Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İSMMMO'dan ''İthal Muhasebeci'' Uyarısı... PDF Yazdır e-Posta
31 Ekim 2011
Image

İSTANBUL (A.A) - İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, Türkiye'de faaliyet gösteren bazı firmaların, muhasebe departmanlarını kapatarak, Uzakdoğu ve Avrupa ülkelerine kaydırdıklarının gözlendiğini belirterek, ''Hükümet acilen bu girişimlere dur demeli, daha çok kar elde etmek için Türk şirketlerinin değerli evrakları, vergi kayıtları ve önemli finansal verilerinin güvenliği tartışmalı ellere bırakılmamalı'' dedi.

     Arıkan, yazılı açıklamasında, ekonomi yönetimi ve siyasi iktidara çağrıda bulunarak, bazı büyük ölçekli yerli-yabancı firmaların ''daha çok kazanç'' için muhasebe meslek camiası ve Türkiye'nin aleyhine girişimlerde bulunduğunu kaydetti.

     Türkiye'de faaliyet gösteren bazı firmaların muhasebe departmanlarını kapatarak, ilgili birimlerini Uzakdoğu ve Avrupa ülkelerine kaydırdıklarının gözlendiğini ifade eden Arıkan, ''Hükümet acilen bu girişimlere dur demeli, daha çok kar elde etmek için Türk şirketlerinin değerli evrakları, vergi kayıtları ve önemli finansal verilerinin güvenliği tartışmalı ellere bırakılmamalı'' dedi.

     Arıkan, siyasi otoriteyi de tanımayarak ''ithal muhasebeci'' döneminin başlatılmak istendiğini savunarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

     ''Bu şirketler değerli kağıt konumundaki fatura ve makbuzları yurt dışındaki birimlerine aktararak muhasebe kaydı tutturmaya başladı. Denetim, raporlama ve danışmanlık gibi kalifikasyon isteyen işlerde yine Türk muhasebecilerden yardım alıyorlar. Ancak Türkiye'de aileleriyle birlikte 1 milyon kişilik bir meslek camiası var. Yılların birikimi ve uzmanlığı var. Camiamız bu konuda yetkilileri harekete çağırıyor. Kimi dev firmaların daha çok kazanç sağlamaları için yaptıkları bu girişimin hukuksal dayanağı bile tartışmalı. Bu girişim içerden bilgi ticareti sorunu yaratabileceği gibi, kayıtlı ekonomi peşindeki ekonomi yönetiminin hedefinde büyük bir kara delik açmaya da aday olabilir.''

     Türkiye'de iş dünyasının vergilerini ödeyebilmek için yılda 254 saat mesai harcadığını ve önemli rolün muhasebecilerde olduğunu kaydeden Arıkan, ''Resmi ücret tarifesi açık, kimin ne kazandığı belli. Ama görülüyor ki, üç-beş şirketin kar hırsı bunların önüne geçmiş'' ifadesini kullandı.

     Arıkan, muhasebe meslek camiasından yurt dışına hizmet vermek isteyenlere çeşitli kolaylıklar sağlanması gerektiğine işaret ederek, gelir ya da sigorta vergisi indirimi benzeri teşvik sistemlerinin hayata geçmesiyle Türkiye ekonomisinin bu işten kazançlı çıkacağı görüşüne yer verdi.

     Türkiye'de muhasebe sisteminin kayıtlı ekonominin güvencesi durumunda olduğunu, bunun yanı sıra muhasebecilerin vergi toplanmasındaki rol oynadığını belirten Arıkan, bu ve benzeri konularda ''hükümet, muhasebe meslek camiası ve iş dünyası'' işbirliği içerisinde çalışmalarının sürmesi halinde herkes için ''kazan-kazan'' sonucunun yaratılabileceğini ekledi.

Editörden; Sayın Arıkan, Sen önce ülkendeki ithal YMM' lere bak, ortalığı YMM' lere bırakırsanız bazılarının Aç gözlülüğünden dolayı bizim üç beş kuruşumuzu bile elimizden alacaklar, en yakın zamanda YMM' lerle SMMM' lerin ayrılması lazım Yoksa Şirketlerde iş bile bulamayacağız

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.