Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Türkiye'nin ihracatının yarısı İstanbul'dan PDF Yazdır e-Posta
17 Kasım 2011
Image

Türkiye'nin ihracatının yaklaşık yarısı İstanbul'dan yapılıyor. En ihracatçı il İstanbul, 45,3 milyon dolarlık ihracat yaptı. İstanbul'un, Türkiye'nin ihracatındaki payı da yüzde 45,5 oldu.

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ocak-eylül verilerinden yaptığı hesaplamalara göre, bu ili 9,5 milyon dolarlık ihracatla Kocaeli takip ederken, Kocaeli'de Türkiye ihracatının yüzde 9,6'sını gerçekleştiriyor.

İhracata en fazla katkısı olan üçüncü il 8,8 milyon dolarla Bursa olurken, bu il toplam ihracatın yüzde 8,8'ini oluşturdu. İzmir, 9 ayda 5,9 milyon dolarlık, Ankara 4,7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Ocak-eylül döneminde İzmir, toplam ihracatın yüzde 5,9'unu, Ankara ise yüzde 4,7'sini yaptı.

İstanbul, söz konusu dönemde hazır giyim, tekstil, gemi, yat, halı, taşıt, deri ve deri mamulleri, sanayi ürünleri, değerli maden, mücevherat, hububat gibi ürünleri, Hong-Kong'dan Filipinler'e, Mozambik' den, Çin'e kadar dünyanın pek çok ülkesine ihraç etti.

-En az ihracat yapan iller-

Türkiye'de en az ihracat yapan il 224 dolarla Gümüşhane oldu. Bayburt, 834 dolarla en az ihracat yapan ikinci il olurken, Kars 948 dolarlık ihracatla en az ihracat yapan üçüncü il oldu. Tunceli ise 9 aylık dönemde ihracat yapamadı.

-İthalat-

En fazla ithalat yapan illere bakıldığında İstanbul, en fazla ithalatı gerçekleştiren il oldu. İstanbul, söz konusu dönemde 94,9 milyon dolarlık ithalat yaptı. Böylece İstanbul, yaptığı ihracatın yaklaşık 2 katından fazlasını ithal etti.

Yılın 9 ayında Kocaeli 9,4 milyon dolarlık ithalat yaparak ikinci sırada yer alırken, Bursa'da 9 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı.

İstanbul'un Türkiye'nin ithalatındaki payı yüzde 52,2 oldu. Kocaeli'nin Türkiye'nin ithalatındaki payı yüzde 5,1, Bursa'nın ise yüzde 4,9 olarak gerçekleşti.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1203159&title=turkiyenin-ihracatinin-yarisi-istanbuldan

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.