Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ziya Perver - SSK'da emekli aylığı 1990 ve sonrasındaki kazançların ortalamasına göre tespit edilir PDF Yazdır e-Posta
12 Ocak 2008

 

16 Ocak 1989'da isteğe bağlı Bağ-Kur primi yatırmaya başladım. 1999 yılında da vergi mükellefi oldum ve 2002'ye kadar yine Bağ-Kur primi yatırdım. Daha sonra isteğe bağlı Bağ-Kur'a devam ettim.

1 Nisan 2006'da SSK'lı bir işte çalışmaya başladım. Halen devam ediyorum. 1989'dan beri hiç borcum yok, ara da vermedim. Ne zaman emekli olabilirim? Emekli maaşım hesaplanırken Bağ-Kur primlerimin miktarları mı dikkate alınacak, yoksa sadece 17 yıl standart sigortalı gibi mi işlem yapılacak? Eğer bundan sonraki SSK primlerim daha yüksek bir miktarda yatarsa emekli maaşıma etki eder mi? Emekli maaşı hesaplanırken 'son yılın veya son 3 yılın ortalaması alınır, önceki yıllar hesaba katılmaz' diyorlar, doğru mu? Askerlik borçlanmamı yapmalı mıyım, yaparsam bu, maaşıma veya erken emekli olmama katkı sağlar mı? Bağ-Kur primlerim ile SSK primlerinin birleştirilmesi için Bağ-Kur'a dilekçe vermiştim, birleştirilmiş midir? Abdullah Kızıl-Mersin-Mut

Normal şartlarda 16 Ocak 2014 günü en az 5.450 prim günüyle emekli olursunuz. Bulduğum kadarıyla 2 Şubat 1953 doğumlusunuz. Öyleyse yaşlılıktan daha erken emekli oluyorsunuz. 17 yıllık primle bundan sonra prim ödemeseniz dahi Bağ-Kur'dan 57 yaşında, yani 2 Şubat 2010 günü emekli olmaya hak kazanmışsınız. 1 Nisan 2006 günü başladığınız SSK'ya ara vermeden 3,5 yıl (1.260 gün) prim öderseniz, bunu tamamladığınız gün SSK'dan emekli olabilirsiniz. Hiç ara vermezseniz bu süreyi Ekim 2009'da tamamlıyorsunuz. Bağ-Kur'dan emekli olursanız son basamağınız olan 13'e göre bugünkü rakamlardan yaklaşık 500 yeni lira emekli aylığınız olur. SSK'dan emekli olursanız, 1 Ocak 1990 gününden emekli olacağınız güne kadar geçen sürelerin ortalamasına göre emekli aylığınız hesaplanacak. Bağ-Kur'da geçen sürelerinizin kazançları ise ödediğiniz prim basamaklarının o yıllardaki gelir tutarlarına göre dikkate alınacak. Yani sizin elinizde olan prim ödeme belgelerinin emeklilik primlerini 5 ile çarparsanız aylık veya yıllık kazancınızı bulabilirsiniz. Bundan sonra SSK primleriniz daha yüksek yatarsa biraz daha fazla emekli aylığınız olur, ama 1990 yılından emekli olacağınız güne kadar geçen sürenin ortalamasını ne kadar yükseltirse o kadar artar. Ne SSK için ne de Bağ-Kur için askerlik sürenizi ödemenize gerek yok. Hizmetlerin birleştirilmesi ise ancak ve ancak emeklilik anında olur.


Matbaa işçisinin erken emekliliği Meclis'e bağlı

16 yıldır bir gazetenin matbaasında çalışan Hasan Ercan isimli arkadaşımın emekli tarihini öğrenmek istiyorum. Sigorta başlangıcı 1 Mayıs 1985 olup 1 Nisan 1992 tarihinden itibaren yıpranma payı almaya başladı. 1969 doğumlu arkadaşım ne zaman ve nasıl emekli olabilir? Toplam gün sayısı 7.462'dir; ama bazı yıllar birden fazla işyerinde çalışmıştır. Barış Gündoğan

Gönderdiğiniz mesajınızdaki sigorta sicil numarasına göre arkadaşınızın emeklilikte yaş kanununun uygulama tarihi olan 23 Mayıs 2002 itibarıyla basında 3.600 günü yok. Normal şartlarda 48 yaşında emekli olabilir; ama bugüne kadar aldığı ve bundan sonra alacağı basın çalışma günlerinin dörtte biri kadar bu yaştan düşecektir. 31 Aralık 2007 günü itibarıyla basında 5.432 günü var ve buna göre de bundan sonra matbaada çalışmasa dahi 3 yıl, 9 ay, 8 gün yaştan indirim kazanmış durumda. Öyleyse şu anda 44 yaş, 3 aylık iken emekli olabilir. Bundan sonra da matbaa işlerinde çalışmaya devam ederse her yıl için bu yaş 3 ay öne gelecektir. Ancak, halen TBMM'de görüşülmekte olan sosyal güvenlik reformu, matbaa çalışanlarına verilen ilave sigortalılık süresini yani yaştan düşme hakkını bundan sonrası için ortadan kaldırabilecektir, haberiniz olsun.


Memuriyetten istifa eden şirket ortağı Bağ-Kur'lu olur

1993 yılında devlet memuru olarak işe başladım. 2006'da istifa ettim, ortağı olduğum bir şirkette çalışmaya başladım. Kurumumda maaşlı gözüktüğümden dolayı SSK primlerim yatırılıyor. Geçen hafta okuduğum yazınızda şirket ortaklarının Bağ-Kur'lu olması gerektiğini yazmışsınız. Bu durumda ne yapmalıyım? Yatırdığım primler ne olacak? Mahmut Abuhan

Devlet memurlarının limitet veya anonim şirketlere ortak olmaları yasak değildir. Siz de ortak olmuşsunuz. Normal şartlarda devlet memuru olarak 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu olmasaydı 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu gereğince sırf şirket ortağı olduğunuz için Bağ-Kur'lu olacaktınız. Ancak, Emekli Sandığı iştirakçisi olduğunuz sürece, sosyal güvenliğin tekliği ilkesi gereğince Bağ-Kur'lu olmadınız. Memuriyetinizin bitim tarihi itibarıyla da arka planda bekleyen Bağ-Kur hemen devreye girmiş olur ve siz istifa ettiğiniz andan itibaren Bağ-Kur'lusunuz. Ortağı bulunduğunuz şirketten SSK'lı işçi olarak bildirilemezsiniz; ama bugüne kadar SSK'ya bildirilmiş sürelerinizin ödenmiş primlerini Bağ-Kur'a çıkacak olan borçtan indirtebilirsiniz. Önce gidip Bağ-Kur'a kaydolun, sonra da 5458 sayılı kanunun 16. maddesi gereğince SSK'ya ödenen primlerin istenmesi için dilekçe verin.


Okur sorularına kısa cevaplar

Bekir Çakır: 1956 doğumlu babanızın, 1982-1984 yılları arasındaki 950 günlük Bağ-Kur'luluk süresi, 1995-2008 arasındaki 3.553 günlük SSK süresi ve ödemesini yaptığınız 1977-1978 dönemindeki 20 aylık askerlik süresiyle birlikte 5.103 günü var demektir. Öyleyse dilediğiniz zaman SSK'ya emeklilik dilekçesini verebilirsiniz.

Nermin Çatırlı: 1 Ocak 1994 günü başlayan tarım SSK'dan 2000 yılına kadar ödenmiş 1.080 gün primin ardından 2007 yılına kadar ara verip yeniden başladıktan sonra dediğiniz gibi 2021 yılına kadar prim ödemeniz gerekir. Buna göre ara vermeden tarım SSK'ya prim ödemeye devam etmenizi tavsiye ederim.

http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazino=636675