Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İntibak Yasası 2012'de çıkacak, emekliye toplu ödeme 2013'te PDF Yazdır e-Posta
25 Kasım 2011
Image

2000 yılı öncesinde emekli olan yaklaşık 1,9 milyon kişinin maaşlarında artış sağlayacak düzenlemede sona gelindi. Gelecek yıl çıkarılacak kanun çerçevesinde ödemelere 2013'te başlanacak. Bir yıllık biriken fark da yine aynı yıl emeklilere verilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "2000 öncesi emekli olanlar için adaletli bir sistemin kurulmasını amaçlıyoruz." dedi.

Emeklilerin uzun süredir beklediği intibak düzenlemesi tamamlandı. Düzenlemeyle yaklaşık 1 milyon 900 bin emeklinin maaşında artış olacak. Artış rakamının ne kadar olacağı Bakanlar Kurulu'nda tespit edilecek. Konuyla ilgili yasa, 2012'nin ilk aylarında çıkacak. Ödemeler ise 2013'te yapılacak. Bu sebeple, yasanın çıktığı tarihten itibaren emekli için toplu ödeme hakkı doğacak. Bu ödemenin tek seferde mi yoksa parça parça mı yapılacağına Bakanlar Kurulu karar verecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Bakanlar Kurulu'nun bu konuda emekliyi üzecek bir düzenleme yapmayacağını ifade etti.

Çalışma Bakanlığı'nın uzun süredir üzerinde çalıştığı intibak düzenlemesinde teknik çalışmanın tamamlanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, dün son olarak emekli dernekleriyle bir araya geldi. Derneklerin görüşünün alınmasının ardından intibak yasası tasarı taslağı, önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu'na gönderilecek. Bakan Faruk Çelik, düzenlemenin 2000 yılı öncesinde emekli olan SSK emeklilerini ilgilendirdiğini ifade etti. Bu kapsamda 2 milyon 575 bin dosya bulunuyor. Vefat edenlerin eş ve çocuklarıyla birlikte emekli maaşı alan kişi sayısı ise 2 milyon 743 bin kişi. Çelik, yaptıkları teknik çalışmada intibak düzenlemesiyle bu kişilerden yüzde 70'inin maaşının artacağını söyledi. Buna göre yaklaşık 1,9 milyon kişinin maaşı zamlanacak. 2000 yılı öncesinde emekli olmasına rağmen prim gün sayısı ve prim miktarı düşük olan yaklaşık 800 bin kişinin maaşında ise değişme olmayacak.

İntibak düzenlemesiyle 2000'den önce emekli olanların maaşlarının yeniden hesaplanacağını belirten Faruk Çelik, maaşlarda düşmenin ise söz konusu olmayacağını açıkladı. Bu tarihten önceki emeklilerin maaşlarını, pirim gün sayısı ve prim miktarını dikkate alarak yeniden hesapladıklarını dile getiren Çalışma Bakanı, "Bu yapılan seyyanen bir zam değil. Tüm emeklilerin maaşlarında bir yükselme de söz konusu olmayacak. 2000 öncesi emekli olanlar için adaletli bir sistemin kurulmasını sağlamayı amaçlıyoruz." dedi. Emekli maaşlarını yeniden hesaplarken ödenen prim gün sayısını ve prim miktarını dikkate aldıklarını kaydetti. Böylece aynı süre çalışanların aynı miktarda maaş aldığı bir sistemin kurulacağını belirten Çelik, uzun süre yüksek prim ödeyerek çalışanların ise yüksek maaş alacağını belirtti.

Çelik: gecikmenin sebebi kaynak değil

Bakan Çelik, intibak düzenlemesinden kaynaklanan ödemelerin 2013'e kalacağını tekrarlarken, bunun kaynak sorunuyla ilgili olmadığını söyledi. Bütçeye emekli maaşlarının intibakında kullanılmak üzere kaynak konulduğunu dile getiren Bakan Çelik, "Ödemelerin 2013'e kalacak olmasının sebebi, intibak kapsamına giren 2,5 milyon dosyanın teker teker incelenecek olması. Teknik olarak 2,5 milyon dosyaya inilmesi gerekiyor. Bu zaman alacak." şeklinde konuştu. 2000 yılı öncesinde emekli maaşı bağlanırken prim gün sayısının ve ödenen prim miktarının önemi yoktu. Şimdi ise bu dosyalar tek tek incelenerek emekli maaşları, ödedikleri prim gün sayısına ve prim miktarına göre yeniden hesaplanacak.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1206176&title=intibak-yasasi-2012de-cikacak-emekliye-toplu-odeme-2013te

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.