Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ticaret Siciline Tescili Unutulan Şirket Nasıl Vergilendirilir? PDF Yazdır e-Posta
05 Ekim 2011

Image

Uygulamada bazen kuruluş işlemleri yapıldıktan sonra şirketlerin ticaret siciline tescili unutulmakta ve faaliyete devam edilmektedir.

Bu durumda yapılan işlemlerin vergilendirilmesi sorun olarak karşımız çıkmaktadır.

Maliye Bakanlığı yapmış olduğu uygulamalarda ticaret siciline tescil işlemi unutulan şirketin tüzel kişilik kazanmadığını bu nedenle yapılan işlemlerin adi ortaklık olarak vergilendirilmesi gerektiğini ifade etmektedir.

Nitekim konuya ilişkin verilen özelgelerde de bu görüş iletilmiştir. Söz konusu özelgelerden bir tanesinin özeti aşağıdaki gibidir.

‘ Yazınız ve ekleri incelenmiş olup …limited şirketi ile ilgili olarak Defterdarlığınızca …Vergi Dairesi Müdürlüğüne yazılan ..tarih ve …sayılı özelgede yer alan adı geçen şirketin ticaret siciline tescil edilmemesi nedeniyle tüzel kişilik kazanmış sayılmayacağı  dolayısıyla vergilendirmeyle ilgili yükümlülüklerini limited şirket olarak yerine getirdiği 1992-1996 yıllarında adi ortaklık statüsünde değerlendirilmesi gerektiği şeklindeki görüş Bakanlığımızca da uygun bulunmuştur.

Öte yandan 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 177 nci maddesinde birinci sınıf tüccarlar sayılmış olup her türlü ticaret şirketlerinin bilanço usulüne göre defter tutacağı hüküm altına alınmıştır. Bu hükme göre adı geçen şirketin de 1992-1996 yıllarında bilanço esasına göre defter tutmuş olması gerekir.

Ancak anılan Kanununun 178nci maddesinde yeniden işe başlayanların yıllık iş hacimlerine göre sınıflandırılacaya kadar ikinci sınıf tüccar gibi hareket etmeleri gerektiği belirlendiğinden söz konusu adi şirketin 1992 yılı işletme hesabı esasına, daha sonraki yıllarda ise yukarıda belirtilen maddede yer alan hadlerin aşılması halinde bilanço usulüne göre defter tutması iş hacminin hadlerin altında bulunması durumunda da işletme hesabı esasına göre defter tutmaya devam etmesi gerekmektedir.

Yukarıda sözü edilen açıklamalar çerçevesinde işlem yapılması sırasında ortaklar adına Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre tarh edilecek vergilerden limited şirket olarak verilşen kurumlar vergisi beyannamelerine istinaden ödenen vergilerin ortakların paylarına isabet eden tutarlarının katma değer vergisi ve muhtasar beyannamelere göre tarh edilecek vergilerden de limited şirket olarak verilen beyannamelere göre ödenen vergilerin mahsup edilmesi ve tarhiyat sırasında bu kısıma isabet eden kısım için ceza uygulanmaması gerekir.’( Maliye Bakanlığı 15.12.1997 Tarih ve B.07.0.GEL.0.51/5100-412/54196 Sayılı Özelgesi) S.Sabit Durlanık / E. Baş Hesap Uzmanı / YMM Muhasebe Vergi

---------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.