Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
10 numaranın vergisi artınca rota ÖTV'siz yağlara çevrildi PDF Yazdır e-Posta
01 Ekim 2011

Image

Maliye Bakanlığı'nın, yıllık vergi kaybı 1,5 milyar lirayı bulan 10 numara yağ sorununa çözüm için 3,5 katlık vergi artışına gitme formülü kısa sürede delindi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) cetveli ile Gelir İdaresi Başkanlığı'nın madeni yağlara ilişkin ÖTV listesindeki farklılık sebebiyle açık kapı oluştu. Gümrük'ün madeni yağ ithalatına ilişkin GTİP listesinde 60 civarında ürün bulunurken Maliye'de vergiye tabi madeni yağ sayısı 20. 10 numara yağda vergi artışının ardından kaçakçıların ÖTV alınmayan 40 çeşit yağın ithalatına yoğunlaştığı belirtiliyor. Maliye ile gümrüğün listesinin eşit olmadığına dikkat çeken bir ekonomi yetkilisi, "Açık kapı olunca 10 numara yağ ithalatında adres değişmeye başladı. Daha önce 10 numara yağ ithal edenler şimdilerde rotayı vergi alınmayan diğer yağlara çevirdi. Verginin 3,5 kat artırılmasının etkisi fazla sürmeyecek." değerlendirmesinde bulundu. Maliye, iki hafta önce kullanımı yaygınlaşan ve ciddi vergi kaybı ile çevre tahribatına sebep olan '10 numara yağ'ın ÖTV'sini 30 kuruştan 1,0560 TL'ye çıkarmıştı.

Maliye, ÖTV artışına gitse de akaryakıt sektörü temsilcileri, sorunun çözüme kavuşamayacağı görüşünde. Solvent ve baz yağın karışımından oluşan 10 numara yağ piyasada motorin yerine satılırken, Maliye, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile kolluk kuvvetleri bu konuda yaşanan sorunun çözümü için uzun süredir ortak çözüm arıyordu. 10 numara yağın kullanımı Ankara'da yaşanan Ostim faciası ve Giresun'da 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan kaza ile gündeme gelmişti. Giresun'daki faciada otobüsün 10 numara yağ kullandığı, bu nedenle de patlama sonrası alev aldığı belirlenmişti. Türkiye'de 270 civarında madeni yağ şirketi var. Bu şirketlerin sanayi odalarından aldığı kapasite kullanım miktarı yıllık 4,5 milyon ton. Ancak TÜİK'in resmî verilerine göre, Türkiye'nin yıllık 10 numara yağ ihtiyacı 450 bin ton.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1185648&title=10-numaranin-vergisi-artinca-rota-otvsiz-yaglara-cevrildi

---------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.