçı sunduğu bilgi ve belgelerin doğruluğundan sorumludur.

d) Kontrol belgesi düzenlenmesi ve ithalat işlemleri sırasında talep edilen belgelerde yer alan bilgiler birbiri ile uyumlu olmalıdır.

Ayrıca, 22/9/2000 tarihli ve 24178 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 2000/32 sayılı Damızlık Harici Canlı Hayvanlar ile Hayvan Maddelerinin İthalatında Kontrol Belgesi Düzenlenmesi İçin Aranacak Belgeler Hakkında Tebliğ yürürlükten kaldırılmıştır.

Canlı Hayvan Ticareti Yapan Satıcıların Çalışma ve Denetlenmesi ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.