Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SPK tarafından hazırlanan “Kurumsal Yönetim İlkelerinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına İlişkin Tebliğ” yayımlandı. PDF Yazdır e-Posta
04 Ocak 2012
Image

SPK tarafından hazırlanan Seri: IV No: 56 sayılı Kurumsal Yönetim İlkelerinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ), 30 Aralık 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 22. maddesinin birinci fıkrasının (z) bendine dayanılarak çıkarılan söz konusu Tebliğ, borsa şirketlerinin esas alacakları, kurumsal yönetim ilkelerini düzenlemeyi amaçlamaktadır. Getirilen bu düzenleme ile 11 Ekim 2011 tarihli 2. mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanan Seri: IV, No: 54 sayılı Kurumsal Yönetim İlkelerinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına İlişkin Tebliğ yürürlükten kaldırılmıştır.

Tebliğ, payları İMKB'de işlem gören bankalar için yayımı tarihinden 1 yıl sonra, diğer borsa şirketleri için ise yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir. Ancak Tebliğe uyum amacıyla gerçekleştirilmesi gereken esas sözleşme değişikliklerinin ve yönetim kurulu yapılanmalarının, 30 Haziran 2012 tarihinden geç olmamak üzere yapılacak ilk genel kurul toplantısına kadar tamamlanması zorunluluğu bulunmaktadır.

Kurumsal yönetim ilkeleri çerçevesinde, bu ilkelerin daha iyi bir şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla Denetimden Sorumlu Komite, Kurumsal Yönetim Komitesi, Aday Gösterme Komitesi, Riskin Erken Saptanması Komitesi ve Ücret Komitesi oluşturulması planlanmaktadır. Ancak yönetim kurulu yapılanması gereği ayrı bir Aday Gösterme Komitesi, Riskin Erken Saptanması Komitesi ve Ücret Komitesi oluşturulamaması durumunda, Kurumsal Yönetim Komitesi bu komitelerin görevlerini de yerine getirecektir.

Kurumsal yönetim ilkelerini zorunlu olarak uygulayacak olan şirketlerin belirlenmesi ve gözetiminde, borsa şirketleri (payları İMKB'de işlem gören halka açık anonim ortaklıklar), sistematik önemlerine göre piyasa değerleri ve fiili dolaşımdaki payların piyasa değerleri dikkate alınarak aşağıdaki şekilde üç gruba ayrılır:

·   Birinci grup:Piyasa değerinin ortalaması 3 milyar TL'nin ve fiili dolaşımdaki payların piyasa değerinin ortalaması 750 milyon TL'nin üzerinde olan ortaklıklar,

·  İkinci grup:Birinci grup dışında kalan şirketlerden, piyasa değerinin ortalaması 1 milyar TL'nin ve fiili dolaşımdaki payların piyasa değerinin ortalaması 250 milyon TL'nin üzerinde olan ortaklıklar,

·  Üçüncü grup:Gelişen İşletmeler Piyasasında ve Gözaltı Pazarında işlem gören ortaklıklar ile birinci ve ikinci gruba dahil olan ortaklıklar hariç olmak üzere, borsa şirketlerinin tamamı.

Şirketlerin piyasa değeri ile fiili dolaşımdaki payların piyasa değerinin hesaplanmasında, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık ayları itibarıyla son işlem günlerinde oluşan ikinci seans kapanış fiyatlarının ve fiili dolaşımdaki pay oranlarının ortalaması esas alınır. Söz konusu hesaplama her yıl Ocak ayında Sermaye Piyasası Kurulu (Kurul) tarafından yapılarak, ortaklıkların dahil oldukları gruplar yeniden belirlenir ve liste Kurul tarafından haftalık bülten aracılığıyla ilan edilir.

Borsa şirketlerinin yıllık faaliyet raporlarında, kurumsal yönetim ilkelerinin uygulanıp uygulanmadığına; uygulanmıyor ise buna ilişkin gerekçeli açıklamaya, bu prensiplere tam olarak uymama dolayısıyla meydana gelen çıkar çatışmalarına ve gelecekte şirketin yönetim uygulamalarında ilkelerde yer alan prensipler çerçevesinde bir değişiklik yapma planının olup olmadığına ilişkin açıklamalara yer verilir.

Söz konusu tebliğ ile pay sahipleri, kamuyu aydınlatma ve şeffaflık, menfaat sahipleri ve yönetim kurulu konularına bir takım kriterler getirilmiştir.

Kurumsal Yönetim İlkelerinde, evrensel normlara uygun olarak zorunlu içerik ve tavsiye içerik hep birlikte tek metinde düzenlenmiş ve grup bazında uygulama esasları belirlenmiştir.

Bu kriterlerden ekte liste halinde belirtilenlere (Pay Sahipleri ve Yönetim Kurulu bölümlerine ilişkin düzenlemeler), Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar'da tanımlanan dışarıda yerleşik ortaklıklar hariç olmak üzere, Borsa Şirketlerinin tamamı uymakla yükümlüdürler. Diğer ilkelere uyulmaması halinde, bu durum gerekçesiyle birlikte Kurumsal Yönetim İlkelerine Uyum Raporu ile kamuya açıklanır.

Bu Tebliğ, payları İMKB'de işlem gören bankalar için yayımı tarihinden 1 yıl sonra yürürlüğe girecektir. Diğer Borsa Şirketleri için ise yayım tarihi olan 30 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğe girmiştir. E&Y Türkiye

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.