Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şevket Sürek - Pamuktaki yüzde 8'lik yeni KDV oranı ve iplik sektöründeki şok! (01.01.2008) PDF Yazdır e-Posta
01 Ocak 2008
Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

KDV oranı yıllardır yüzde 1 olan pamuk elyafının KDV oranı alınan son bir kararla yüzde 8'e çıkarıldı.

30 Aralık Pazar günü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren bu uygulama zaten zor günler yaşayan iplik sanayicilerine Maliye'nin sürpriz bir yılbaşı hediyesi oldu.

Mal ve Hizmetlerin Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararı Maliye Bakanlığı'nın 19.12 2007 tarihli yazısı üzerine 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 28'inci ve 36'ncı maddelerine göre, Bakanlar Kurulu'nca 24. 12.2007 tarihinde kararlaştırıldı ve 30.12.2007 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Pamuk ipliği sanayicilerine tam bir "şok" yaşatan bu haber gündeme bomba gibi düştü.

İşin daha da vahim yanı, hiçbir iplik sanayicisinin pamuk çiftçisinin tüccarının ve sivil toplum örgütlerinin konudan haberdar olmamaları.

Beni asıl şok eden yanı burası.

Bu hayli önemli konuda Maliye Bakanlığı bir çalışma yapıyor, kanun teklifi haline getiriyor, konu Bakanlar Kurulu'na geliyor, tartışılıyor ve yasalaşıyor.

Ve hiçbir sektörel sivil toplum örgütünün iplik sanayicilerinin ve pamuk çiftçiliği ve ticareti yapanların haberi olmuyor.

Bu sivil toplum örgütçülüğü adına yılın ıskalamasıdır.

Oysa,

Günlerdir basınımızda pamuk ipliği sanayicilerinin, ithal iplik ve kumaşlar sayesinde çöküş noktasına geldikleri ve çıkışı ya kapattıkları, ya tesislerini üç otuz paraya başka ülkelere sattıkları, ya da başka ülkelere taşıdıkları yönünde yoğun haberler vardı.

Anlayacağınız, pamuk ipliği sanayi tarihinin en büyük krizini yaşıyordu.

Bu sektör, KDV oranlarının yüzde birden, sekize çıkarılmasıyla daha da büyük bir maddi krizin içerisine itilecek, kapanmalar, yurtdışına satışlar ve başka ülkelere taşınmalar daha da hızlanacak.

Bu yıl beklenen pamuk ticaretinin 700 bin tonu iç piyasa ve bir milyon tonu ithal olarak toplam 1 milyon 700 bin tonluk bir miktarı ve yaklaşık 2.6 milyar dolarlık cirosuyla hayli ciddi bir pazardır.

Yeni uygulama ile Maliye 7 misli bir KDV geliri sağlarken, aynı oran iplik sanayicilerinin omuzlarına yük olarak binecek.

Maliye böyle bir uygulama için her ne kadar, "Tekstil sektörünün diğer aşamalarındaki yüzde 8'lik orana uyum sağlama" gerekçesini gösteriyorsa da, bu çıkışın bir diğer amacının "Kayıtdışını önleme tedbiri" olduğu da söyleniyor.

Bu görüşte olanlar, "Pamuk ipliği sanayiinde kayıtdışılığın yaygın olduğunu, alınan yüzde 8 KDV uygulamasıyla, dengenin sağlanacağını, kütlü, çırçır ve elyaf pamuk faturalarının artık kıymete bineceğini" söylüyorlar.

Bu noktada kayıtdışına en çok kafayı takan bir yazar olarak söyleyeceklerim var.

Maliye kayıtdışı konusunda bir şeyler yapmak istiyorsa önce bunun bir "Devlet politikası" olduğunun bilincinde olmalıdır.

"Devlet politikası demek", kayıtdışılığı önleyecek her konunun, siyasetçi, işadamı, vatandaş, bankacı ve sivil toplum örgütleriyle paylaşılması "gizli kapaklı kararlar alınmaması" demektir.

Maliye, eğer bu konuya salt kayıtdışılığı önlemek amacıyla yaklaşmış ve bu nedenle gizlemişse çok ciddi bir hata yapmış demektir.

Devasa yüzdelerle ifade edilen kayıtdışılık bugün o hale gelmiştir ki sadece Maliye'nin gayreti ile halledilmesi mümkün değildir.

Kayıtdışılığı halletme konusunda elbette Maliye baş aktördür ama siyasetçilere, işadamlarına, vatandaşa, bankacılara ve sivil toplum örgütlerine de çok iş düşmektedir.

Eski sanayici ve Maliyeciler hatırlayacaklardır. 1990 yılında Maliye pamuk elyafındaki KDV oranını kayıtdışılığı önlemek gerekçesiyle yüzde 18'den yüzde 1'e indirmişti.

Aynı Maliye bugün aynı gerekçeyle KDV oranını yüzde 1'den yüzde 8'e çıkarıyor.

Bu ne yaman çelişki değil mi?

Alınan kararın kayıtdışılığı önleyemeyeceğini ileri sürenler de var.

"Bu uygulama ile kayıtdışı önlenemez, bilakis sektörü daha çok kayıtdışının içine iter" diyenler de çoğunlukta.

Konuştuğum çok sayıdaki iplik sanayicisi, "Zaten bir kaos yaşıyorduk,

devletten bir destek beklerken Maliye'nin yangından mal kaçırır niteliğindeki bu sürpriz kararı ile bir tokat yedik ve şok olduk" diyorlar.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir büyük iplik sanayicisi "Bu bir emrivakidir" diyor.

Bir başkası, "Dahilde işleme belgeleriyle yapılan ithalatta patlama yaşanacak, DİR belgelerinde yapılamayan ayniyat tespiti ise işin tuzu biberi olarak bu trafiği hızlandıracak, Maliye hem beklediği KDV'sini tahsil edemeyecek, hem de DİR belgeleriyle açığa çıkarılan pamuklar iç piyasaya kayıtdışı satılacak, anlayacağınız Maliye'nin attığı taş ürküttüğü kurbağaya değmeyecek" görüşünde.

Kısaca, pamuk ipliği sanayicilerini, çırçır sektörünü, pamuk ticareti yapanları ve pamuk çiftçisini yakından ilgilendiren Maliye Bakanlığı'nın aldığı bu baskın karar ortalığı hayli karıştıracak gibi.

 

http://www.dunyagazetesi.com.tr/news_display.asp?upsale_id=339478&dept_id=80