Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi hataları nasıl düzeltilir? PDF Yazdır e-Posta
18 Ekim 2011

Image

Vergi hataları beş farklı biçimde ortaya çıkabiliyor:

l İlgili memurun hatayı bulması,
l Üst memurların yaptığı incelemede,
l Teftiş sırasında,
l Vergi incelemesinde,
l Yükümlünün başvurusu.

Vergi hatası olduğunda, yükümlülerin hataların düzeltilmesini bağlı bulundukları vergi dairesinden yazı ile istemeleri gerekiyor. Düzeltme talebinin posta ile taahhütlü olarak gönderilmesi de mümkün. Kendisine düzeltme talebi ulaşan vergi dairesi servisi, bu talebe kendi görüşünü de ekleyerek düzeltmeyi yapmaya yetkili olanlara gönderir.

HATALARIN DÜZELTİLMESİ YETKİSİ
Düzeltme yetkisi, ilgili vergi dairesi müdürüne aittir. Müdür, yükümlünün talebi üzerine düzeltmeye gerek görmezse, durumu talepte bulunan yükümlüye yazı ile bildirir.

Yükümlü talepte bulunmasa bile, idarenin tereddüt etmeyeceği kadar açık ve kesin hatalar re'sen düzeltilir. Yükümlünün talebi üzerine yapılan düzeltmelerle re'sen düzeltmeler 'düzeltme fişi' ile yapılır. Bu takdirde durum yükümlüye yazı ile tebliğ edilir.

Yükümlünün lehine düzeltme yapılmış olması durumunda, fazla tahakkuk ettirilen vergi terkin edilir. Eğer vergi ödenmiş ise, yükümlüye bir yıl içinde başvurması durumunda geri verilir.

Aleyhine düzeltme yapılan yükümlünün düzeltme işlemine karşı vergi mahkemelerine dava açmaları mümkün. Vergi hatalarının düzeltme talepleri idarece geri çevrilen yükümlüler, 'şikayet yolu ile' Maliye Bakanlığı'na başvuruda bulunabiliyorlar.

DÜZELTMENİN KAPSAMI
Vergi hataları olarak belirtilen hata türleri dışında kalan, yükümlü ile vergi idaresi arasında yorum ve anlayış farklılıkları ortaya çıkaran 'hukuki uyuşmazlıklar' için düzeltme talebinde bulunulmaz.
Bunun dışında, AATUHK m. 58 ile VUK hükümlerinin birlikte değerlendirilmesi sonucu, ödeme emri aşamasında bulunan vergilerde düzeltme talebinde bulunulmayacağı yönünde görüşler bulunmaktadır.

Yargı kararına konu olmuş hususlar da düzeltme kapsamı dışındadır. Düzeltilmesi talep edilen husus, dava konusu edilmiş ve dava sonuçlanmışsa, ayrıca bunun için düzeltme yoluna gidilemez. Ancak, yargı kararlarında vergi hataları bulunması durumunda, bunlar kesinleşmiş bile olsalar düzeltme istenebilir. Düzeltme istenemeyecek yargı kararları, düzeltme talebinin reddi üzerine açılmış davalarla ilgili kararlardır.

DÜZELTMEDE ZAMANAŞIMI
Kural olarak zamanaşımı süresi dolduktan sonra ortaya çıkarılan vergi hataları düzeltilemiyor. Dolayısıyla, 5 yıllık sürenin dolmasından sonra düzeltme yapılması mümkün değildir. Ancak, yasada belirtilen üç durumun varlığı halinde zamanaşımı süresi bir yıl kadar uzayabilmektedir. Buna göre düzeltmeye başvuru süresi;

-          Zamanaşımı süresinin son yılı içinde tarh ve tebliğ edilen vergilerde hatanın yapıldığı tarihten itibaren,

-          İlan yoluyla tebliğ edilip dava konusu yapılmaksızın tahakkuk eden vergilerde ödeme emrinin tebliğ edildiği tarihten itibaren,

-          İhbarname ve ödeme emri yoluyla tebliğ edilen vergilerde 6183 sayılı Kanuna göre haczin yapıldığı tarihten itibaren, bir yıldan daha az olamıyor.


http://www.aksam.com.tr/vergi-hatalari-nasil-duzeltilir-4192y.html

---------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.