Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Komple tesis veya set halindeki eşyanın partiler halinde ithaline yönelik düzenleme yapıldı PDF Yazdır e-Posta
17 Ekim 2011

Image

Komple Tesis veya Set Halindeki Eşyanın Partiler Halindeki eşyanın ithalatına yönelik Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından 11.10.2011 günlü 2011/46 sayılı genelge yayınlanmıştır.

Bu genelge ile, yatırım teşvik belgesi kapsamı dışında kalan komple tesisin partiler halinde serbest dolaşıma girişine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Ancak, bu Genelge, 2011/40 sayılı Genelge ile düzenlenmiş olan, perakende satılacak şekilde set haline getirilmiş eşyayı kapsamamaktadır.

Başvuru

Komple tesis veya set halindeki eşya, belirli bir sürede ve birden fazla sevkiyat kapsamında ithal edilebilecektir. Komple tesis veya set halindeki eşyanın parça parça serbest dolaşıma girişinden önce, genelgenin ekindeki örneğe uygun olarak işlemlerin yapılacağı Gümrük İdaresine "Komple Tesis veya Set Halindeki Eşyanın Partiler Halinde İthaline İlişkin Form" ile birlikte başvurulacaktır. Söz konusu başvuruda, ithalatın tamamlanması için ihtiyaç duyulan süre, izlenecek takvim ve ithalatın kaç partide yapılacağı belirtilecektir. Formun ekinde alım-satıma ilişkin sözleşme, eşyanın tümünü tanımlayacak bilgi ve belgeler ile proforma fatura eklenmelidir.

Süre

Kabul veren Gümrük İdaresi başvuru formunu onaylaması ve ithalat işlemlerinin formda belirtilen süre içinde tamamlanması gerekmektedir. Verilen süre içinde işlemlerin tamamlanamaması durumunda, yükümlünün formda belirtilen süre içinde talepte bulunması şartıyla, ilgili Gümrük İdaresince ek süre verilebilecektir.

İthalat Sürecinin Takibi

Komple tesis veya set halindeki eşyanın parça parça serbest dolaşıma girişi, izne konu proforma fatura kıymeti üzerinden düşüm yapılarak izlenecektir.  Kısmi ithalata ilişkin faturalarda eşyaya ilişkin detaylar belirtilmesi zorunludur. 

Yetkili Gümrük İdaresi

Komple tesis veya set halindeki eşyanın kısmi ithalatının, onay veren Gümrük İdaresinden gerçekleştirilmesi esastır. Taşıma biçiminde farklılık olması halinde, onay veren Gümrük İdaresi, eşyanın diğer bir Gümrük İdaresinden de serbest dolaşıma girişine izin verebilecektir.

Kullanılmış Tesis veya Set Halindeki Eşyanın İthalatı

Komple tesis ve set halindeki eşyanın İthalat Rejimi Kararı'nın 7 nci maddesi kapsamına girmesi halinde, eşyanın tamamı için gerekli izinlerin alınması gerekecektir.

Tarifenin Tespiti

Komple tesis veya set halindeki eşyanın partiler halinde serbest dolaşıma girişinde, Gümrük Genel Tebliği (Gümrük Tarife Cetveli Açıklama Notları) (Seri No:2) 16 ncı Bölümünün 3 no.lu ek notu çerçevesinde işlem yapılması ve bu kapsamda GTİP sınıflandırılmasının yapılması gerekmektedir. Komple tesis veya set halindeki eşyanın parça parça serbest dolaşıma girişinde, komple tesis veya setin sınıflandırıldığı GTİP’ den beyan edilecektir.

Gümrük vergileri

Her partiye tekabül eden gümrük vergileri genel usullere göre tahakkuk ve tahsil edilecektir. Son partiyi teşkil eden eşyanın işlemlerinin tamamlanmasını müteakip, gerekli görülmesi halinde Sanayi Odası veya Sanayi ve Ticaret Odasınca makine mühendislerinden oluşacak bir heyet marifetiyle düzenlenecek ekspertiz raporu istenilebilecektir. E&Y Türkiye

---------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.