Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bakanlık ta kabul etti: kağıt varsa vergi var. PDF Yazdır e-Posta
07 Haziran 2011

Image

Bakanlığın bir uygulaması durduk yere ortalığın karışmasına yol açmış özellikle meslek mensupları ile idareyi mahkemelik yapmıştı.

Sorun meslek mensuplarının yani serbest muhasebeci mali müşavirler ile yeminli mali müşavirlerin sözleşmeleri ile ilgiliydi.
 
Bu sözleşmeler üst meslek organı olan Türmob tarafından bastırılır meslek mensupları da odalarından temin ettikleri bu hazır basılı formları kullanırlar.
 
Bu matbu form sözleşmeler de tek örnektir.
 
Ama idare tutturmuştu, “bu sözleşmeler iki örnek olmalıydı, siz iki örnek üzerinden damga vergisi ödemelisiniz” diye.
 
Üstelik sadece eksik ödendiği iddia edilen damga vergisi değil, bu verginin cezası ve gecikme zammı da isteniyordu.
 
Hani her edense ülkemizde idare varsa bir hatayı hep zamanaşımı süresinin dolmasına yakın tespit edip ister ya vergiyi, burada da öyle olmuştu.
 
Beş yıl önceki sözleşmelere ait damga vergileri isteniyordu üstelik. Kat kat gecikme zammıyla birlikte.
 
Bunun üzerine davalar açılmaya başlandı doğal olarak.
 
Dava açan her mükellef kazandı.
 
Ama idare de bu vergiyi istemeye devam etti.
 
Oysa yargı bu verginin haksızlığını ne güzel anlatıyordu kararlarında.
 
Bakın bir karar da ne deniyor:
 
“….
Yeminli Mali Müşavirlerin tasdik edecekleri belgeler tasdik konuları ve tasdike ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığınca çıkarılacak yönetmeliklerle belirleneceği düzenlenmiş olup, söz konusu hususlar arasında sözleşmelerin kaç nüsha düzenleneceği konusunda idareye bir takdir yetkisi tanınmamış iken, karşılıklı olarak bir veya iki veya daha fazla nüsha düzenlenmesi mümkün olan sözleşmenin örnek olarak tebliğ ekinde verilen sözleşme örneğinde sözleşmenin iki nüsha düzenlendiğinin yazılı olmasından hareketle eksik nüsha düzenlendiği halde ikinci nüshaya ait damga vergisinin beyan dışı bırakıldığı varsayımına dayanmaktadır.”

 
Yani deniliyor ki kağıt varsa damga vergisi var, zorlamayla vergi alınamaz.
 
Nihayet idare bu görüşe uydu.
 
Mayıs ayı ortalarında Bakanlıktan taşra teşkilatlarına bir yazı gönderildi ve artık sadece “düzenlenmiş nüsha (örnek) sayısı kadar vergi istenilmesi” talimatı verildi.
 
Yani Bakanlıkta kabul etti damga vergisi kağıt üzerinden alınan bir vergidir. Yani kağıt varsa vergi var. Bu kağıt düzenlenmeliydi diye vergi istenemez./Nexia

Atilla Dölarslan

E.Hesap Uzmanı/YMM