Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşgücü verimliliği artarsa çalışma saatlerinin artırılmasına gerek kalmayabilir PDF Yazdır e-Posta
21 Ekim 2011
Image

Çalışma saatlerinin artırılması ya da cumartesi günlerinin de çalışma günü olması ile ilgili tartışmaların işletmelerdeki verimliliği artırmak amacıyla başlatıldığı düşünülmektedir.

Ülkemizde İşgücü verimliliği ile ilgili birçok çalışma yapılmasına rağmen uygulamada gerekli hassasiyetin gösterilmediği görülmektedir. İşe devamsızlık oranlarının yüksek olması, iş tanımlarının yetersiz olması, iş analizlerinin uygun bir şekilde yapılmamış olması iş kaybını artırmaktadır. Dini ve resmi bayram tatillerinin yanı sıra tatillerin hafta sonu tatilleri ile birleştirilmesi, raporlu olarak işe gelmeme gibi nedenler de eklenince birçok kurum, kuruluş ve işletme mevcut işgücünden yeteri kadar yararlanamadığı görülmektedir.

İşletmelerde, kurum ve kuruluşlarda iş tanımları uygun bir şekilde hazırlandığında, iş yükleri çalışanlar arasında dengeli bir şekilde dağıtıldığında işgücü verimliliğinin arttığı görülecektir.

İşgücü Verimliliği =Toplam üretim (TL) /Toplam işçi ücretleri (TL) eşitliği ile kolayca hesaplanabilir. İşgücü verimliliği işçilerin daha iyi, daha hızlı, daha çok çalışması ile veya işçilerin daha yetenekli ve becerili olması ile artar. Aynı zamanda yukarıdaki eşitlik gereği işgücü dışındaki üretim faktörlerinin etkin kullanılması sonucu katma değer artışı da işgücü verimliliğini artırır. Üretim ve teknoloji ile ilgili girdilerin uygun kullanımı ile de üretim değerinde ortaya çıkarılan artış işgücü verimliliğini artıracaktır. Türkiye'deki işgücü verimliliği ABD ve Almanya'daki işgücü verimliliğinin yaklaşık dörtte biri olmasının nedeni, o ülkelerdeki insanların daha çalışkan olmasından değil, sistematik olarak iş gücü verimliliği çalışmalarının sonuçlarının kullanılmasından kaynaklanmaktadır.

Burada üzerinde durulması gereken husus, işgücü verimliliğini artırmak için çalışanların yetenek ve becerilerini artırmanın yollarının bulunmasıdır. Çalışma saatleri ne kadar uzatılırsa uzatılsın bilgi ve becerisi artırılmayan bir çalışanın performansının artmayacağı bilinmelidir. Bu nedenle kurum içi ve kurum dışı eğitimler alınarak çalışanların performansı artırılmalıdır.

İş gücü verimliliği artırıldığı takdirde işletmelerimizin işgücü ihtiyacı önemli ölçüde azalabilir ve çalışma saatlerinin artırılması veya cumartesi günlerinin çalışma günü olması gerekmeyebilir.

Prof. Dr. Osman DEMİRDÖĞEN / Erzurum ABİGEM Direktörü

http://www.dunya.com/%C4%B0%C5%9Fg%C3%BCc%C3%BC-verimlili%C4%9Fi-artarsa-%C3%A7al%C4%B1%C5%9Fma-saatlerinin-art%C4%B1r%C4%B1lmas%C4%B1na-gerek-kalmayabilir_135680_haber.html?

---------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.