Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yabancıya Çalışma İzni Verilmemesi Kararına Karşı İtiraz ve Dava Yolu PDF Yazdır e-Posta
11 Ekim 2011

Image

Yabancıların Türkiye’de bağımlı veya bağımsız olarak çalışabilmeleri için 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun’a göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan izin alınması gerekmektedir.

I- GİRİŞ

İlgililerin Bakanlıktan izin talebinde bulunmaları mevzuat kapsamına değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme sonucunda mevzuata uygun olmayan başvurular reddedilmektedir.

Bu yazıda yabancıların Türkiye’de bağımlı veya bağımsız çalışmak için izin başvurularının Bakanlıkça reddedilmesi üzerine ilgililerin Bakanlığın kararına itiraz etmeleri ve dava açmalarının usul ve esasları açıklanmaya çalışılacaktır.

II- YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ TALEPLERİNİN REDDEDİLMESİ KARARINA KARŞI BAŞVURU YOLLARI

A- BAKANLIĞA İTİRAZ EDİLMESİ

Bakanlığın yabancının çalışma izni başvurusunu reddetmesi üzerine başvurusu reddedilenler Bakanlığa itirazda bulunabilirler. Başvurusu reddedilenler Bakanlığın ret yazısının kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde yine Bakanlığa itirazda bulunabilirler (Ek-1).

Ret yazısına karşı yapılan itiraz Bakanlık Çalışma Genel Müdürlüğü’nde oluşturulan komisyon tarafından incelenmektedir.

B- DAVA AÇILMASI

Ret yazısına karşı yapılan itiraz Bakanlık Çalışma genel Müdürlüğü’nde oluşturulan komisyon tarafından değerlendirildikten sonra ilgililerin aleyhine karar verilmesi durumunda 4817 sayılı Kanun’un 17. maddesine göre itirazın reddedilmesi kararına karşı idari yargıda dava açılabilmektedir.

4817 sayılı Kanun’da ve ilgili yönetmelikte idare mahkemesine ne kadar süre içerisinde dava açılacağı belirtilmemiştir. Bu durumda idari yargıda idari işlemlere karşı genel dava açma süresi olan 60 günlük sürenin esas alınması gerekmektedir. Buna göre ilgililerin Bakanlığa yapmış oldukları itirazın reddedilmesi halinde ret yazısının ilgililere tebliğ edildiği tarihten itibaren ilgililer 60 gün içerisinde idare mahkemesine dava açabilirler (Ek-2).

III- SONUÇ

Türkiye’de bağımlı veya bağımsız çalışmak için izin başvurularının Bakanlıkça reddedilmesi üzerine ilgililer itiraz edebilmekte veya dava açabilmektedir. Bu bağlamda başvurusu reddedilenlerin 30 gün içerisinde Bakanlığa itiraz başvurusunda bulunmaları, itirazları reddedilenlerinde 60 gün içerisinde yetkili idare mahkemesinde dava açmaları gerekmektedir.
 

Ek-1 İtiraz Dilekçesi

Konu: Çalışma izni başvurusunun reddi hakkında

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü’ne

Ankara

……adresinde faaliyet göstermekte olan........Ltd. Şirketimize ait işyerimizde çalıştırılmak üzere ……….. uyruklu……’ya çalışma izni başvurumuz reddedilmiştir. İptal gerekçeleri 4817 sayılı Kanuna ve ilgili yönetmelik hükümlerine aykırıdır. Şöyle ki(……ileri sürülen gerekçeler yazılır) anılan nedenlerden …tarihli ve …….sayılı izin verilmemesi kararının kaldırılmasını talep ediyorum.

Gereğini arz ederiz.

......./......./200..

Adı Soyadı /Unvan

İmza-Kaşe

Not: İmza Sirküleri/Vekaletname dilekçe ekindedir.

Adres : ...............................................

Tel : ...................................................

 

Ek-2 İdare Mahkemesi Dava Dilekçesi Örneği

ANKARA… İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI’NA

ANKARA

 

 

 

 

DAVACI 

 

 Adı Soyadı

Adresi

 

VEKİLİ (Varsa)

:

Av. ..........(Adı, Soyadı ve Adresi)

DAVALI

:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü

DAVANIN KONUSU

:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ….tarih ve .sayılı yazının iptal edilmesi talebinden ibarettir.

 

 

İLGİLİ YAZININ TEBLİĞ TARİHİ

:

....../....../2011

OLAYLAR

:

 

 

1- ………adresinde faaliyet göstermekte olan ..............Ltd. Şirketimize ait işyerimizde çalıştırılmak üzere ………….. uyruklu……’ya çalışma izni başvuru talebimiz reddedilmiştir.

2- 4817 sayılı Kanuna ve ilgili yönetmelik hükümlerine yapılan işlem aykırıdır. Şöyle ki…… ileri sürülen gerekçeler yazılır)

SONUÇ ve TALEP

:

Yukarıda açıklanan nedenlerle davamızın kabulü ile,

1- Yukarıda belirttiğim nedenlerle davalı idarenin ….tarih ve ….sayılı işleminin iptaline,

2- Yargılama giderleri ve ücreti vekaletin davalı idare üzerinde bırakılmasına,

 Karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.

 

 

 

 

 

……/……/

 

 

 

Davacı Vekili

 

 

 

Av. ......

 

 

EKİ:

1- Vekaletname örneği,

2- 4817 sayılı Yasanın ilgili bölümleri ile ilgili yönetmelik.

 

 

 

 

 

 

Arif TEMİR*

Yaklaşım

(*)          Baş İş Müfettişi, Kamu Yönetimi Uzmanı

---------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.