Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Somali'ye yapılacak bağışların vergi matrahından indirilmesi PDF Yazdır e-Posta
14 Ağustos 2011

 

 

 

 

 

 

Bakanlar Kurulu'nca yardım kararı alınan doğal afetler dolayısıyla Başbakanlık aracılığıyla makbuz karşılığı yapılan ayni ve nakdi bağışların tamamı, şirketlerin kurum kazancından; gelir vergisi mükelleflerinin de beyan ettikleri gelirden indirilebiliyor.

Bakanlar Kurulu 8 Ağustos günü, başta Somali olmak üzere Afrika kıtasının doğusunda yaşanan kuraklık afetinden zarar gören afetzedeler için de yardım kampanyası düzenlenmesi kararı aldı. Yardım kampanyası düzenlenmesine ilişkin 2011/2047 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, 09.08.2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.

Şimdi asıl soru şu: Somali'ye yapılan bağış ve yardımların, şirketler tarafından kurum kazancından, gelir vergisi mükellefleri tarafından da beyan ettikleri gelirden indirilmesi mümkün olabilecek mi?

Bize göre mümkün. Ancak sonradan ortaya çıkabilecek ihtilafların önlenmesi bakımından, Maliye Bakanlığı'nın konuyu açıklığa kavuşturmasında yarar var.

YASA NE DİYOR?
Kurumlar Vergisi Kanununun (KVK) 10/1-e maddesinde, Bakanlar Kurulu'nca yardım kararı alınan doğal afetler dolayısıyla Başbakanlık aracılığıyla makbuz karşılığı yapılan ayni ve nakdi bağışların tamamının, kurum kazancından indirileceği hükmü yer alıyor.

Benzer düzenleme gelir vergisi mükellefleri açısından da Gelir Vergisi Kanununun (GVK) 89. maddesinin birinci fıkrasının (10) numaralı bendinde yer alıyor. Gelir vergisi mükellefleri de gelir vergisi matrahının tespitinde, Bakanlar Kurulunca yardım kararı alınan doğal afetler dolayısıyla Başbakanlık aracılığıyla makbuz karşılığı yapılan ayni ve nakdi bağışların tamamını, gelir vergisi beyannamesinde bildirecekleri gelirlerden indirebiliyorlar. 

Her iki yasal düzenlemede ve gerekçelerinde, doğal afetin Türkiye'de olmasına ilişkin bir sınırlama yok. Yasa gerekçesinde, yapılan düzenleme ile doğal afetlerden zarar görenlere yapılan ayn” veya nakd” yardımların, Bakanlar Kurulu'nca yardım kararı alınması, yardımın Başbakanlık aracılığıyla gerçekleştirilmesi ve makbuz karşılığı olması durumunda gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılmasına imkan sağlandığı belirtiliyor.

Dolayısıyla, başta Somali olmak üzere, Afrika kıtasının doğusunda yaşanan kuraklık afetinden zarar gören afetzedeler için Başbakanlık aracılığıyla makbuz karşılığı yapılan ayni ve nakdi yardımların tamamı vergi matrahından indirilebileceğini düşünüyoruz.
Yardımın Kızılay aracılığıyla yapılası KVK'nın 10/1-f maddesi ile GVK'nın 89. maddesinin birinci fıkrasının (11) numaralı bendine göre, Türkiye Kızılay Derneği'ne makbuz karşılığı yapılan nakdi bağış ve yardımların da tamamı gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirilebiliyor. Bu bağlamda, başta Somali olmak üzere, Afrika kıtasının doğusunda yaşanan kuraklık afetinden zarar gören afetzedelere Türkiye Kızılay Derneği aracılığıyla da nakdi bağış ve yardım yapılması ve yapılan yardım ve bağışın tamamının gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirilmesi mümkün olabilecek.

BAĞIŞLARIN BELGELENDİRİLMESİ
Başta Somali olmak üzere, Afrika kıtasının doğusunda yaşanan kuraklık afetinden zarar gören afetzedelere yapılan yardım ve bağışların matrahtan indirimi, yardım ve bağışın makbuz karşılığı yapılması koşuluna bağlı.

Bu nedenle, yapılan bağış karşılığında, bağış yapılan kurum veya Türkiye Kızılay Derneği'nden makbuz alınması gerekiyor.

Bankaya yatırılan bağışlar
GEÇMİŞTE düzenlenen yardım kampanyalarında, bankalarda bağış hesapları açılmış; Maliye Bakanlığı da verdiği özelgelerde, banka hesaplarına yatırılan bağış karşılığında alınacak dekontta, hesabın ve yapılan bağışın söz konusu yardım kampanyasına ilişkin olduğunun belirtilmesi koşuluyla, yapılan bağışın banka dekontuna dayanılarak da vergi matrahından düşülebileceğini belirtmişti.

 Aynı durumun, Somali'ye yapılacak bağışlar için de geçerli olacağını düşünüyoruz.

Metin Taş/Sezgin Özcan

http://www.aksam.com.tr/somaliye-yapilacak-bagislarin-vergi-matrahindan-indirilmesi-3416.html