Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bankadaki paraya eşini ortak eden ‘’devleti de’’ eder PDF Yazdır e-Posta
28 Eylül 2011

Image

Bankada bir miktar paranız var. Siz bu paranın bir kısmını eşiniz de kullanabilsin diye, eşinizi hesabınıza ortak ediyorsunuz.


Buraya kadar her şey gayet güzel . Ancak bu işlemin gerçekleştirilebilmesi için banka, devlet adına sizden paranın yüzde 15’i oranında kesinti yapıyor.

VERGİ DEĞİL TEMİNAT
Veraset ve İntikal Vergisi (VİV) Kanunu’na göre, kamu idareleri, bakanlar, bankerler, kasa kiralayanlar, sigorta şirketleri v.b şirketler, mahkemeler ve icra daireleri, şahıslara ait para ve senetlerin ivazsız (karşılıksız) ya da veraset (miras) yoluyla bir başka kişiye devri halinde vergi kesintisi yapmak zorunda.

Söz konusu kesinti aslında vergi değil, ödenmemmiş vergi için vergi ödeninceye kadar alınan bir teminat. Kesinti, karşılıksız devirlerde yüzde 15, miras yoluyla gerçekleşen devirlerde yüzde 5.

HİSSE SENETLERİNİN DEVRİ DE KESİNTİYE TABİ
Söz konusu kesinti sadece para için değil senetlerin devri için de geçerli.
Örneğin aracı kurum üzerinden aldığınız ve borsada işlem gören hisse senetlerini kızınıza, oğlunuza, eşinize ya da anne ve babanıza devredecek ya da ortak edeceksiniz. Aracı kurum işlem üzerinde yine yüzde 15 kesinti yapmak zorunda.

Kesinti yapmayan kurum ya da idareye, yapması gereken kesintinin yüzde 10’u oranında ceza kesiliyor.

MUTLAKA BEYANNAME VERİN
Bir yakınınızı, bankadaki paranıza ya da sahip olduğunuz ve borsada işlem gören bir şirketin hisselerin ortak etmek ya da bunları bedelsiz vermek istiyorsanız, mutlaka VİV beyannamesini verin.
Beyannamenin verilmesi halinde, vergi idaresinin vereceği tahakkuk fişini, banka ya da hisselerini sizin adınıza saklayan aracı kuruma ibraz ederek para ya da senetlerin üzerinden kesintisi yapılmadan devrini sağlayabilirsiniz.

Ayrıca, kanuna göre karşılıksız devir; anne, baba, eş ve çocuklara yapılmışsa,, uygulanacak vergi oranı da yüzde 5’ten başlıyor ve meblağın tutarı arttıkça yüzde 15’e kadar çıkıyor.

Beyanname vermeniz halinde daha az vergi ödeyeceksiniz.
Beyanname vermemeniz halinde kesilen fazla verginin iadesi için ayrıca uğraşmanız gerekecek.

Kaynak: Sözcü Gazetesi

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.