Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün:Bağımsız Denetim Yaptırmak İsteyen Tüm KOBİ'lere 10 bin lira geri ödemesiz destek vereceğiz. PDF Yazdır e-Posta
31 Mayıs 2011

Image

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ''Yeni hazırladığımız “Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ Destek Programı” ile Borsa'ya açılan KOBİ'lere 100 bin lira kadar geri ödemesiz destek sağlayacağız.

Ayrıca bağımsız denetim yaptırmak isteyen tüm KOBİ'lere de 10 bin lira geri ödemesiz destek vereceğiz'' dedi.

Deniz Ticaret Odası Meclis Toplantısı; Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Gemi İnşaat sanayi Birliği Başkanı Burak Bayrak ile çok sayıda sektör temsilcisinin katılımıyla Deniz Ticaret Odası Meclis Salonunda gerçekleştirildi.

Türkiye’deki KOBİ’lere hizmet veren en önemli kuruluş olan KOSGEB’in KOBİ’lerin gelişmelerini ve rekabet edebilir konuma gelebilmelerini sağlayacak uygun miktar ve koşullarda finansal kaynaklara ulaşabilmeleri için çeşitli mekanizmalar ve programlar oluşturduğunu belirten Bakan Ergün, yaptığı konuşmada şunları söyledi; “KOBİ’lerin kredi kanalları dışında finansman sağlayabileceği kaynaklardan birisi de sermaye piyasalarıdır. Sermaye piyasaları orta ve uzun vadeli fon arz ve talebini karşılaştığı piyasalardır. İşletmelerin sermaye piyasalarından yararlanmak suretiyle finansman temininde başvurdukları yaygın yöntemlerden birisi de “halka açılma”dır. Her ne kadar İMKB’nin altında oluşturulan İkinci Ulusal Pazar ile Yeni Şirketler Pazarları ayrıca KOBİ’lere yönelik pazarlar olarak tanımlanmışsa da bu pazarların KOBİ’ler tarafından kabul görmüş birer yapılanma oldukları söylenmek oldukça güçtür. Ülkemizde KOBİ’lerin İMKB bünyesinde kendilerine yönelik oluşturulmuş pazarlardan yeteri ölçüde yararlanamadığı da dikkate alınarak, tamamıyla KOBİ’lerin ihtiyaçlarına göre örgütlenmiş bir borsa oluşturulmuştur. Gelişme ve büyüme potansiyeli taşıyan KOBİ’lerin sermaye piyasalarından kaynak temin etmelerine olanak sağlamak üzere kurulmuş olan Gelişen İşletmeler Piyasasının faaliyete geçmesiyle birlikte, bir taraftan KOBİ’lere finansman desteği sağlanmış, diğer taraftan da KOBİ’lerin kurumsallaşmalarına katkıda bulunulmuş olacaktır. Özellikle Anadolu'da bulunan küçük işletmelerin hisse senedi ihraç ederek sermaye piyasalarından fon temin etmelerini kolaylaşacaktır. Ayrıca, uluslararası finansal raporlama sistemine uygun finansal tablo düzenlenmesi ve denetlettirilmesi suretiyle de, yabancı yatırımcılar tarafından firmanın daha fazla ilgi görmesi sağlanmış olmaktadır.” dedi.

İMKB Gelişen İşletmeler Piyasası Yönetmeliği’nin 18 Ağustos 2009 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirten Bakan Ergün, “Halka arz seferberliği içerisinde KOBİ’lerin halka açılmalarını teşvik etmek için İMKB, SPK, Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. (MKK) tarafından kayıt ve işlem ücretleri önemli ölçüde düşürülmüş, ayrıca maliyet teşkil eden diğer kalemlere de azami ölçüde kolaylıklar sağlanmıştır. Bu çalışmalara paralel olarak KOSGEB Kanunda 22.04.2009 tarih ve 5891 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikte “….şirketlerin sermaye piyasalarına açılabilmeleri için gerekli geri ödemeli ve geri ödemesiz destekleri sağlamak;” ifadesi ile KOBİ’lerin sermaye piyasalarından yararlanma imkanlarının artırılması Başkanlığımız görev ve yetki alanına dahil edilmiştir.” dedi.

KOBİ’lerin sermaye piyasası olanaklarından azami ölçüde yararlanabilmelerini sağlamak, bu amaçla KOBİ’lerin halka açılmalarını teşvik etmek ve İMKB’de işlem gören şirket sayısını artırmak amacıyla KOSGEB, SPK, İMKB ve TSPAKB arasında işbirliği protokolünün 04.02.2011 tarihinde bir imzalandığını belirten Bakan Ergün, “KOSGEB, SPK, İMKB ve TSPAKB arasında imzalanan işbirliği protokolü ile birlikte, İMKB’de işlem görmek üzere, sermaye piyasası araçlarını halka arz edecek KOBİ’lerin ilk halka arza ilişkin belirlenecek maliyetlerin geri ödemesiz olarak desteklenmesi için KOSGEB Destek Programları kapsamında 7. Destek Programı olarak “Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ Destek Programı” hazırlanmıştır. Bu destek programı kapsamında, KOBİ’lerin paylarının Gelişen İşletmeler Piyasası’nda işlem görmek üzere halka açılma sürecinde;
Piyasa danışmanı danışmanlık hizmet bedeli,

  • Bağımsız denetim hizmeti bedeli,
  • Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) kurul kaydına alma ücreti,
  • İMKB Gelişen İşletmeler Piyasası Listesine kabul ücreti,
  • Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) masrafı,
  • Aracı kuruluşa ödenecek aracılık komisyonu,

KOSGEB tarafından geri ödemesiz destek olarak söz konusu maliyetler KOSGEB tarafından karşılanacaktır. Söz konusu destek programı ile KOBİ’lerin sermaye piyasalarından kaynak temin etmenin yanında halka açılacak işletmelere;
Önemli büyüklükte kurumsal ve kalıcı finansman kaynağına ulaşma imkanı

  • Ortaklarına ve yatırımcılara kendi hisse senetleri için bir piyasa yaratması,
  • İstikrarlı ve güven verici bir görünüm arz etmesi ve itibar artışı,
  • Kamuyu aydınlatma yükümlülükleri ile birlikte ortaklıklar daha şeffaf olmaları ve daha yaygın tanıtım imkanları sağlanması,
  • Halka açık hale gelinmesi, aile şirketi yapısından çıkıp, mülkiyet ve yönetimin ayrılmasına ve bu suretle şirketin profesyonel yöneticiler tarafından yönetilmesi sağlanmış olacaktır.” dedi.

“Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ Destek Programı”nın yanı sıra KOSGEB Genel Destek programına ayrıca “Bağımsız Denetim Desteği” programının ilave edildiğini söyleyen Bakan Ergün, “Geçtiğimiz günlerde yayınlanan Yeni Türk Ticaret Kanunu, işletmelerde kurumsallaşma, iyi yönetim ilkeleri ve sağlıklı denetim gibi konularda birçok önemli yenilik ve değişiklikler getirmektedir. Bu kanunun en önemli düzenlemelerinden birisi de sermaye şirketlerine getirilen bağımsız denetimden geçme zorunluluğudur. Bağımsız denetimin yapılması işletmelerin dış pazarlarda rekabet edebilir bir hale gelmesi için güçlü bir yapıya kavuşmalarını, vergi avantajlarından yararlanmalarını, bilançolarının daha şeffaf olmasını sağlayacaktır. Bu durum şirketlerin karlılığını dolaylı olarak arttıracak ve daha güçlü bir yapıya kavuşturacaktır. Daha güçlü yapıya kavuşmuş olan işletmelerin finansmana erişimi de kolaylaşacaktır. Bu çerçevede KOSGEB, bağımsız denetim yaptırmak isteyen işletmelerin bağımsız denetim masraflarının desteklenmesine yönelik olarak da ayrıca bir destek programını devreye sokmuştur. Bu destek programı kapsamında işletmelere üst limiti 10.000 TL olmak üzere bölgesine göre %50-%60 arasında destek sağlanacaktır. Bu çerçevede kurumsallaşmasını sağlamış olan işletmeler İMKB bünyesindeki tahvil bono piyasasında fon sağlama imkanına da kavuşabileceklerdir.” dedi.
 

NOT: GELİŞEN İŞLETMELER PİYASASI KOBİ DESTEK PROGRAMI
Program kapsamında sağlanan desteğin toplam üst limiti 100.000 (Yüzbin) TL olup, destek unsurlarının üst limit ve oranları aşağıda tablo halinde verilmiştir.

Destek Unsurları

Destek Ödemesi

Üst Limiti (TL)

Oranı (%)

Piyasa danışmanı danışmanlık hizmet bedeli (azami 2 yıl)

60.000

75

Bağımsız denetim hizmeti bedeli

20.000

75

SPK kurul kaydına alma ücreti

10.000

100

İMKB Gelişen İşletmeler Piyasası Listesine kabul ücreti

Merkezi Kayıt Kuruluşu masrafı

Aracı kuruluşa ödenecek aracılık komisyonu

10.000

75


GENEL DESTEK PROGRAMI
Bağımsız Denetim Desteği

Bağımsız denetim yaptırmak isteyen işletmelerin bağımsız denetim masraflarına destek verilir. Bu destek programı kapsamında işletmeler,üst limit 10.000 TL’ye kadar desteklenir.

Bu çerçevede kurumsallaşmasını sağlamış olan işletmeler İMKB bünyesindeki tahvil bono piyasasında fon sağlama imkanına da kavuşabileceklerdir.

www.imes.kosgeb.gov.tr