Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Büyük mükellefe büyük jest geliyor! PDF Yazdır e-Posta
04 Ocak 2012
Image

KDV Genel Tebliği’nde değişikliğe gitmeye hazırlanan Maliye, ‘büyük mükellef’ olarak tanımladığı şirketlere yeni müşteriler kazandıracak

KDV Genel Tebliği’nde değişikliğe gitmeye hazırlanan Maliye, ‘büyük mükellef’ olarak tanımladığı şirketlere yeni müşteriler kazandıracak. Eğer tebliğ bu haliyle geçerse büyük mükelleften mal alan şirketler KDV’sini 6 ay sonra ödeme avantajına sahip olacak.

Maliye hazırladığı yeni KDV Genel Tebliği ile 843 büyük mükellefin ‘müşterisini’ artıracak. Eğer tebliğ olduğu gibi kabul edilirse artık “Büyük Mükellefler” tanımına giren 843 şirketten mal veya hizmet alanlar bu sırada KDV kesintisi yani tevkifatı yapmayacak. Onun yerine KDV’yi büyük şirket kendi kesecek.

Eğer büyük şirket malı 6 ay vadeli satarsa bu şirketten mal alan mağaza ve dükkân KDV’sini de 6 ay sonra ödeyecek. Teknik gibi görünen bu konu 843 büyük mükellef için büyük önem taşıyor. Çünkü piyasada şirketler arasında alım satım yaklaşık 6 ay vadeli olarak gerçekleşiyor. Bu da büyük şirketten alım yapanların KDV’yi peşin ödemek yerine malı 6 ay vadeli aldığı için KDV’yi de 6 ay sonra ödeyeceği anlamına geliyor.

Mal ve hizmet alanlar söz konusu 843 şirket yerine diğer şirketlerden alırsa bu kez KDV’yi aynı anda tahsil edip devlete ödemek zorunda. Ardından da KDV alacağı doğduğu için devletten iade alabilmek için aylarca koşturmak zorundalar. Onlar KDV peşinde koşarken büyükler KDV’yi de aynı anda tahsil edip ya devletten olan alacağından yine peşin peşin düşecek ya da kendisi devlete ödeyecek.

Devletten KDV tahsil etmenin 5-6 ayı bulabileceğini belirten vergi uzmanları, “Eğer bu düzenleme geçerse vadeli mal alan mağaza ve dükkânlar KDV’yi de 6 ay sonra ödeyeceği için büyük mükellefleri tercih edecek ve müşteriler 843 şirkete kayacak. Küçük şirket KDV alacağını tahsile uğraşırken büyüklerde bu sorun olmayacak. Bu büyük bir adaletsizlik getirecek” değerlendirmesinde bulunuyor.

TAHSİLÂT 5–6 AY SÜRÜYOR

Devlet vergi kaçağını önlemek için bazı ürünlerde alıcıları verginin ödenmesinden sorumlu oluyor. Şu anda birçok sektörde bu uygulama söz konusu. Buna göre örneğin bir fabrika ürettiği malı bir mağazaya sattığında KDV’nin yüzde 90’ını mağaza beyan edip devlete ödüyor. Yüzde 10’unu ise fabrika ödüyor. (100 liraya satılan malın 13.5 liralık KDV’sini mağaza, 2.5 lirasını fabrika ödüyor.) Fabrika KDV dahil 100 liraya sattığı malın KDV tutarı olan 13.5 lirayı devletten tahsil ediyor. Ancak bu süreç çok uzun sürüyor. Öyle ki bazı durumlarda firmalar KDV alacağını almak için teminat gösteriyor ve rapor yazıyor.

VADELİ ALIMLARLA AVANTAJ

Şu anda fabrikadan 100 liralık mal alan mağaza bunun KDV’sinin yüzde 90’ını aldığı ay devlete ödüyor. Geri kalan yüzde 10’u üretici veya satıcı firma ödüyor. Piyasada alımlar şu anda 6 aylık vadelerle yapılıyor. Tebliğ geçerse mağaza veya dükkânlar büyük şirketlerden vadeli alım yapmışsa KDV’yi de 6 ay sonra devlete değil büyük şirkete ödeyecek. Böylece 6 aylık bir finansman kolaylığı sağlayacak. Bu durumun ise siparişlerin 843 şirkete kaymasına neden olması bekleniyor.

İŞTE TEBLİĞİN AYRICALIKLI KURUMLARI

*  5018 sayılı kanuna ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluşlar, il özel idareleri ve bunların teşkil ettikleri birlikler, belediyelerin teşkil ettikleri birlikler ile köylere hizmet götürme birlikleri,

* Yukarıda sayılanlar dışındaki, kanunla veya kanunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kurum ve kuruluşlar, I Döner sermayeli kuruluşlar,

* Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları,

* Kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları,

* Bankalar,

* Kamu İktisadi Teşebbüsleri (Kamu İktisadi Kuruluşları, İktisadi Devlet Teşekkülleri),

* Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar,

* Organize sanayi bölgeleri ile menkul kıymetler, vadeli işlemler borsaları dahil bütün borsalar,

* Yarıdan fazla hissesi doğrudan yukarıda sayılan idare, kurum ve kuruluşlara ait olan (tek başına ya da birlikte) kurum, kuruluş ve işletmeler,

* Hisse senetleri İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na kote edilmiş şirketler,

* Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı’na bağlı mükellefler. 

http://ekonomi.haberturk.com/makro-ekonomi/haber/702692-buyuk-mukellefe-buyuk-jest-geliyor

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.