Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Teşvik Belgeli Yatırımlarda Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği PDF Yazdır e-Posta
07 Temmuz 2011

Image

Teşvik Belgeli yatırımlar için öngörülen sigorta primi işveren hissesi desteği hakkında Sosyal Güvenlik Kurumu Genelgesi

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığınca yayımlanan 29.06.2011 tarih ve 2011-54 sayılı Genelgeyle, Yatırımlarda Devlet Yardımları mevzuatı çerçevesinde, teşvik belgeli yatırımlar nedeniyle istihdam edilen personel için öngörülen sigorta primi işveren desteğiyle ilgili açıklamalar yapılmıştır.

Aşağıda konuyla ilgili yasal düzenlemeler ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığınca yayımlanan Genelgede yer alan dikkat çekici açıklamalar özetlenecektir.

1. Yasal düzenlemeler

18 Ağustos 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5921 sayılı Kanun’la, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na eklenen ek 2. maddeyle, yatırımlarda Devlet Yardımları hakkında kararlar çerçevesinde teşvik edilen yatırımlar nedeniyle gerçekleşecek istihdam için sigorta primi işveren hissesi desteği öngörülmüştür. Düzenlemeyle, desteğin uygulama süresi, destek oranı ve kapsamını belirleme konusunda Bakanlar Kuruluna yetki verilmiştir.

16 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2009/15199 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar yürürlüğe konmuştur.[1] 14 Nisan 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2011/1597 sayılı Kararla, 2009/15199 sayılı Kararda önemli değişiklikler yapılmıştır.

28 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2009/1 sayılı Tebliğ ile Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın uygulamasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Bu Tebliğde bugüne kadar çeşitli değişiklikler yapılmıştır.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığınca yayımlanan 29.06.2011 tarih ve 2011-54 sayılı Genelgeyle, Yatırımlarda Devlet Yardımları mevzuatı çerçevesinde, teşvik belgeli yatırımlar nedeniyle istihdam edilen personel için öngörülen sigorta primi işveren desteğiyle ilgili açıklamalar yapılmıştır.

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın uygulamasına ilişkin olarak işverenlerce yapılacak işlemler ile Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerince/Sosyal Güvenlik Merkezlerince yürütülecek işlemler 2011-54 sayılı Genelgede açıklanmıştır.

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda yer alan indirimli kurumlar vergisi oranı uygulamasına ilişkin Maliye Bakanlığınca bugüne kadar herhangi bir düzenleme veya açıklama yapılmamıştır.

2. SGK Düzenleme ve Açıklamaları

a) Destekten Yararlanabilecekler

Sigorta primi işveren hissesi desteğinden, Hazine Müsteşarlığınca düzenlenen teşvik belgesinin tamamlama vizesinin yapıldığı (yatırımın yapıldığı) işyerlerinden dolayı yararlanılabilmektedir.

Teşvik belgesinin düzenlendiği işyeri işvereninin, aynı veya farklı Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerinde/Sosyal Güvenlik Merkezlerinde tescilli birden fazla işyerinin olması halinde, tamamlama vizesi yapılmış teşvik belgesi hangi işyeri için düzenlenmiş ise sigorta primi işveren hissesi desteğinden de bu işyerinden dolayı yararlanılabilir.

b) Destekten Yararlanmaya Başlama Tarihi

Sigorta primi işveren hissesi desteğinden, tamamlama vizesi yapılarak işletmeye geçen teşvik belgesine konu firma bilgilerinin Hazine Müsteşarlığınca Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesini takip eden aydan başlanılarak yararlanılır.

c) Destek Kapsamındaki Sigortalılar

Sigorta primi işveren hissesi desteğinden, büyük ölçekli yatırımlar ile bölgesel uygulama kapsamında desteklenen yatırımlardan, tamamlama vizesi yapılmış teşvik belgesinde kayıtlı istihdamı aşmamak kaydıyla;

- Komple yeni yatırımlarda, teşvik belgesi kapsamında gerçekleşen yatırımla sağlanan,

- Diğer yatırımlarda yatırımın tamamlanmasını müteakip, yatırıma başlama tarihinden önceki son altı aylık dönemde (mevsimsellik özellik taşıyan yatırımlarda bir önceki yıla ait mevsimsel istihdam ortalamaları dikkate alınır) Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne verilen aylık prim ve hizmet belgesinde bildirilen ortalama işçi sayısına ilave edilen,

sigortalılardan dolayı yararlanılabilir.

Sigorta primi işveren hissesi desteğinden yararlanılabilecek azami sigortalı sayısı Hazine Müsteşarlığınca Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilecektir.

d) Destekten Yararlanma Süresi

Sigorta primi işveren hissesi desteğinden yararlanma süresi bölgelere göre aşağıdaki gibidir:

Bölgeler

31.12.2011 tarihine kadar başlanılan yatırımlar

01.01.2012 tarihinden sonra başlanılan yatırımlar

I

2 yıl

-

II

3 yıl

-

III

5 yıl

3 yıl

IV

7 yıl

5 yıl

e) Destek Sınırı

Yararlanılan sigorta primi işveren hissesi desteği tutarı;

- Bölgesel uygulama kapsamında desteklenen yatırımlarda gerçekleşen sabit yatırım tutarının I inci bölgede % 6’sını, II nci bölgede % 8’ini, III üncü bölgede % 10’unu ve IV üncü bölgede % 14’ünü;

- Büyük ölçekli yatırımlarda I inci bölgede % 2’sini, II nci bölgede % 3’ünü, III üncü bölgede % 5’ini ve IV üncü bölgede % 7’sini

geçemez.

Bölgesel desteklerden yararlanan yatırımlar kapsamındaki KOBİ’ler için bu oranlara tüm bölgelerde 5’er puan ilave edilir.

f) Destekten Yararlanmak İçin Aranan Diğer Koşullar

Destekten yararlanabilmek için;

- Yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunmaması/ yeniden yapılandırılmış veya tecil ve taksitlendirilmiş olması

- 6183 sayılı Kanun’un 22/A maddesi uyarınca Maliye Bakanlığı tahsilat dairelerine müracaat tarihinden önceki 15 gün içinde vadesi geçmiş borcunun bulunmaması

- Aylık prim ve hizmet belgelerinin 25510 nolu kanun numarası seçilerek yasal süresi içinde Kuruma gönderilmesi

- Sigorta primlerinin yasal süresi içinde ödenmesi

gerekmektedir.

g) Desteğin 5 Puanlık Destekle Birlikte Uygulanması

Yatırım teşvik mevzuatında yer alan ve yukarıda özetlenen destekten yararlananlarda, öncelikle 5510 sayılı Kanun’un 81. maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde öngörülen beş puanlık prim indiriminden, ardından 2009/1 sayılı Tebliğde öngörülen sigorta primi işveren hissesi desteğinden yararlanılır.

Bu durumda, 2009/1 sayılı Tebliğde öngörülen sigorta primi işveren hissesi desteğinden yararlanılması sırasında, 5510 sayılı Kanun’un 81. maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi kapsamında indirimden yararlanılmış olan 5 puanlık kısım düşülür.

h) Genelgede Yer Alan Diğer Konular

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanan genelgede, yukarıda özetlenen konular ayrıntılı olarak ve örneklerle açıklanmıştır.

Genelgede ayrıca;

- Desteğin hesaplanmasına,

- Yatırım kapsamındaki sabit kıymetlerin devir ve satışı halinde yapılacak uygulamaya,

- Destekten haksız yere yararlananların durumuna,

ilişkin ayrıntılı açıklamalara yer verilmiştir. PWC


İlgili Genelge metnine aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.