Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Çalışma hayatında önümüzdeki dönem öngörüleri PDF Yazdır e-Posta
06 Kasım 2011

Image

Geçtiğimiz hafta başında bir grup gazeteciyle sohbet toplantısı düzenleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, çalışmaya hayatına ilişkin yapılacak kurumsal ve yapısal değişiklileri anlatmıştı.

Bunlardan bir kısmı son aşamaya gelmiş düzelmeleri, bir kısmı önümüzdeki dönemde gerçekleştirilmesi planlanan ve üzerinde çalışılmakta olan değişiklikleri içeriyordu.

Bakan Çelik'in çalışması tamamlanıp son aşamaya geldiğini belirttiği düzenlemeler, Bakanlar Kurulu'na Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarma yetkisi veren 6223 sayılı yetki kanununun süresinin sona erdiği gün (2 Kasım Çarşamba) yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnameler ile hayata geçti.  

Bu bağlamda;
l Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesindeki Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğünün, biri emeklilik iş ve işlemlerini yürütecek Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, diğeri prim toplama işlemlerimi yürütecek Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü olarak ikiye ayrılmasına,

l Mevcut 22 adet Çalışma Bölge Müdürlüğü ile illerdeki İŞKUR il müdürlüklerinin kapatılarak, 81 ilde Çalışma ve İş Kurumu il müdürlükleri ile bunlara bağlı hizmet merkezleri kurulmasına,

l Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen 'Toplum Yararına Çalışma Programı'ndan yararlanaların 4/a (SSK) kapsamında sigortalı sayılmasına,

l Bakanlık ve İŞKUR Teftiş Kurullarının birleştirilmesine,

l Meslek standartlarının oluşturulması ve mesleki yeterliliğe ilişkin Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda değişiklik yapılmasına,

İlişkin düzenlemeler 665 sayılı KHK ile yapıldı.

Kamuoyunda 'eşit işe eşit ücret' olarak adlandırılan, farklı kamu kurumlarında aynı unvanla çalışanlar (uzman, uzman yardımcısı, müdür, daire başkanı, mühendis, teknisyen vs.) arasındaki ücret adaletsizliğinin giderilmesine ilişkin düzenleme de aynı gün yayımlanan 666 sayılı KHK'da yapıldı. Gelecek yılda da 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda kapsamlı bir değişiklik yapılması öngörülüyor.

DEPREM MAĞDURUNA MAAŞ
Van depreminde hayatını kaybedenlerin yakınları ile malul olanlara aylık bağlanmasına ilişkin durum tespiti ve maliyet çalışmaları hafta sonu itibariyle tamamladı. 30 gün primi olanlardan ölenlerin yakınlarına ölüm aylığı, malul olanlara da malullük aylığı bağlanacak.

GERÇEKLEŞMESİ PLANLANANLAR
Esnek çalışma uygulamasının artıları ve eksileri ile itiraz edilen konuları önümüzdeki dönemde tartışmaya açılacak.

İş sağlığı ve güvenliği konusunun kanun olarak düzenlenmesi öngörülüyor ve tasarı çalışmaları devam ediyor.

Önümüzdeki dönemde çalışma hayatında ilişkin öngörüler ve devam eden diğer çalışmalar ise özetle şöyle;

TOPLU İŞ İLİŞKİLERİ KANUNU TASARISI
Önümüzdeki dönemde çalışma hayatına ilişkin çıkarılması planlanan ilk yasa 'Toplu İş İlişkileri Kanunu'. Toplam 154 maddeden oluşan 2821 sayılı Sendikalar Kanunu ile 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu, 84 maddeden oluşan tek bir kanun haline getiriliyor. Kanun Tasarısının önümüzdeki günlerde görüşülmesi ve 2012 Ocak ayında yasalaşması planlanıyor. 

İNTİBAK 2013'E KALABİLİR
Emekliler arasındaki maaş farklılıklarının giderilmesine ilişkin intibak yasasında dağ fare doğuracak gibi. İntibak, sadece 2000 yılından önce emekli olan 4/a (SSK) sigortalıları için düşünülüyor.

Çalışmaları devam eden intibak yasasının Kasım ayı içinde Başbakanlık' a gönderilmesi, 2012 yılında yasalaştırılması ve 2013 yılında da maaşlara yansıması söz konusu olabilecek.

KIDEM TAZMİNATI FONU
Kıdem tazminatının Kıdem Tazminatı Fonu olarak yeniden düzenlenmesi öncelikler arasında olmamakla birlikte, bu konuda bir düzenleme mutlaka yapılacak, ancak netleşmiş bir şey yok. Konuya ilişkin teknik çalışmalar devam ediyor.

http://www.aksam.com.tr/calisma-hayatinda-onumuzdeki-donem-ongoruleri-4421y.html

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.