Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
E-Defter Yürürlükte! Ama? PDF Yazdır e-Posta
14 Aralık 2011

Image

Hangi defteri ne zaman tasdik ettireceğiz? 01.07.2012’de defter tasdik etmek gerekir mi?

Şimdi bu tutacağımız defterler VUK’a göre mi?, TTK’ya göre mi? Defterleri Ne Zaman tasdik ettireceğiz? Vb…

Sorular havada uçuşurken, bir anda resmi gazetede gördüğümüz tebliğle kendimize geldik. “1 SIRA NOLU ELEKTRONİK DEFTER GENEL TEBLİĞİ”

Tebliğ’de ilk dikkat çeken konu, tebliğin sadece Maliye Bakanlığı tarafından veya sadece Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından değil her iki bakanlık tarafından ortaklaşa çıkartılan bir tebliğ olması.

Yani bu tebliğ hangisini bağlıyor, Hali hazırda VUK’ a göre tuttuğumuz defterleri mi? Yoksa 01.01.2013’ten sonra TTK’ na göre tutacağımız defterlerimi? Sorusunun cevabı hemen veriliyor. Her ikisini de…

Her ne kadar Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bu tebliğin çıkartılmasında yer aldıysa da işin organizasyonuna baktığımızda sanki işe pek bulamamış, çalışmayı Maliye Bakanlığı’na bırakmış gibi duruyor.

Tebliğ’e ilk baktığımızda bu uygulama ihtiyari bir uygulama o yüzden bu aşamada birçok mükellefi direkt olarak etkilemeyen bir tebliğ ancak her ihtiyari uygulamanın taşların yerine oturmasına müteakip zorunlu uygulamaya dönüştüğü göz önüne alınırsa dikkate almakta fayda var.

İlgili bakanlıklar E-defter uygulamasına geçişi kademeli bir geçiş olarak oluşturmuşlar, ilk söyledikleri şey önce bir E-fatura kullanmaya başlayın sonra E-defter için bana başvurun. Yani bir nevi E-defter kullanmanın birinci koşulu E-fatura kullanmak.

05.03.2010 tarihinde yani yaklaşık 2 sene evvel Vergi Usul Kanunu 397 sayılı Genel Tebliği ile uygulanmaya başlayan E-fatura uygulaması geçen iki sene de oldukça yol aldı. Gerek donanımsal altyapı gerekse de mevzuatsal gelişmeler iki sene de düzene girdi. Şu anda sorunsuz bir mekanizma olarak yol alıyor.

Maliye Bakanlığı bu tecrübesini haklı olarak bir adım öteye götürmek ve e-defter uygulamasına geçmek istiyor.

Ancak fatura basım ve gönderim maliyetlerine yoğun olarak katlanmalarından dolayı hızlı bir şekilde e-fatura uygulamasına sahip çıkan bu uygulamayı çok hızlı bir şekilde geliştiren mükellefler tüm kayıtlarını elektronik ortama almaya da aynı ilgiyi gösterecekler mi? Bu sistemi de hızlı bir şekilde geliştirecekler mi? Yoksa e-defter tebliği zorunlu tutulana kadar bir kenarda duracak mı?

Yaşayarak Öğreneceğiz.

http://www.muhasebevergi.com/makale.aspx?id=273

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.