Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Akif Akarca/ Mehmet Şafak - Araç kiralama işlemlerinde KDV sürprizi (10.01.08) PDF Yazdır e-Posta
10 Ocak 2008

Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Bilindiği üzere, Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 30. maddesinin (b) bendi hükmüne göre; faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere, işletmelere ait binek otomobillerin alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisi, mükelleflerin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilememektedir. İndirim konusu yapılamayan bu katma değer vergisi gelir veya kurumlar vergisine tabi matrahlar belirlenirken maliyet olarak ya da gider olarak dikkate alınmaktadır.

Öte yandan, söz konusu binek otomobillerinin tekrar satışı halinde, satış bedeli üzerinden % 1 oranında katma değer vergisi uygulanmaktadır. Başka bir deyişle, "kullanılmış" binek otomobillerinin (ve bu kapsamda sayılan diğer taşıtların) satışında uygulanan katma değer vergisi oranı % 1'dir.

Ancak, Katma Değer Vergisi Kanunu'na ekli listelerde belirtilen mal ve hizmetler ve diğer bazı mal ve hizmetler için uygulanacak Katma Değer Vergisi oranları hakkında 30.12.2007 tarih ve 26742 sayılı Resmi Gazete'de 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı yayımlanmıştır. Bu Bakanlar Kurulu Kararı ile daha önce çok sayıda Kararname ile binek otomobillerinin alımında yüklendikleri katma değer vergisini indirme hakkı bulunan mükelleflerin bu araçları kullanılmış olarak satışlarında KDV oranı % 1'den % 18' e yükseltilmiştir. Dolayısıyla, araç kiralama faaliyetinde bulunan kişi ya da kurumların 31.12.2007 tarihinden itibaren (31.12.2007 tarihinde yapılanlar dahil), kiralamaya konu bu binek otomobillerini satmaları halinde % 1 değil, % 18 oranında katma değer vergisi uygulanacaktır. Bu vergiyi indirme hakkı bulunmayan mükelleflerin satışlarında ise % 1 oranı devam etmektedir.

Yapılan bu düzenleme ile; araç kiralama şirketlerinin kiralamak üzere satın alıp aradan kısa bir süre geçtikten sonra bu binek otomobillerini tekrar satmaları şeklinde yapılan kötü uygulamalara ve haksız rekabete son verilmek istenmiştir. Ancak bu düzeltme tepki şeklinde olmuş ve sektörde doğru çalışanları da cezalandırmaya dönüşmüştür. Belki konunun bu yönüyle tekrar gözden geçirilmesinde ve bu tür taşıtların belli bir süre sonra satılması halinde düşük oranlı katma değer vergisi uygulamasına devam edilmesinde yarar olabilir.

 

http://www.dunyagazetesi.com.tr/news_display.asp?upsale_id=340670&dept_id=80