Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yabancı şirket işçilerinin en fazla üç ay süreyle Türkiye'de sigortasız çalışabileceği hükmü getirildi PDF Yazdır e-Posta
02 Temmuz 2011

Image

Geçtiğimiz mart ayında sosyal güvenlik mevzuatımızda çok önemli bir değişiklik yapıldı.

Torba Kanun gündemi fazlasıyla meşgul ettiğinden, bu 'küçük' düzenleme pek fazla dikkat çekmedi. Ancak söz konusu değişiklik, ülkemizde yabancı işçi istihdamını ve özellikle ucuz işgücü ithalatını ciddi manada sınırlayamaya dönüktü.

Düzenlemenin yapıldığı 2 Mart 2011 tarihine kadar, yabancı şirketler/kuruluşlar tarafından ülkemize gönderilen işçiler, kendi ülkelerinde sigortalıysalar, Türkiye'de sigortalı olmuyorlardı. Peki bunun pratikteki sonucu neydi? Hemen örnek verelim; Çinli bir firma, ülkemizde bir baraj inşaatı ihalesine giriyor, verdiği düşük teklifle ihaleyi alıyor, Çin'den getirdiği yüzlerce işçiyi ülkemizde çalıştırıyor ve dönüp gidiyordu. Hem kendi ucuz işgücünü Türk firmalara karşı rekabet avantajı olarak kullanıyor hem de Türkiye'de bir kuruş sigorta primi ödemiyordu.

2 Mart'ta yapılan düzenlemeyle, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği'nin 10/d maddesine "en fazla üç ay süreyle" ibaresi eklendi. Yani yabancı şirket işçilerinin en fazla üç ay süreyle Türkiye'de sigortasız çalışabileceği hükmü getirildi. Üç ayı aşması halindeyse, sigorta tescilleri yapılacak ve prim ödemeye başlayacaklar.

Yapılan bir cümlelik düzenleme Türk firmaların rekabet gücünü artıracağı gibi SGK'nın prim tahsilâtına da olumlu yansıyacak. Zira bundan sonra prim ödemek durumunda kalacak yaklaşık 200 bin yabancı işçi olduğu tahmin ediliyor. Bu da yıllık en az 670 milyon lira ilave prim tahsilâtı demek. Hiç de fena bir rakam değil.

Sadettin Orhan

http://www.bugun.com.tr/kose-yazisi/161066-bir-cumleyle-670-milyon-lira-makalesi.aspx