Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Karşılıksız çeke hapsi kaldıran tasarı komisyondan geçti PDF Yazdır e-Posta
13 Ocak 2012
Image

Karşılıksız çeke hapis cezası verilmesi uygulamasını kaldıran kanun tasarısı Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.

Yargıyı hızlandırması beklenen tasarıyla ilgili konuşan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, karşılıksız çek kesmekten dolayı cezaevinde bin 457 kişinin bulunduğunu belirterek, "Yargıtay'daki dosya sayısı 217 bin 165, savcılıklar ile derece mahkemelerinde ise 400 bin." dedi. Tasarıya göre çeki karşılıksız çıkan bir kişi zamanında ödeme yapmadığı takdirde hapis cezası ile karşılaşmayacak. Bunun yerine 10 yıl süreyle 'çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı' uygulanacak. Yasak kararını ise mahkeme değil cumhuriyet savcısı verecek. Hamiline çek defteri yaprağını kullanmadan hamiline çek düzenleyen kişiye, her bir çekle ilgili olarak uygulanan 1 yıla kadar hapis cezası, 300 TL'den 3 bin TL'ye kadar idari para cezasına dönüştürülecek. Karşılıksız kalan çek bedelinin, çekin üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihine göre uygulanacak faizle birlikte tamamen ödenmesi halinde, çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı yine cumhuriyet savcısı tarafından kaldırılacak. Çekle ilgili yasaklılık kayıtları Merkez Bankası'nda tutulacak. Komisyonda kabul edilen bir önergeyle, bankaların karşılıksız çek keşide edilmesindeki sorumluluğu artırıldı. Buna göre, muhatap banka, ibraz eden düzenleyici dışındaki hamile, süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için, karşılığının hiç bulunmaması halinde; çek bedeli 10.000 lira ya da üzerinde ise 10.000 lira, çek bedeli 1.000 liranın altında ise çek bedelini ödemekle yükümlü olacak.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1228728&title=karsiliksiz-ceke-hapsi-kaldiran-tasari-komisyondan-gecti

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.