Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
4458 sayılı Gümrük Kanununda değişiklik yapılması planlanmaktadır. PDF Yazdır e-Posta
06 Aralık 2011
Image

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca 4458 sayılı Gümrük Kanununda aşağıdaki tabloda yer alan değişikliklerin yapılma yönünde bir çalışma yürütülmektedir.  5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nda yer alan "kabahat" fiillerinin 4458 sayılı Gümrük Kanununa aktarmak bu değişiklik çalışmasının ana gerekçesini oluşturmaktadır. Söz konusu tasarı ile 4458 sayılı Gümrük Kanunu'nda yapılması öngörülen değişikliklere aşağıdaki tabloda karşılaştırmalı olarak yer verilmiştir.

Şu an için bu çalışma sadece bir kanun tasarısı taslağı olup, önümüzdeki günlerde önce tasarı daha sonra da kanunlaşması beklenmektedir. E&Y

Değişiklik

Yapılan

Madde

Değişiklik Öncesi

Kanun Tasarısında Yer Alan Değişiklik Sonrası

3

 2-a) Gümrük idaresi veya gümrük  idareleri: gümrük mevzuatında belirtilen  işlemlerin kısmen veya tamamen yerine  getirildiği merkez veya taşra teşkilatındaki  hiyerarşik yönetim birimlerinin tamamını

 2-a) Gümrük idaresi veya gümrük idareleri:  merkez veya taşra teşkilatında gümrük  mevzuatında belirtilen iş ve işlemleri bizzat  yürüten birimleri,                               

 26) "Gümrüklenmiş değer" deyimi, uluslararası  kıymet sözleşmesine göre belirlenecek; ithal  eşyası için eşyanın CIF kıymeti ile gümrük  vergileri toplamını, ihraç eşyası için FOB kıymeti  ile gümrük vergileri toplamını                              

177

 1-l) "237'inci maddesinin 3'üncü  fıkrasına göre el konulan eşya"

1-l)  234'üncü maddesinin yedinci fıkrası, 235'inci maddesinin altıncı ve yedinci fıkrası ve 237'inci maddesinin üçüncü fıkrası ile yedinci fıkrasında belirtilen eşya   

4) Tasfiye edilmesine karar verilen eşyanın bulunmaması halinde, bu eşyanın gümrüklenmiş değeri kadar idari para cezası alınır.

231

 Bu Kanun hükümlerinin uygulanması  bağlamında, Kaçakçılıkla Mücadele  Kanununda yer alan suç ve kabahatlere  ilişkin hükümler saklıdır.

 Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda suç  veya kasten işlenen kabahat olarak  tanımlanan fiillerin ancak taksirle  işlenmeleri halinde, bu Kanun  hükümlerine göre idari para cezası  verilebilir.

 1.  Bu  Kanun  hükümlerine  göre  idari  yaptırım    kararı  verilmesinde,  fiili gerçekleştiren kişilerin  kasıtlı olup olmadıkları aranmaz.

 2. Bu Kısım hükümlerine göre ceza verilmesi,  bu  eylemleri  yapanlar  hakkında  diğer  idari    yaptırımların  uygulanmasına  engel teşkil  etmez.

 3. Bu Kanun  hükümlerine  göre  idari  yaptırımın    kararları  üç  yıl  içinde  karara bağlanıp  tebliğ    edilmediği  takdirde  zamanaşımına  uğrar. 

 4.  Kesinleşen  idari  para  cezaları 6183  sayılı  Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında   Kanun  hükümlerine  göre  takip  ve tahsil edilir.

234

 1-a) "gümrük vergisi", "gümrük  vergisinden"

 1-b) "gümrük vergisine"

 1-c) "gümrük vergisinden"       

 1-a) "ithalat vergileri", "ithalat vergilerinden"

 1-b) "ithalat vergilerine"

 1-c) "ithalat vergilerinden"

 Şeklinde değiştirilmiştir.

 7) Özel  kanunları  gereğince  gümrük    vergilerinden kısmen veya tamamen muaf olarak  ithal edilen eşyayı, ithal amacı dışında başka bir  kullanıma tahsis eden, satan veya devreden ya  da bu özelliğini bilerek satın alan veya kabul eden  kişiden söz  konusu  eşyaya  ilişkin  gümrük    vergileri  alınır  ve  gümrüklenmiş  değer  kadar    idari  para cezası  verilir. Söz  konusu  eşya  177    ila  180'inci  madde  hükümlerine  göre  tasfiyeye  tabi tutulur.

235

Teminat alınmış olsa bile, gümrük işlemlerine başlanmadan veya bu işlemler bitirilip gümrük idaresinin izni alınmadan antrepolardan veya gümrük idaresince eşya konulmasına izin verilen yerlerden kısmen veya tamamen eşya çıkarılması halinde, çıkarılan eşyanın ithalat veya ihracat vergilerinin yanı sıra, bu vergilerin üç katı para cezası alınır.

 1. Genel düzenleyici idari işlemlerle ithali  yasaklanan eşyayı serbest dolaşıma sokan    kişiye,  eşyanın  gümrüklenmiş  değerinin  dört    katı  idarî  para  cezası  verilir.  Eşyanın değersiz,    artık  veya  atık madde  olması  durumunda,  idari   para  cezası;  dökme  halinde  gelen eşya  için    ton başına yirmi bin Türk Lirası, ambalajlı  gelmesi halinde kap başına dört yüz Türk Lirası  olarak hesaplanır.

 2. İthali lisansa, şarta, izne, kısıntıya veya belli  kuruluşların vereceği uygunluk  veya  yeterlilik    belgesine  tâbi  olan  eşyayı,  aldatıcı  işlem  ve    davranışlarla  serbest dolaşıma  sokan  kişiye    eşyanın  gümrüklenmiş  değerinin  iki  katı  idari    para  cezası  verilir. Eşyanın değersiz, artık veya  atık madde olması durumunda, idari para cezası;  dökme halinde gelen eşya için ton başına beş  bin Türk Lirası, ambalajlı gelmesi halinde kap  başına yüz Türk Lirası olarak hesaplanır.

 3. Genel düzenleyici  idari  işlemlerle  ihracı  yasaklanan eşyayı  ihraç eden kişiye, eşyanın  gümrüklenmiş değerinin  iki katı  idarî para cezası  verilir. İhracı,  lisansa, şarta,  izne, kısıntıya veya  belli kuruluşların vereceği uygunluk veya yeterlilik  belgesine  tabi olan eşyayı aldatıcı işlem ve  davranışlarla ihraç eden kişiye, eşyanın  gümrüklenmiş değerinin yarısı  kadar  idarî  para    cezası  verilir. 

 4.  Yukarıdaki  fıkralarda  tanımlanan  fiiller    teşebbüs aşamasında  kalmış  olsa  bile,    tamamlanmış  gibi  cezalandırılır. 

 5.  Yolcuların,  gümrük mevzuatına  göre  zatî  ve    hediyelik  eşya  kapsamı  dışında  olup    beyanlarına  aykırı  olarak üzerlerinde,  eşyası    arasında veya  taşıma  araçlarında  çıkan  ya da  başkasına  ait olduğu halde kendi zati eşyasıymış  gibi gösterdikleri eşyanın gümrük vergileri,  gümrük idarelerince iki kat olarak alınır ve eşya  sahibine teslim edilir.

 6. Beşinci fıkrada belirtilen eşya, gümrük vergileri  ödenmediği  takdirde, gümrüğe  terk edilmiş  sayılır.

 7. Birinci ve  ikinci fıkrada belirtilen eşya, 177 ila  180 inci madde hükümlerine göre tasfiyeye tabi  tutulur.

236

1) Gümrük antrepolarında veya gümrük idaresince eşya konulmasına izin verilen yerlerde yapılan sayımlarda kayıtlara göre eşyanın bir kısmının noksan olduğunun anlaşılması halinde, 184 üncü veya 189 uncu madde hükümleri uyarınca noksan çıkan eşyanın ithalat veya ihracat vergilerinin yanı sıra, bu vergilerin üç katı para cezası alınır.

1) Gümrük  antrepoları  veya  geçici depolama  yerlerindeki  serbest  dolaşımda  bulunmayan  eşyanın,  gümrük  idaresinin  izni olmadan  kısmen  veya  tamamen  çıkarılması  halinde  veya  yapılan  sayımlarda  kayıtlara  göre eşyanın bir kısmının noksan olduğunun anlaşılması halinde, 184 üncü veya 189 uncu madde hükümleri  uyarınca  noksan  çıkan  eşyanın  ithalat  veya  ihracat  vergilerinin  yanı  sıra, gümrüklenmiş  değerinin  iki  katı  idari  para  cezası  alınır.

3) Yapılan  inceleme  ve denetlemeler  sonucunda,  gümrüksüz  satış  mağazalarından  hak  sahibi  olmayanlara  satış yapılması  veya  hak  sahibi  olmakla  birlikte  limit  üstü  satış  yapılması  halinde,  eşyaya  ait gümrük vergileri ile bu vergilerin üç katı idari para cezası alınır.

237

1,3) "veya acentaları"

3) "eşyaya el konularak müsadere olunur"

6) "veya acentalarından"

1,3) "acentaları veya diğer yetkilileri"

3) "eşyanın  177  ila  180  inci madde  hükümlerine  göre tasfiyeye tabi tutulmasına karar verilir"

6) "acentaları veya diğer yetkililerinden"

Şeklinde değiştirilmiştir.

7)Türkiye Gümrük Bölgesine giriş yapanlar içerisinde özet beyan verilmeksizin eşya  getirildiğinin  Kanunun  35/  B  maddesinin  altıncı  fıkrasında  sayılan  hallerden  sonra gümrük  idaresine  bildirilmesi  veya  gümrük  idaresince  belirlendiği  durumlarda,  bu  eşyanın daha  önce  verilmiş  olan  özet  beyanlardan  biri  ile  ilişkili  olmadığının  anlaşılması  veya  eşya için  özet  beyan  vermekle  yükümlü  olan  kişinin  tespit  edilememesi  halinde,  eşyayı Türkiye Gümrük  Bölgesine  getiren  kişi  tarafından  eşyanın  yanlışlıkla  mahrecinden  fazla  olarak yüklenmiş  olduğu  gümrük  idaresince  belirlenecek  süre  içinde  kanıtlanamadığı  takdirde,  söz konusu  eşyanın  177  ila  180  inci madde  hükümlerine  göre  tasfiyeye  tabi  tutulmasına  karar verilir ve eşyanın CIF kıymeti kadar para cezası alınır.

239

 

2) Gümrük  vergileri  ödenmek  suretiyle  ihraç  edilebilen  eşyayı,  gümrük  işlemlerine  tâbi tutmaksızın  veya  gümrük  vergileri  kısmen  veya  tamamen  ödenmeksizin  Türkiye  Gümrük Bölgesinden çıkaranlardan eşyanın gümrük vergilerinin iki katı idari para cezası alınır.

241

6-a) 34 üncü maddenin 3 üncü fıkrası hükümlerinin aksine, Türkiye Gümrük Bölgesine giren gemilerin rota değiştirmesi, yolda durması, başka gemilerle temas etmesi, gümrük gözetimi yapılması için yol kesmemesi veya gümrük idaresi bulunmayan yerlere yanaşması,

6-a) 34 üncü maddenin 3 üncü fıkrası hükümlerinin aksine, Türkiye Gümrük Bölgesine giren gemilerin rota değiştirmesi, yolda durması, başka gemilerle temas etmesi, gümrük gözetimi yapılması için yol kesmemesi veya gümrük idaresi bulunmayan yerlere yanaşması ile  yükü  bulunmadığı  halde  yükü olmadığının veya başka bir  limana  çıkarıldığının veya  avarya olduğunun kanıtlanamaması,

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.