Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Set halindeki eşyanın ithalat işlemleri PDF Yazdır e-Posta
24 Ağustos 2011
Set halindeki eşyanın ithalatına ilişkin olarak 2011/40 sayılı Genelge,  Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından, 23/08/2011 tarihinde yayımlanmıştır.

Genelge (2011/40) ile Dış Ticarette Standardizasyon Tebliği eki listelerde yer alan eşyanın set olması durumunda (82.06 tarife pozisyonunda olduğu gibi Gümrük Tarife Cetvelinde set halinde eşya için özel olarak bir tarife pozisyonu belirlenmiş olanlar hariç), gümrük beyanının yükümlüsünce aşağıda belirtilen şekilde gerçekleştirileceği belirtilmiştir.

1.   Gümrük beyannamesinin 31 nolu kutusunun altında bulunan "satışa esas birim" alanında "set" ölçü birimi kodu seçilecektir.

2.   Türk Gümrük Tarife Cetveli'nin Genel Yorum Kuralları dikkate alınarak eşyanın set olarak GTİP'i belirlenecek, belirlenen bu GTİP esas alınarak gümrük vergisi hesaplanacaktır.

3.   Seti oluşturan her eşyanın ayrı ayrı GTİP'leri tespit edilecek; eşyanın 2011/40 sayılı Genelge kapsamında olduğu bilgisi, eşya tanımı ve GTİP tespitleri gümrük beyannamesinin 44 nolu kutusuna kaydedilecektir.

4.   Tespit edilen bu GTİP'lere göre Dış Ticaret Mevzuatı uyarınca gümrük beyannamelerine eklenmesi gereken belgeler, ödenmesi gereken ek mali mükellefiyetler, KDV veya ÖTV Kanunu uyarınca varsa ödenmesi gereken vergiler hesaplanarak gümrük beyannamelerine yansıtılacaktır.

2011/40 sayılı Genelge ile daha önce yürürlükte bulunan 2002/39 sayılı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır. E&Y