Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Zeki Gündüz - Zamanaşımına çeyrek kala tebliğ edilen raporlar (02.01.07) PDF Yazdır e-Posta
02 Ocak 2008

Değerli DÜNYA okurları, öncelikle hepinize mutlu, sağlıklı, huzurlu, bol kazançlı bir yıl dileklerimi iletmek isterim. 2007 yılı içinde başlayan birlikteliğimizde, gösterdiğiniz ilgi ve destek için ne kadar teşekkür etsem azdır. Güven ve ilginize layık olmaya tüm gücümle gayret edeceğim.

Değerli DÜNYA okurları, sizlerle yılın son günlerinde (Cumartesi günü dahil) alelacele tebliğ edilen vergi inceleme raporları konusundaki görüşlerimi paylaşmak istiyorum.

1.Zamanaşımına çeyrek kala rapor tebliğinin gerekçesi

Vergi incelemesine yetkili olan arkadaşlarımızın üzerinde stres yaratan konulardan en önemlisi "zamanaşımlı işler"dir.

2002 yılı ile ilgili işlerini de ne yapıp edip bitirdiler ve yılın son günlerinde mükelleflere tebliğ ettiler. Bu nedenle de bazı işadamları ve yeminli mali müşavirler diğer meslektaşları gibi yeni yılı neşeyle karşılayamadılar. Yukarıda belirttiğimiz gibi sene sonlarında yapılan tebligatların nedeni "sadizm" değil, "zamanaşımı"dır. Ancak bazen son gün yapılan tebligatlardan ayrı bir haz alıyor olduklarından da şüphelenmiyor değilim.

2.Ne derece sağlıklı?

Efendim, eskilerin "Acele işe şeytan karışır" deyimi boşa değildir. Zamanaşımı telaşıyla, yılın son gününe yetiştirilen raporlar, ister istemez hukuki hatalar, maddi hatalar, yorum yanlışlıkları vb. değerlendirme zaafları taşıyabilmektedir. Gerçi mükellef açısından bakıldığında bu durum kötü de değildir. Ya dört başı mamur, eskilerin deyimi ile "Ağyarını mani, efradını cami" (amiyane tabiri ile dört dörtlük) raporlar olsaydı, daha mı iyi olurdu?

3.Gecikme faizi? Diğer yıllar?

Biliyorsunuz vergi inceleme elemanlarınca yapılan cezalı tarhiyatlarda anapara için ödeme gününe kadar faiz hesaplanmaktadır.

Dolayısıyla 2002 yılı ile ilgili bir eleştiri beş yıllık bir faiz yükü de taşımaktadır. Bunun yanında aynı hatanın veya eleştirilen konudaki uygulamanın izleyen yıllarda da aynı şekilde yapılmış olması kuvvetle muhtemeldir.

Bu nedenlerle, 2002 yılı eleştirilen şirketler atacakları adımlarda sadece 2002 yılını değil, aynı zamanda sonraki yıllara etkisini de dikkate almak zorundadır.

4.Yasal haklar?

a)Tarhiyat öncesi uzlaşma

Yılın son günlerinde tebliğ edilen raporlar için bu hak tanınmıyor.

b)Tarhiyat sonrası uzlaşma

Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde uzlaşma dilekçesi ile başvurulmalı. Başvurudan sonra Mali İdare size uzlaşma gün ve saatini gösteren bir davetiye gönderecek.

c)Yargı

Uzlaşılamazsa, uzlaşma tutanağının imzalandığı günü izleyen günden itibaren 15 gün içinde dava açılması gerekmektedir. Uzlaşılan konularda yargıya gitmek mümkün değildir.

aa- Tahsilat

Yargı kararı çıkana kadar vergi idaresi tahsilat için zorlayamaz. Ancak, ilk mahkeme (vergi mahkemesi) mükellef aleyhine sonuçlanır ve Danıştay'dan yürütmeyi durdurma kararı alınamazsa vergi idaresi Danıştay kararını beklemeden tahsil için takibe geçebilir.

bb- Vergi mahkemesi süreci

Yaklaşık 1 yıl sürer. Talep edilirse bir kez duruşma yapılır, akabinde karar verilir.

cc- Danıştay aşaması

Vergi mahkemesi kararı mükellef lehine ise idare her halükarda Danıştay'a gider. Ortalama 2 yıl sürer.

d)Teminat

Vergi idaresi, yargı aşamasındayken, tarh edilen tutarlar için teminat da isteyebilir. Gayrimenkul veya teminat mektubu vb. bir teminat yargı aşaması boyunca vergi dairesince talep edilebilir.

5.Tavsiyeniz

Uzlaşma konusunda karar verirken konuyu enine boyuna masaya yatırıp iyi değerlendirin. Dolayısıyla, uzlaşma aşamasında uzlaşıp uzlaşmamaya, uzlaşılacak tutara, yargıya gidiliyorsa alınan riskin büyüklüğüne bu değerlendirmelere dayanarak karar verebilmek mümkün olabilecektir.

Tarhiyatsız yıllar dilerim.

İşadamları ve YMM'ler yeni yılı neden coşkuyla kutlar?

Sizlerle mesleki bir sırrımızı paylaşmak istiyorum. Hiç merak ettiniz mi neden işadamları ve yeminli mali müşavirler yeni yılı biraz da mizaçlarına uygun olmayan ölçüde neşeli, canlı, hareketli kutlarlar? Aslında yanıtı çok basit. 31.12'de saatler 24:00'e vardığında bir yılın vergisel risklerinden daha kurtulmaktadırlar.

Günün sözü:

"Her yerde aynı şekilde konuşan, söylediklerini hatırlamak zorunda kalmaz."

Ahmet Şeker

http://www.dunyagazetesi.com.tr/news_display.asp?upsale_id=339595&dept_id=80