Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Denetçiler 01.07.2012’de Göreve Başlıyor. PDF Yazdır e-Posta
24 Ağustos 2011

Image

Türk Ticaret Kanunu 14.02.2011’de yayınlandı. Birçok hükmü açısından da 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe girecek. Genelde biz meslek mensupları olarak 01.07.2012 tarihi ile çok ilgilenmiyoruz.

Önceki yazılarımızda da birçok kez kaleme aldığımız gibi Türkiye Finansal Raporlama Standartlarının uygulamaya alınmasının ve bağımsız denetime ilişkin 397 ve 406. Maddelerinin yürürlüğe giriş tarihi de 01.01.2013. Bu satırları okuduğumuzda 01.07.2012 ‘ye olan dikkat ve ilgimiz hemen yok oluyor.

Orda Durun Bakalım!

Biliyorum başlığa baktınız gene ne oluyor dediniz, bu başlık hatalı dediniz ama öyle değil. Türk Ticaret Kanunu’nda bulunan İşlem Denetçiliği işlemleri 01.07.2012 tarihinde başlıyor. İşlem denetçiliği de ne, ne iş yapar kimdir. Nedir?

İlk önce ne iş yaptığı ile başlayalım aşağıda yazılı işlemler bir işlem denetçisi olur vermez ise tamamen yok hükmünde yani hiç gerçekleşmemiş sayılıyor 

  1. Şirket Kuruluşu,
  2. Sermaye Artırımı,
  3. Sermaye Azaltımı,
  4. Genel Kurul,
  5. Birleşme,
  6. Bölünme,
  7. Tür Değiştirme,
  8. Değerleme İşlemleri,
  9. Hisse Devirleri
  10. Tahvil Çıkarılması,
  11. Tahvil Geri Ödemesi,
  12. Tasfiye İşlemleri,
  13. İflas Erteleme İşlemleri,

Daha buraya yazamadığım veya satır aralarında kaçırdığım onlarca işlem uzun lafın kısası şirketinizde işlem denetçisi herhangi bir olay veya işleme ok demeden hiçbir şey yapmanız çok mümkün değil.

İşte bu mekanizma 01.07.2012’den itibaren yürürlüğe giriyor. Yani hepimizin haldır haldır hazırlandığı Bağımsız Denetim işlemlerinden tam altı ay önce bugünden yaklaşık 11 ay sonra.

Pekiyi gelelim zor soruya, işlem denetçisi kim, bu işleri kimler yapabilecek, hangi diploma, hangi ruhsat sahibi bu işleri yapabilecek.

Biliyorum başta çok inandırıcı gelmeyecek ama inanın doğru kanun bu konuyla ilgili bir düzenleme yapmıyor. İşlem denetçisinin net bir tanımı yok. Bu konuda ki en hakim görüş bizlerin yani meslek mensuplarının görüşü şu şekilde;

Kanun Denetçi tanımını yapmıştır, işlem denetçisi veya bağımsız denetçi diye ayrı ayrı tanımlamasına gerek yok denetçi denetçidir. Kanuna göre denetçi de 2 SMMM 2 YMM veya daha büyük işletmeler için ortakları meslek mensuplarından oluşan bir bağımsız denetim şirketi.

Bu konuya karşı çıkanlarda var, özellikle avukatlar kanunun böyle bir tanımlama yapmadığını kendilerinin de işlem denetçisi olabileceklerini söylüyorlar.

Bu durumu net olarak ortaya çıkaracak konu herhalde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İç Ticaret Genel Müdürlüğü’nün yayınlayacağı ikincil mevzuat olacak.

Umarız İç Ticaret Genel Müdürlüğü, bu konuda yoruma mahal vermeyecek net bir düzenleme gerçekleştirir. Özkan Cengiz
 SMMM-Bağımsız Denetçi