Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Araç Alım Satımında Bildirim Zorunluluğunun Olup Olmadığı Hk. PDF Yazdır e-Posta
31 Ekim 2011

Image

Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun156ncımaddesindeticari, sınai, zirai ve mesleki faaliyette iş yeri;...

T.C.GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

Sayı : B.07.1.GİB.4.06.18.02/32156-..

Konu : Araç Alım Satımında Bildirim Zorunluluğunun Olup Olmadığı Hk.

İlgi :..... tarihli ve ....... sayılı dilekçeniz.

İlgi dilekçenizde; ........ Vergi Dairesi Müdürlüğünün ....... vergi numaralı mükellefi olduğunuzu, her türlü nakil vasıtası satın almak suretiyle şehir içi ve şehirler arası yolcu taşımacılığı yapmak ile binek aracı satın alarak kiraya vermenin ana faaliyet konunuzu oluşturduğu belirtilerek, her araç alım satımınızda bağlı olduğunuz vergi dairesi müdürlüğüne bildirim zorunluluğunuzun olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmiştir.

Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun156ncımaddesindeticari, sınai, zirai ve mesleki faaliyette iş yeri; mağaza, yazıhane, idarehane, muayenehane, imalathane, şube, depo, otel, kahvehane, eğlence ve spor yerleri, tarla, bağ, bahçe, çiftlik, hayvancılık tesisleri, dalyan ve voli mahalleri, madenler, taş ocakları, inşaat şantiyeleri, vapur büfeleri gibi ticari, sınai, zirai veya mesleki bir faaliyetin icrasına tahsis edilen veya bu faaliyetlerde kullanılan yer olarak tanımlandıktan sonra 159 uncu maddede; aynı teşebbüs veya işletmeye dahil bulunan iş yerlerinin sayısında vukua gelen artış veya azalışları mükelleflerin vergi dairesine bildirmeye mecbur oldukları hükmüne yer verilmiştir.

Bu itibarla, şehir içi ve şehirler arası yolcu taşımacılığı yapmak amacıyla satın aldığınız nakil vasıtalarının her biri işyeri olarak kabul edileceğinden söz konusu vasıtaların alım satımı nedeniyle ortaya çıkan değişiklikleri bağlı olduğunuz vergi dairesine bildirmeniz gerekmektedir. Diğer yandan kiraya vermek amacıyla satın aldığınız binek araçlarının alım satımı nedeniyle bağlı olduğunuz vergi dairesine bildirim zorunluluğunuz bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

(Kaan Gürbüz Okyel Beye Teşekkürler)

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.