Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Mükellefin Vergi İşlemlerine ilişkin verilecek özel Vekaletnamenin içeriği PDF Yazdır e-Posta
30 Ekim 2011

Maliye Bakanlığı Özelgesi

Tarih  : 18.03.2011

Sayı    : B.07.1.GİB.4.06.18.02-3210-7920-146

MÜKELLEFİN VERGİ İŞLEMLERİNE İLİŞKİN VERİLECEK ÖZEL VEKALETNAMENİN İÇERİĞİ

İhracat faaliyetlerinde bulunan mükellefin dosya hazırlama, tecil terkin ve mahsuben iade işlemlerine ilişkin olarak verilecek özel vekaletnamede vekilin; dosya hazırlama, tecil terkin ve mahsuben iade dilekçeleri vermeye yetkili kılındığına dair özel hüküm bulunması ve iadesi talep edilen veya mahsubu istenen verginin nev’i, miktarı ve dönemi gibi hususların da yer alması şartıyla söz konusu işlemlerin vekaletname ile yapılmasının mümkün olduğu hk.

Dilekçenizde; ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi numaralı mükellefi olduğunuz ve serbest muhasebeci mali müşavirlik faaliyeti ile iştigal ettiğiniz, ihracat faaliyetlerinde bulunan müşterilerinizin dosya hazırlama, tecil terkin ve mahsuben iade dilekçelerini tarafınıza verilmiş vekaletname ile imzalayarak işlem yapıp yapamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmiştir.

Bilindiği üzere, 213 sayılı VUK’un 10. maddesinde; “Tüzelkişilerle küçüklerin ve kısıtlıların, Vakıflar ve cemaatler gibi tüzelkişiliği olmayan teşekküllerin mükellef veya vergi sorumlusu olmaları halinde bunlara düşen ödevler kanuni temsilcileri, tüzelkişiliği olmayan teşekkülleri idare edenler ve varsa bunların temsilcileri tarafından yerine getirilir.” hükmü yer almakta olup anılan Kanun’da vekalet akdine hiç yer verilmemiştir.

Diğer taraftan; vergi sistemimizde temel olarak beyan esası geçerlidir. Bu amaçla vergi dairelerinde aslolan mükellefin kendisinin işlemleri yaptırmasıdır. Bununla beraber;

1- 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 35. maddesine göre Avukatlar,

2- 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 226. maddesine göre gümrük müşavirleri,

3- 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 100 ve 116. maddelerinde yer alan “Tellal ve “Acenta” lar,

4- 818 sayılı Borçlar Kanunu’nun 416 ve 449. maddelerinde yer alan “Komisyoncu” ile “Ticari Mümessil ve Diğer Ticari Vekiller”,

5- 3568 sayılı Kanun’a göre kendisine sorumluluk yüklenen serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirler,

resmi dairelerdeki işleri, iş sahipleri adına takipte bulunabilme hakkına sahiptirler.

Borçlar Kanunu’nun 386. maddesinde vekaletin tanımı yapılmış olup, mezkûr Kanun’un 388. maddesinde, “Vekalet akdinin şümulü mukavele ile sarahaten tespit edilmemiş ise taalluk eylediği işin mahiyetine göre tayin edilir. Vekalet, vekilin takabbül eylediği işin yapılması için icabeden hukuki tasarrufları ifa salahiyetini şamildir. Hususi bir salahiyeti haiz olmadıkça vekil, dava ikame edemez, sulh olamaz, tahkim edemez, kambiyo taahhüdünde bulunamaz, hibe edemez, bir gayrimenkulü temlik veya bir hak ile takyit edemez.” şeklinde düzenlenen hüküm ile vekaletin kapsamına yasal bir sınırlama getirilmiştir. Doktrinde ise genel vekaletname ile ancak mutad işlerin yapılacağı, önemli işlerin yapılması için özel yetki verilmesi gerektiği görüşü hâkimdir. Vergilendirmeye ilişkin işlemler ise yükümlülük doğuran işlemler olduğundan, bu işlemlerin önemli işlerden kabul edilmesi ve özel yetki aranması gerekmektedir.

Buna göre, dilekçenizde belirttiğiniz işlemlere ilişkin olarak tarafınıza verilecek özel vekaletnamede; dosya hazırlama, tecil terkin ve mahsuben iade dilekçeleri vermeye yetkili kılındığınıza dair özel hüküm bulunması ve iadesi talep edilen veya mahsubu istenen verginin nev’i, miktarı ve dönemi gibi hususların da yer alması şartıyla tarafınıza verilecek vekaletname ile söz konusu işlemleri yapabilmeniz mümkün bulunmaktadır.

Ancak, düzenlenen vekaletnamede vekil tayin edilen kişinin azledilmesi halinde azil tarihi ile durumun vergi dairesine bildirildiği tarih arasında geçen süre içerisinde vergi dairesince yapılacak işlemlerden vergi dairesinin sorumlu olmadığına ilişkin bir şerhin yer alması gerektiği tabiidir.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.