Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
"Zaman Aşımında Yaşı Küçük Olanlara İndirim Var" PDF Yazdır e-Posta
03 Ekim 2011

Image

Vergi kaçakçılığı suçu, hürriyet bağlayıcı ceza gerektirebiliyor. Bu suçlar için Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) hükümleri geçerli oluyor.

O nedenle kaçakçılık suçlarına ilişkin zaman aşımı süreleri, vergi hukukundan farklı.

SEKİZ YIL 
Vergi Hukukunda genel olarak zaman aşımı süresi beş yıl. Fakat vergi kaçakçılığı suçlarında iş değişiyor. Zaman aşımı süresi ‘’sekiz yıl’’ oluyor.

TCK’ nın 66. Maddesi uyarınca, beş yıldan fazla olmayan hapis ve adli para cezasını gerektiren suçlarda. Kamu davası sekiz yıl içinde düşüyor. Vergi kaçakçılık suçlarına verilen cezaların üst sınırı beş yıl olduğu dikkate alınınca, vergi kaçakçılık suçuna ilişkin zaman aşımı süresinin ‘’sekiz yıl’’  olduğu ortaya çıkıyor.

YAŞI KÜÇÜK OLANLARA İNDİRİM VAR
Bahsedeceğimiz indirim zaman aşımına ilişkin indirim. Buna göre; TCK’ nın 66. Maddesi uyarınca, fiilin işlediği sırada on iki yaşını doldurmuş olup da on beş yaşını doldurmamış olanlar hakkında, bu sürelerin yarısının; on beş yaşını doldurmuş olup da on sekiz yaşını doldurmamış kişiler hakkında ise, üçte ikisinin geçmesiyle kamu davası düşüyor.

Yani 12–15 yaş arasındakiler için zaman aşımı 4 yıl, 15–18 yaş arasındakiler için ise 5 yıl 4 ay oluyor.

CEZA ZAMAN AŞIMI
Yukarıda bahsettiğimiz durumlar ‘’dava zaman aşımı’’ süresi ile ilgili.

Olayın bir de ‘’ceza zaman aşımı’’ boyutu var.

Ceza zaman aşımı açısından ise vergi kaçakçılık suçları ise 68. Maddesinde ‘’on yıllık’’ bir süre öngörülüyor. Sürenin başlangıcı cezanın kesinleştiği tarih oluyor.

Yaşı küçük olanlar için ceza zaman aşımında bir indirim var. Buna göre; fiili işlediği sırada on iki yaşını doldurmuş olup da on beş yaşını doldurmamış olanlar hakkında, bu sürelerin yarısının; on beş yaşını doldurmuş olup da on sekiz yaşını doldurmamış olan kişiler hakkında ise; üçte ikisinin geçmesiyle ceza infaz edilmiyor.

Yani 12–15 yaş arasındakiler için ceza zaman aşımı beş yıl, 15–18 yaş arasındakiler için ise 6 yıl 7 yıl oluyor. 

(Sözcü, 01.10.2011)

 

---------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.