Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi kaydı açtıran emekliler dikkat! PDF Yazdır e-Posta
18 Temmuz 2011
Image EMEKLİ aylıklarının düşük olması, birçok kişinin “genç yaşta” emekli olmaları gibi çeşitli sebeplerle emeklilerin çoğu çalışmaya devam etmektedirler.

“Sosyal Güvenlik Reformu” ile bu alanda dikkat çeken düzenlemeler yapıldı.

Emekli aylığı alıp işçi olarak çalışanlar için esasen çok şey değişmiyor. Emekli aylıkları kesilmeden çalışacaklar, fakat aldıkları ücretlerinden işverenleri destek primlerini kesip ödeyecek.

Dikkat çeken değişiklikler emekli aylığı alıp da esnaf veya şirket ortağı olarak çalışmaya devam edenler için geldi...

Primleri aylıklarından kesiliyor

Hangi kurumdan emekli olursa olsunlar, vergi kaydı açtırıp, esnaf ya da Şirket ortağı olarak çalışanlardan destek primi kesiliyor. Primi, emekliler yatırmıyor. SGK, vergi mükellefiyetleri veya şirket ortaklıkları devamınca, bunların emekli aylıklarından primlerini kaynakta kesiyor. Emekli esnafın aylığından kesilen destek primi oranı ise 2011 yılından itibaren her ay için %15’dir.

Buraya dikkat: Bazen prim kesilmez!

Emekli aylığı alan esnaf dikkat etmezse vergi mükellefiyeti varolduğu müddetçe SGK destek primini onun emekli aylığından kesip alır.

Ancak, faaliyette bulunulmayan sürelerde destek primi kesilmez!

Kesilmemesi gerekiyor...

Örneğin; emekli aylığı alan bir yurttaşımız, bu tatil aylarında Çeşme’de su ve meşrubat satışı vb. ticari faaliyet yürütmeye başlar ise emekli aylığından destek primi de kesilmeye başlayacaktır. Ancak, sezon sonunda bu ticari faaliyetine ara verir ise, SGK artık destek primi kesmeyecektir. Şüphesiz bu durumun da ilgili vergi dairesinden alınacak belge ile doğrulaması kaydı gerekecektir.

Aksi halde, kişi ticari faaliyetine ara vermiş olsa bile, bu durum SGK’ya belgelenmediği müddetçe, vergi mükellefiyeti sona ermedikçe SGK o kişinin aylığından destek primini kesecektir.

Kesilen destek primi ne işe yarar

Lafı hiç evelemeden gevelemeden söyleyelim; hiçbir işe yaramaz! Evet, emekli aylığı alıp da vergi mükellefi veya şirket ortağı olan kişilerin aylıklarından kesilen destek priminin o kişilere hiçbir faydası yoktur... Adeta bir vergidir... Başka bir söyleyişle, “çalışma kardeşim” demenin daha “kanuni” yoludur.

Emeklilere “çalışma, vergi mükellefi olma, şirket kurma veya ortak olma” deniliyor açıkçası...

Hemen şöyle bir itiraz gelebilir; “iyi de bunlar hakkında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanması gerekmez mi..” Evet, belki gerekebilir... Ama o da uygulanmıyor!

Emekli olup da işçi olarak çalışanlar için destek primi ödeniyor, ama en azından bir karşılığı var; bunlar hakkında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulanıyor...

Ama emekli esnaf veya şirket ortağı hakkında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanmıyor.

Dolayısıyla aylıklarından kesilen destek primleri de adeta boşa kesiliyor...

Memed Eser

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/18276396.asp?yazarid=284