Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hakan Üzeltürk - Maliye Bakanlığı'nın 2008 hedefleri (31.12.07) PDF Yazdır e-Posta
31 Aralık 2007

Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Maliye Bakanlığı 2008 senesinde belirlediği 27 adet stratejik hedefi gerçekleştirmeye çalışacak. Bugün bunlardan bazıları üzerinde durmak istiyorum.

1.Hedeflerde dikkat çeken bir husus 2 rakamıdır. 12. stratejik hedef "müşteri memnuniyet oranını bir önceki yıla göre yüzde 2 artırmak" olarak belirlenmiştir. Bir önceki yıl oranı metinde belirtilmemiştir. Müşteri memnuniyetinin 2008 maliyeti 159.683.410.- YTL olarak tespit edilmiştir. İlgi çekici bir hedef devletten alacaklı duruma gelmiş kişilerin mahkeme harç ve giderleri ile ilama bağlı borçlarının ödenmesindeki 12-13 günlük sürenin 7 güne düşürülmesidir. Buradaki süreler ve gecikme halinde mükellef zararının ne şekilde giderileceği konusu ile ilama bağlı olmayan alacakların durumu da açıklığa kavuşturulmalıdır. Ayrıca ikincil mevzuatın basit, anlaşılır ve uygulanabilir şekilde düzenlenmesi suretiyle bireysel başvuru ve hukuki ihtilafların azaltılması hedeflenmiştir. Burada ikincil mevzuatın sadece 'hukuka uygun' düzenlenmesi bile ihtilafları önemli ölçüde azaltacaktır. Asıl üzerinde durulması gereken husus bu olmalıdır.

2.13. stratejik hedefte yine 2 rakamı vardır. Bu sefer, çalışan memnuniyet oranı bir önceki yıla göre yüzde 2 artırılacaktır. Müşterilerin ve çalışanların ne kadar memnun olduklarına dair bir rakam metinde bulunmadığından, şu an itibarıyla bu rakamı bilinmeyen hususların yüzde 2 artırılması hedeflenmektedir. Bu iş için ayrılan meblağ ise 14.873.456.- YTL'dir.

3.24 numaralı stratejik hedefte 2 rakamı yine vardır. Fakat bu sefer kayıtdışı ekonomi her yıl 2 puan azaltılmaktadır. Bakanlık kayıtdışı ekonomi konusunda metinde bir rakam vermemiş, fakat bir tanım denemesi yaparak buna belgelendirilemeyen, gizlenen ekonomi demiştir. Bilindiği üzere kayıtdışı ekonomideki en büyük zorluklardan iki tanesi kapsamının belirlenmesi ve büyüklüğünün ölçülmesidir. (Bu konudaki problemler için bakınız: Hakan Üzeltürk, "Gölgelerin Efendisi: Gölge Ekonomi-Bazı Ülkelerden Örnekler", Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Haziran-2004.) Maliye Bakanlığı Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadele Projesi (KADEM) kapsamında bir çalışma başlatacaktır. Bu hedef için ayrılan pay 14.919.965.- YTL'dir.

4.Hukuk bağlantılı olan hedeflerden 21. hedef ihtilafların yargı öncesi çözümünü artırmaktır. Maliyeti 16.963.960.- YTL olarak belirlenen bu hedefte amaç olarak devletin hakkını korumak, kişilerin mağduriyetini önlemek ve yargı yükünü hafifletmek sayılmıştır. Bugünkü uygulamaya bakıldığında yargı yükünün hafiflemeyip her geçen gün arttığı, kişilerin mağduriyetinin önlenmesi bir yana bu konuda gerekli hukuki düzenlemelerin ve uygulamaların yapılamadığı, idare uygulamalarındaki hukuk eksikliği sebebiyle devletin hakkının da yeterince korunamadığı görülmektedir. Bu konuda hukuken yeteri kadar nitelikli personelin olmaması bakanlık bakımından da içinden çıkılamaz bir durum yaratmaktadır.

5.22. hedef dava ve icraya intikal eden durumlarda yargı öncesi hazırlık sürecini iyileştirmek olarak belirlenmiştir. Maliyeti 56.649.151.- YTL olarak belirlenen bu hedefte taraf olunan davalarda devletin lehine sonuçlanma oranının artırılacağı belirtilmektedir. Konunun uluslararası boyutu da dikkate alındığında önümüzdeki senelerde bu hedefi tutturulması çok zor görülmektedir. Ayrıca hukukla ilgili hedeflerin gerçekleştirilmesindeki ihtiyaçların sağlanması kısa vadede kolay değildir. Nitelikli, dil bilen, konuya vakıf kişilerin hem bulunması hem de bulunsa bile muhafaza edilmesi bugünkü maddi şartlar bakımından çok zordur. Asıl ihtiyaç olan durum ihtilafa konu olmayacak düzenlemeler yapılmasıdır. Temel hedef de bu olmalıdır. Bunun için asıl olarak vergi ile ilgili hukuki metinleri hazırlayanlar bakımından ciddi bir çalışma yoluna gidilmelidir. Yoksa 2008 için öngörülen yargı-devlet-mükellef amaçları belirtilen ihtiyaçlar kapsamında gerçekleşemeyecektir.

Herkese mutlu ve sağlıklı seneler, huzurlu bir dünya dilerim.

 

http://www.dunyagazetesi.com.tr/news_display.asp?upsale_id=339375&dept_id=80