Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
4458 sayılı Gümrük Kanununun bazı maddelerin uygulanması hakkındaki kararda değişiklik yapıldı. PDF Yazdır e-Posta
12 Ocak 2012
Image

4458 sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerin Uygulanması hakkındaki kararda değişiklik yapılmasına dair karar 11 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Yapılan değişiklikler, 2 ana başlıkta özetlenebilmektedir.

Muafiyet tanınmasına ilişkin değişiklikler

4458 sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerin Uygulanması hakkındaki kararın 19.maddesinin dördüncü fıkrasında değişiklik yapılmıştır. Yapılan bu değişiklik ile,Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik bir kişi adına ve bu bölge dışında tescil edilmiş olması ya da Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik bir kişiye ait olduğunun belgelendirilmesi halinde ambulans hava taşıtları, yangın söndürme hava taşıtları, zirai ilaçlama hava taşıtları ve sihhi ilaçlama hava taşıtlarına 24 ayı aşmamak üzere geçici ithalat izni verileceği belirtilmiştir.

Ayrıca, aynı kararın gümrük vergilerinden muafiyet tanınan eşyalardan 89 uncu maddenin (d) bendinde yer alan eşya, Spor Genel Müdürlüğü tarafından talep edilen, Türkiye'de düzenlenecek uluslararası spor organizasyonlarında kullanılmak veya ücretsiz olarak dağıtılmak üzere bedelsiz olarak gönderilen mal olarak değiştirilmiştir.

Bu kapsamdaki düzenlemeler değişikliğin yayımı tarihi olan 11.01.2012 itibariyle yürürlüğe girecektir.

Standart depolarda bulunan yakıtların muafiyetine ilişkin değişiklikler

4458 sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerin Uygulanması hakkındaki kararın 95. maddesinin (a)  bendinde değişiklik yapılmıştır. Yapılan bu değişiklik ile,Türkiye Gümrük Bölgesine giren her türlü ulaşım araçları, motosikletler ve özel konteynırların içindeki standart depolarda mevcut bulunan yakıtlara gümrük vergilerinden muafiyet tanınmıştır.

Ayrıca 96 ncı maddeye, 95 nci maddenin birinci fıkrasında bahsi geçen muafiyetin, hususi ve ticari olarak kayıt ve tescil ettirilmiş yerli ve yabancı plakalı otomobil ile hususi olarak kayıt ve tescil ettirilmiş yerli ve yabancı plakalı minibüs ve kamyonetler için ayda en fazla dört defa kullandırılacağı, bir ay içerisinde dört defadan fazla giriş yapan araçlardan her giriş için tüm depodan üçüncü fıkrada belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde tek ve maktu vergi tahsil edileceği dördüncü fıkra olarak eklenmiştir.

Bu kapsamdaki düzenlemeler (01.02.2012) değişikliğin yayımı tarihini takip eden ayın birinci günü yürürlüğe girecektir.

Yukarıda gümrük yönetmeliğinde yapılan değişiklikler ana hatları ile özetlenmiş olup, değişikliklerin tamamına http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2011/11/20111102-13.htm web sayfasından ulaşmak mümkündür. E&Y

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.