Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bağımsız Denetim İkincil Mevzuatı İçin Resmi Gazete Takibine Gerek Yok! PDF Yazdır e-Posta
19 Aralık 2011

Image

Değişik bir mesleği icra ediyoruz, yaptığımız meslek öyle bir meslek ki bir yandan kurallara kanunlara sıkı sıkıya bağlı, bir yandan yapısı gereği serbest ve bağımsız.

Bir sabah uyandığımızda aklımıza gelmeyecek düzenlemelerle karşı karşıya kalabiliyoruz, bir resmi gazete sayfası ile hayatımız değişebiliyor.

Benim hatırladığın en çarpıcı düzenleme 30.12.2003 tarihinde yani yılın son gününden bir gün önce resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 5024 sayılı kanun, yılın son gününden bir gün önce yürürlüğe girerek o yılın enflasyon düzeltmesine tabi olmasına yol açmıştı.

Bunun dışında yaşı ve mesleki tecrübesi benden daha fazla olanlar mutlaka daha çarpıcı örnekler ortaya koyacaktır. İşte bu ve buna benzer sebeplerle hepimizde bir resmi gazete müdavimliği başladı.

Eskiden postacıyı beklerdik getirsin de içindekiler sayfasına bir göz atalım diye sonra internet hayatımıza girdi. Başbakanlık sağ olsun resmi gazeteyi gece 00:00 da yayınlamaya başladı bizde bu sefer gece yarısını beklemeye başladık.

Son dönemde özellikle 01 Kasım 2010’da bir gecede yayınlanan KOBİ TFRS ve TÜRMOB Bağımsız Denetim tebliği, sonra Türmob Sınav İlanı ardından TÜRMOB Tebliğ iptali ile başlayan mesleki hareketlilik bizi ciddi anlamda Resmi Gazete müdavimi yaptı.

Son dönemde etkisine girdiğimiz KHK sağnağı başlayınca artık elimiz www.resmigazete.gov.tr den çekilmez oldu. Geçenlerde bir davette gece yarısı bir köşede telefonla uğraşıyordum. Hayırdır dedi eşim ne oluyor. Resmi Gazete çıktı bakmam lazım. Ne çarpıcı bir paranoya değil mi?

Zaman zaman düşünüyorum niye böyle, bu ülkede binlerce, milyonlarca insanı ilgilendiren düzenlemeler niye kimseye sorulmadan tartışılmadan değerlendirilmeden direkt olarak yayınlanır ve yürürlüğe girer.

Burada ne Maliye Bakanlığı’nı Ne Hükümeti, Ne Meslek Odalarını, Ne Türmob’u, Ne SPK’nu ne EPDK’nu, ne BDDK’nu hiç kimseyi suçlamıyorum. Çünkü hepsi aynı hepsinin aldıkları kararları yaptıkları düzenlemeleri bir gece ansızın Resmi Gazete’de görüyoruz.

Neden böyle oluyor. Benim değerlendirebildiğim birkaç sebebi var, ya arkadan iş çevirmeyi seviyoruz, ya da tarihten bu yana oluşan kültürümüz nedeniyle Kervan yolda düzülür, mantığıyla aniden karar verip çıkarıyoruz. Bırak başkaları ile tartışıp değerlendirmeyi kendimiz bile değerlendirmiyoruz.

Gelelim yazımızın başlığına yıllar süren bu sorun çözülüyor mu? Bilmem! Ama en azından çözülmesi yönünde bir düzenleme var. Artık mesleğimizin çatı kurumuna dönüşen Kamu Gözetim, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun yapacağı düzenlemeleri Resmi Gazete’de görmeyeceğiz eğer bunun için resmi gazete takip ediyorsanız vazgeçin takip etmeyin. Çünkü Kurumun kuruluş kanunu olan 660 nolu KHK’de iki tane önemli düzenleme var:

Madde 8/8.bent: “Kurul ikincil düzenlemeleri hazırlarken, katılımı ve saydamlığı sağlamak üzere, ilgili tarafların görüşlerine başvurur.”

Madde 27/2.bent: “Kurumun hazırlayacağı ikincil düzenleme taslakları kamuoyunun bilgisine sunulmak üzere en az yedi gün süreyle uygun vasıtalarla duyurulur.”

Gerçekten müthiş düzenlemeler, bu kanun hükmünde kararnameyi yazan kişilere bu maddeleri buraya koyanlara en içten ve samimi duygularımla canı gönülden teşekkür ediyorum.

660 sayılı KHK birçok meslektaşımız tarafından eleştiriliyor, birçok meslektaşımız tarafından itiraz ediliyor. Ama benim kişisel görüşüm Dokuzda Yedilik yoğun hükümet vesayeti dışında ayakları oldukça yere basan bir düzenleme umarım seçilen üyeler en az haftada bir kez toplamak zorunda oldukları Kurul toplantılarında da hızlıca hareket edip ayakları yere basan taslakları kamuoyunun görüşüne sunarlar.

Bizlerde geleceğimizle ilgili düzenlemeleri Gece 00:00’da resmi gazete takip ederek veya sabah e-posta kutumuza düşen seri mevzuat sitesi bültenleri ile öğrenmeyiz.  Özkan Cengiz

http://www.muhasebevergi.com/makale.aspx?id=275

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.