Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Finansal Kiralama Kanunu kapsamında yapılan kiralayan değişikliğinde damga vergisi istisnası. PDF Yazdır e-Posta
12 Ağustos 2011
Image

1 Ağustos 2010 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6009 Sayılı ''Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'' ile sirküler, mukteza gibi ikincil mevzuata güvenin artırılmasına yönelik yeni düzenlemeler yapılmıştır.

6009 Sayılı Kanun'un 15. maddesi ile değişik Vergi Usul Kanunu'nun 413. maddesine göre mükellefler, Gelir İdaresi Başkanlığından veya bu hususta yetkili kıldığı makamlardan vergi durumları ve vergi uygulaması bakımından tereddüt ettikleri konular hakkında mukteza isteyebilmektedir.

Buna göre, Gelir İdaresi Başkanlığı mükelleflerin izahat taleplerine karşılık mukteza ile cevap verebileceği gibi aynı durumda olan tüm mükellefler bakımından uygulamaya yön vermek ve açıklık getirmek üzere sirküler de yayınlayabilecek ve bunları internet ortamında yayınlanacaktır.

Son dönemde, Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesine çok sayıda yeni muktezanın eklendiği görülmektedir. Söz konusu muktezalardan biri de finansal kiralama sözleşmesinde kiralayan devrinin damga vergisi karşısındaki durumuna ilişkindir.

Gelir İdaresi Başkanlığı İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen 16.03.2011 tarih ve B.07.1.GİB.4.34.18.01-002.01-168 sayılı muktezada kiralayan değişikliğinde; anlaşmadaki tüm hak ve yükümlülüklerin aynen devam etmesi şartıyla sözleşmenin Finansal Kiralama Kanunu'nun 18 ve 30. maddeleri uyarınca damga vergisi ve harçtan istisna tutulması gerektiği belirtilmiştir. E&Y