Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yeni Özelge Sistemi PDF Yazdır e-Posta
22 Temmuz 2011
Image

6009 Sayılı Yasa ile vergi kanunlarında yapılan önemli değişikliklerden bir tanesi de özelge yöntemi ile ilgili gerçekleştirildi.
Özelge sisteminde yapılan en önemli değişiklik, daha önce özelge sadece vergi mükelleflerine ceza kesilmesini engellerken yeni sistemde cezanın yanı sıra gecikme faizi uygulanmasını da engellemektedir.

Özelge, mükelleflerin ve vergi sorumlularının vergi durumları ve vergi uygulaması bakımından, kendilerince açık olmayan ve tereddüt ettikleri konular hakkında yazılı olarak açıklama talebinde bulunmaları üzerine yetkili mahkemelerce kendilerine verilen yazılı görüştür.
Bununla birlikte konuya ilişkin olarak yayımlanan, Mükelleflerin İzahat Taleplerinin Cevaplandırılmasına Dair Yönetmelik’te, ayrıntılı açıklamalara yer verilmiştir. Bu yönetmelikte yer alan hususları aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:

  • Her şeyden önce yeni uygulamada artık özelgeler merkezde oluşturulan Özelge Komisyonu tarafından verilecek.
  • Verilen özelgeler, yeni oluşturulacak Özelge Otomasyon Sistemi”nde biriktirilecek.
  •  
  • Vergi dairesi başkanlıkları ile defterdarlıklar, daha önce oluşturulmuş sirküler veya özelgeler ile, konu ve kapsamı aynı olan konularda özelge verebilecek.
  • Özelge talepleri gelir ve kurumlar vergisi bakımından sürekli mükellefiyetlerinin bulunduğu vergi dairesi başkanlıkları ile vergi dairesi başkanlığı bulunmayan illerde defterdarlıklarca yapılacak.
  • Özelge başvuruları özelge talep formu kullanılarak yapılacak ve bu özelge talep formuna Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sitesinden ulaşılabilecek.
  • Özelge başvurusunu alan birim, konuya ilişkin taslak özelgeyi merkeze yönlendirecek ve komisyonun onayından sonra işleme konulacak.
  • Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı genel olarak bütün mükellefleri ilgilendiren konularda, uygulamaya yön vermek amacıyla sirküler yayımlayabilecek.

Özelge, sadece özelgeyi alan kişi açısından hüküm ifade etmekte olup, diğer kişiler açısından herhangi bir hukuki sonuç içermez.
Özelge talepleri mükellef ve vergi sorumluları tarafından talep edilecek olup, odalar ve birlikler gibi mesleki kuruluşlar, üyelerine ilan etmek amacıyla özelge talebinde bulunamazlar. H.Özer Ermumcu
/.Hesap Uzmanı / YMM/Muhasebe Vergi