Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Mal bildiriminde bulunmayana hapis PDF Yazdır e-Posta
11 Kasım 2011

Image

Kamu borcunu tahsil etmek için idare borçluya ödeme emri gönderiyor ve borcu ödemesini istiyor. Borcunun süresi içinde ödeyemeyecek olanlar için ise mal bildiriminde bulunma zorunluluğu var.

Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un (AATUHK) 60. Maddesi uyarınca, kendisine ödeme emri tebliğ edilen borçlu, yedi gün içinde borcunu ödemek veya mal bildiriminde bulunmak zorunda. Mal bildiriminde bulunmayanlar ise bir defa olmak üzere, mal bildiriminde bulunana kadar ‘’üç ayı geçmemek üzere’’ hapisle cezalandırılıyor.

Borçluya ait malları bildirmeme
Borcunu vadesinde ödemeyen kamu borçlusuna ait malları elinde bulunduran üçüncü şahısların, söz konusu malları ‘’yedi gün’’ içinde bildirmeleri istenebiliyor.

Bu talebe rağmen bildirimde bulunmayanlara, AATUHK ‘un 113. Maddesine göre, ‘’altı aya kadar’’ hapis cezası verilebiliyor.

Mal edinme ve artışları bildirmeme
Mal bildiriminde bulunan kamu borçlusunun, bildirim sonrasında mal edinme durumu veya mal varlığında bir artış olursa, durumu idareye bildirme zorunluluğu var. Bu yükümlülüğünü zamanında yerine getirmeyenlere AATUHK’ un 112. Maddesine göre ‘’bir yıla kadar’’ hapis cezası verilebiliyor.

Malları kaçırma
Hakkında takip başlatılan kamu borçlusunun mallarını hileli yollarla gizlemesi, kaçırması veya yok etmesi durumunda, AATUHK’ un 110.maddesine göre , ‘’altı aydan üç yıla kadar’’ hapis cezası söz konusu olabiliyor. Ancak hemen belirtelim, ceza geriye kalan malların kamu borcunu ödemeye yetmemesi durumunda verilebiliyor.

Gerçeğe aykırı bildirim
Bazı durumlarda borçlu mal bildiriminde bulunmakla birlikte, bildirim gerçeğe aykırı olabiliyor. Bu durumda da AATUHK ‘un 111. Maddesine göre, ‘’üç aydan bir yıla kadar’’ hapis cezası var.
 
(Sözcü Gazetesi )

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.