Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Engelli adına kayıtlı bir araç için MTV istisnası uygulanacak olup, ikinci araç için MTV istisnası uygulanmayacağı. PDF Yazdır e-Posta
13 Haziran 2011
Image

Maliye Bakanlığı Özelgesi

Tarih  : 05.04.2011

Sayı   : B.07.1.GİB.4.35.17.02-032-74

MTVK Md. 4

ENGELLİLERE AİT ARAÇLARDA MTV
İSTİSNASI

Dilekçenizin incelenmesinden, %96 oranında bedensel özürlü olmanız sebebiyle ........ plakalı taşıtınız için motorlu taşıtlar vergisi istisnasından yararlandığınızı ....... tarihinde aldığınız ....... plakalı ikinci taşıtınız için de motorlu taşıtlar vergisi istisnasından yaralanıp yararlanamayacağınız hakkında Başkanlığımız görüşünün sorulduğu anlaşılmaktadır.

197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’ nun istisnalara ilişkin 4. maddesinin (c) bendinde sakatlık dereceleri % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtların motorlu taşıtlar vergisinden istisna tutulacağı hüküm altına alınmıştır.

10.1.2004 tarih ve 25342 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 21 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği’ nin İstisnalar” başlıklı bölümünde bu istisna hükmünün uygulama esasları belirtilmiştir.

Söz konusu istisna uygulaması malul ve engelli kişinin sosyal hayata daha fazla katılımını sağlamayı amaçlamakta olup, 197 sayılı Kanun’ da yer alan sakatlık istisnasından yararlanılarak ikinci bir taşıtın iktisabı halinde bu amaç aşılmış olacağından, ikinci taşıt için motorlu taşıtlar vergisi istisnası uygulanmaması gerekmektedir.

Buna göre, adınıza kayıt ve tescilli taşıtlardan seçeceğiniz bir tanesinin motorlu taşıtlar vergisinden istisna olması mümkün bulunmaktadır.