Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kamu Kurumları SMS gönderi ücretlerini ödeyebilirler mi? PDF Yazdır e-Posta
19 Eylül 2011

Image

Son zamanlarda yaygınlaşan kamu kurumlarında SMS gönderilmesinin ücretlerinin bütçeden ödenip ödenmeyeceği hale uygulamada olan 2007/3 sayılı genelge doğrultusunda değerlendirilmeye çalışılacaktır.

         GİRİŞ

         Kamu kurum ve kuruluşların harcama yetkilileri, bütçelerinde haberleşme giderleri için ayrılan ödeneklerin aşılmaması hususunda parasal tutar veya süre kısıtlamaları da dahil gerekli her türlü tedbiri alacaklar.

         Telefon faturaları her defasında harcama yetkilileri tarafından aylar itibariyle bizzat kontrol edilerek, özel görüşme bedellerinin ilgililerden tahsil edilmesi sağlanmaktadır.

         Hangi makamlara ait telefon ücretlerin milletlerarası görüşmelere açık olabileceği Ek–1 sayılı cetvelde gösterilmiş. Zorunlu hallerde bu cetvelin dışında milletlerarası görüşmelere açılacak telefonlar ile şehirlerarası görüşmelere açılacak telefonlar, bağlı veya ilgili/ilişkili Bakan tarafından belirlenmektedir.

Cep telefonları sadece Ek-II cetvelin 1’inci sırasında belirtilen makam ve hizmetler ile 2’inci sırasında yer alan makamlar için tahsis edilmekte. Ancak, II sayılı cetvelin 2’inci sırasındaki makamlar dışında, zorunlu görülen hizmetler için cep telefonu tahsisi bağlı veya ilgili/ilişkili Bakan onayı ile yapılmaktadır.

Yıllık cep telefonu görüşme ücreti limitleri, anılan cetvelin 1’inci sırasındaki makamlar için limitsiz; 2’inci sırasındaki makamlar için ise, ilgili makama atanan kişiye, içinde bulunulan yılın ocak ayında ödenen net maaş tutarı kadar olacaktır. Ayrıca, tüm telefonlar 900’lü hatlara kapalı tutulacaktır.

MİLLETLER ARASI GÖRÜŞMEYE AÇILABİLECEK TELEFONLAR

Güvenlik, istihbarat ve askeri maksatlı telefonlar ile yüksek yargı organları başkanları, başkan vekilleri ve genel sekreteri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Askeri Yargıtay Başsavcısı, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başsavcısı, müsteşarlar ve müsteşar yardımcıları, YÖK Başkanı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkan,  Diyanet İşleri Başkanı, Avrupa Birliği Genel Sekreteri, valiler, Kurum ve Kurul/Üst Kurul başkanları, genel müdürler, strateji geliştirme başkanları, rektörler, bakan özel kalem müdürleri; dışındaki birimler bağlı bulundukları Bakanlıktan onay alarak şehirlerarası ve milletlerarası telefon görüşmelerine açık olacak ve giderleri ilgili kurumların kurum bütçesinden ödenebilecektir.

 Başbakanlığın 2007/3 sayılı Genelgesi’nin Haberleşme Giderleri bölümünde; “..zorunlu hallerde bu cetvelin dışında milletler arası görüşmelere açılacak telefonlar şehirler arası görüşmelere açılacak telefonlar, bağlı veya ilgili/ilişkili Bakan tarafından belirlenecektir….” Hükmü gereği;

Söz konusu öneri, önce Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim Genel Müdürlüğüne ilgili Rektörlük tarafından önerilecek, Genel Müdürlüğünün de uygun görmesi halinde Milli Eğitim Bakanına, Bakanlığında uygun gördüğü takdirde, Rektörlüğe bağlı birimlerde (Fakülte, Yüksekokul ve Enstitülerde) kullanılmakta olan telefonların şehirlerarası görüşmelere açılabilmesi ve ücretlerinin ödenebilmesi, 2007/3 sayılı Başbakanlık Genelgesi gereğince izinli yasılıp ödenebilecektir. Aksi takdirde ödemeyecektir.

Bir üniversitenin Rektörlüğüne bağlı birimlerinde (Fakülte, Yüksekokul ve Enstitülerde) kullanılmakta olan telefonların şehirlerarası görüşmelere açılabilmesi ve ücretlerinin ödenebilmesi için yukarıda açıkladığımız yol izlenerek Bakan izni alınması gerekmektedir.

CEP TELEFONU TAHSİS EDİLECEK MAKAMLAR

Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Yüksek yargı organları başkanları, Bakanlar, Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Başbakanlık Müsteşarı, YÖK Başkanı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu başkanı, Diyanet İşleri Başkanı,  yüksek yargı organları başkan vekilleri ile genel sekreteri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkan Vekili, askeri Yargıtay Başsavcısı, Askeri Yargıtay Başsavcısı, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başsavcısı, Genelkurmay II. Başkanı ve  (J) Başkanları, kuvvet komutanlıkları kurmay başkanları, ordu, kolordu, tümen, donanma, hava kuvvetleri ve yurtiçi bölge komutanları, general veya amiral rütbesiyle fiilen bulunulan diğer bütün makamlar, müsteşarlar ve müsteşar yardımcıları, kurum ve kurul/üst kurul başkanları, Başbakan baş müşavirleri, genel müdürler, strateji geliştirme başkanları, il valileri, yurt dışında bulundukları sürece diplomatik ve konsolosluk misyon şefleri, daimi askeri temsilcilik başkanları, Danıştay Başkanı Sözcüsü, YÖK Başkan Vekili, rektörler, kamu kurum ve kuruluşları merkez teşkilatı I. Hukuk müşaviri ile İMŞD başkanı, müstakil başkanlıklar, Özelleştirme İdaresi başkan yardımcıları, Cumhuriyet Başsavcıları, bölge idare mahkemesi başkanları, il emniyet müdürleri, il jandarma alay komutanları, DPT, YÖK, ÖSYM ve MPM genel sekreterleri, KİT genel müdür yardımcıları, genel bütçe kapsamındaki idareler, özel bütçeli idareleri ile KİT’lerin başmüdür ve bölge müdürleri ile Ankara, İstanbul ve İzmir illerindeki il müdürleri, kaymakamlar, bakanlık özel kalem müdürlükleri ve basın müşavirlerine cep telefonu tahsis edilecektir.         

Cep telefonları sadece Ek-II cetvelin 1’inci sırasında belirtilen makam ve hizmetler ile 2’nci sırasında yer alan makamlar için tahsis edilecektir. Ancak, II sayılı 2’inci sıradaki makamlar dışında, zorunlu görülen hizmetler için cep telefonu tahsisi bağlı veya ilgili/ilişkili Bakan onayı ile yapılır.

         TELEFON ÜCRETLERİNİN FATURALANDIRILMASI

            Telefon faturaları şehir içi görüşme ücreti, şehirlerarası görüşme ücreti, GSM görüşme ücreti, özel servis arama ücreti, diğer arama ücreti, diğer ücretler, ayrıntı, gecikme bedeli, özellik ücreti olarak ayrı ayrı ücretlerin hesaplanarak aylık ücret bulunur. Bunun üzerine kullanım ücreti, diğer ücretler eklenip, varsa indirimler düşülüp, %18 KDV, %15 OİV hesaplanarak bulunmaktadır. Şehir içi görüşme ücreti (kr/dk), şehirlerarası Görüşme ücreti (kr/dk), GSM görüşme ücreti (kr/dk), SMS ücreti (kr/adet), GSM ücreti  (kr/dk)  üzerinden faturalandırılmaktadır.

Sabit telefon yönünde yapılan aramalarda ücretlendirme 60 sn, GSM yönünde yapılan aramalarda ücretlendirme 20 sn’dir.

Yarışma servisleri, sohbet hatları, bilgi ve danışma numaraları (444’lü numaralar), uluslar arası numaralar ve özel servis numaralarına doğru yapılan arama ücretleri bu belirtilen ücretlendirmeden farklıdır.

SMS GÖNDERİLERİNİN ÜCRETLENDİRİLMESİ

Devlet hastaneleri, üniversiteler, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilk ve orta eğitim kurumları ile Adalet Bakanlığına Bağlı Mahkemeler kişilere bildirimleri SMS yoluyla yapmaya başlamışlardır.

Toplu SMS hizmetlerinden faydalanmak için mevcut bir TTPSTN aboneliği zorunlu tutulmaktadır. Toplu SMS ücretleri aylık olarak müşterilerin kullandığı başarılı toplam SMS (GSM-PSTN) âdetinin karşılığı olan tarife grubu üzerinden müşterilerinin belirttiği telefon hattına ait telefon faturasına yansıtmaktadır.

DEĞERLENDİRME VE SONUÇ

Kamu kurumları tarafından yaygın olarak kullanılmaya başlanan SMS gönderileri telefon görüşme bedelinden ucuz olması zamandan tasarruf edilmesi gibi nedenlerle yaygın hale gelmiştir. Hem maliyet, hem de emek ve zamandan kazanılması teknolojinin bu getirdiği olanaktan yararlanmayı gerekti kılmıştır.

Ancak teknolojinin getirdiği bu yeniliklerden yararlanılmasını halen yürürlükte olan 2007/3 sayılı Başbakanlık tasarruf genelgesi engellemektedir.

Bu genelgede kamu kurumlarının telefon görüşmelerini şehir içi görüşmelerle sınırlamış ve şehirlerarası ve milletler arası görüşmeleri ise, Ek I, Ek II listede yer alanlarla sınırlandırmıştır. Bu listenin dışındakilerin ise ihtiyaç olması halinde bakan oluruyla uygun görülmesi halinde olabilmektedir. Aksi halde yapılan görüşme bedellerinin bütçeden ödenmemektedir.

Kamu kurumları 2007/3 sayılı genelgede bahsedilmediğinden (o tarihte böyle bir hizmette yoktu) SMS ücretlerini bütçeden ödeyemeyeceklerdir. Ancak hem telefon görüşme ücretine göre çok ucuz ve zamandan kazandıran bu kolaylık 2007/3 sayılı genelgede yer almadığından yararlanılamaması çok büyük bir emek, zaman ve kamu zararına neden olmaktadır.

2007/3 sayılı genelgede kamu kurumlarının resmi telefonlardan GSM görüşmelerini de ödeneceğine ilişkin bir hüküm olmadığından bu yapılan görüşmelerinde bütçeden ödenmemesi gerekmektedir. Günümüzde bütün görüşmelerin GSM üzerinden yapıldığı düşünüldüğünde kamu kurumlarının yaptığı GSM görüşmelerin ücretlerinin nasıl karşıladıkları ayrı bir sorun olarak, ayrıca değerlendirilmesi gereken önemli bir sorundur.

Devlet hastanelerinin, üniversitelerin, belediyelerin, ilk ve orta öğretim kurumları, adliye, tapu dairesi gibi birçok kurumun yaygın olarak kullandığı bu SMS ücretlerinin nasıl ödendiği, ödenebiliyorsa Maliye Bakanlığının bu konuda bir açıklık getirmesi gerektiği değerlendirilmektedir. SMS ücretlerinin bütçeden ödenip ödenemeyeceğine ilişkin Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlıklarına görüş sorulduğunda, ödenmeyeceğini belirtmektedir.

 2007/3 sayılı genelgenin çağın gereklerine uygun olarak yeniden gözden geçirilmesi gerektiği değerlendirilmektedir. Aksi halde kamu kurumları çağın gerektirdiği teknolojik iletişim imkânlarından olan SMS haberleşmesinden yararlanamayacaklardır. Hem zamandan ve hem de daha ekonomik iletişim olan SMS olanağından yararlanmayarak kamu zararına neden olunacaktır. 

AYHAN GÖKDEMİR

Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuar Sekreteri

Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.