Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Somali’ye Yapılacak Bağışların Matrahtan İndirimi PDF Yazdır e-Posta
09 Ağustos 2011

 

 

 

 

 

 

 

Başta Somali olmak üzere Afrika kıtasının doğusunda yaşanan kuraklık afetinden zarar gören afetzedeler için yardım kampanyası düzenlenmesi hakkında Bakanlar Kurulu kararı yayımlandı.

1. Bakanlar Kurulu Kararı İle Yapılan Düzenleme

09.08.2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2011/2047 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla;

- Başta Somali olmak üzere Afrika kıtasının doğusunda yaşanan kuraklık afetinden zarar gören afetzedeler için yardım kampanyası düzenlenmesine ve,

- Kampanyanın ulusal koordinasyonunu yapmak üzere Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görevlendirilmesine

karar verilmiştir.

2. Somali’ye Yapılan Bağışların Matrahtan İndirimi

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde, Bakanlar Kurulunca yardım kararı alınan doğal afetler dolayısıyla Başbakanlık aracılığıyla makbuz karşılığı yapılan ayni ve nakdi bağışların tamamının, kurum kazancından indirileceği hükme bağlanmıştır. Aynı yönde bir düzenleme, Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. maddesinde de yer almaktadır.

Yasal düzenlemede, doğal afetin Türkiye’de olması ile ilgili bir sınırlama olmadığından, Bakanlar Kurulu kararının yayımı ile birlikte, başta Somali olmak üzere, Afrika kıtasının doğusunda yaşanan kuraklık afetinden zarar gören afetzedeler için Başbakanlık aracılığıyla yapılan yardımların tamamının matrahtan indirimi olanaklı hale gelmiştir.

3. Somali’ye Yardım Amacıyla Kızılay’a Yapılan Bağışlar

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10. maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde, Türkiye Kızılay Derneği’ne makbuz karşılığı yapılan nakdi bağış ve yardımların tamamının matrahtan indirilmesine olanak sağlanmıştır.

Bu düzenleme kapsamında, Somali’ye yapılacak yardımların Türkiye Kızılay Derneği aracılığıyla yapılması ve yapılan bağışın tamamının kurumlar vergisi matrahından indirilmesi mümkündür.

4. Yapılan Bağışların Belgelendirilmesi

Yukarıda özetlenen düzenlemelerin, yapılan bağışın matrahtan indirimini, makbuz karşılığı yapılması koşuluna bağladığına dikkat edilmelidir.

Bu çerçevede, bağış yapılan idareden veya Türkiye Kızılay Derneğinden makbuz alınması önemlidir.

Maliye Bakanlığı geçmişte verdiği özelgelerde, bağışın banka hesaplarına yatırıldığı durumda, bankadan alınacak dekontta, hesabın kampanyaya ait olduğunun belirtilmesi koşuluyla, banka dekontuna dayanılarak da bağışın matrahtan düşülebileceğini belirtmiştir. pwc

İlgili Bakanlar Kurulu Kararına aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.