Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bazı tekstil ve konfeksiyon ürünü ithalatında ilave gümrük vergisi ve teminat PDF Yazdır e-Posta
26 Temmuz 2011

Image

Türkiye'de 22 Temmuz 'dan itibaren bazı tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin ithalatında, teminata bağlanmak suretiyle ilave gümrük vergisi hesaplanmaya başlanmıştır.

İthalat Rejimi Kararına Ek Karar (2011/1476), 24 Mart 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmış ve 22 Temmuz 2011 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Karar'a istinaden (II) Sayılı listede yer alan GTİP ve ismi belirtilen tekstil ürünlerinin ithalatında ilave gümrük vergisinin teminata bağlanmak suretiyle tahsil edileceği belirtilmiştir.

Teminata bağlanmak suretiyle ilave gümrük vergisi uygulanacak (II) sayılı listede Türk Gümrük Tarife Cetvelinin51, 52, 54, 55, 61. ve 62.  Fasılları bulunmaktadır.

Fasıl

Dokumaya Elverişli Maddeler ve Bunlardan Mamul Eşya

51

Yapağı ve yün, ince veya kalın hayvan kılı; at kılından iplik ve dokunmuş mensucat

52

Pamuk

54

Sentetik ve suni filamentler, şeritler ve benzeri sentetik ve suni dokumaya elverişli maddeler

55

Sentetik ve suni devamsız lifler

61

Örme giyim eşyası ve aksesuarları

62

Örülmemiş giyim eşyası ve aksesuarı

İlave Gümrük Vergisi Uygulanması ve Teminat

İthalatı yapılacak tekstil ve konfeksiyon ürünlerine ilişkin ilave gümrük vergisi, (II) sayılı listede parantez içerisinde belirtilen nispi vergi oranı uygulanmak suretiyle hesaplanacaktır. Hesaplanan nispi verginin, listedeki MIN USD/KG olarak gösterilen miktardan düşük hesaplanması durumunda minimum miktarlar, MAK USD/KG olarak gösterilen miktardan yüksek olarak hesaplanması durumunda ise maksimum miktarlar dikkate alınarak söz konusu maktu vergiler ABD Doları cinsinden hesaplanıp teminata bağlanacaktır.

Ayrıca, (II) sayılı listedeki tekstil ve konfeksiyon ürünleri, Türkiye'nin taraf olduğu Gümrük Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşmaları çerçevesinde AB, EFTA, İsrail, Makedonya, Hırvatistan, Bosna Hersek, Fas, Batı Şeria ve Gazze Şeridi, Tunus, Suriye, Mısır, Gürcistan Arnavutluk, Sırbistan, Karadağ ve Kosova menşeli olması halinde, ilave gümrük vergisi hesaplanmayacaktır.

Diğer taraftan, A.TR dolaşım belgesi eşliğinde ithal edilen Avrupa Birliği ve Türk menşeli olmayan eşyadan tercihli menşeine uygun olarak ilave gümrük vergisi hesaplanıp teminata bağlanacaktır. Avrupa Birliği veya Türk menşeli eşya için gümrük idarelerince A.TR dolaşım belgesi dışında ayrıca bir menşe ispat belgesi talep edilmeyecektir. Netice olarak, AB menşeli olmayan bu ürünler ATR Dolaşım Belgesi ile ithal edilmiş olsa bile ilave gümrük vergisi hesaplanıp teminat alınacaktır.    

Teminata Bağlanan Gümrük Vergilerin Tahsili veya İadesi

Bakanlar Kurulu Kararıyla alınan bu önlem niteliğindeki ilave gümrük vergisinin, yerli tekstil ve konfeksiyon ürünü üreticisini korumak amacıyla alındığı ortadadır. Diğer taraftan Ekonomi Bakanlığınca açılan soruşturma kapsamında, tekstil ve konfeksiyon ürünü ithalatının yerli üreticiye olan etkilerinin araştırması yapılacaktır. Ekonomi Bakanlığının yapacağı araştırma neticesinde, yerli üretici açısından olumlu veya olumsuz bir etki tespit edilmesine göre teminata bağlanan gümrük vergileri tahsil edilecek veya iade edilecektir. E&Y