Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şükrü Kızılot - Testi kırılmadan yol gösteriyoruz (27.12.07) PDF Yazdır e-Posta
27 Aralık 2007

NASREDDİN Hoca’nın bir fıkrası var.

Çocu
ğun eline testiyi verip, çeşmeye gönderirken, iki tokat atmış ve;

- Sak
ın testiyi kırma demiş. Bunu gören komşusu;

- Aman Hoca, çocuk testiyi k
ırmadı ki niye tokat atıyorsun? diye sorduğunda;

- Eee, testi k
ırıldıktan sonra yol gösteren çok olur. Önemli olan kırılmadan önce uyarmak demiş.

KIRILAN TEST
İ VE ZAMLAR

Nasreddin Hoca’nın fıkrasından esinlenerek, testi kırılmadan yol göstermeyi, başka bir anlatımla, bazı mal ve hizmetlere, bugünlerde keyfi olarak yüzde 10 zam yapılmasını önlemek istiyoruz.

Geçti
ğimiz perşembe ayrıntılı olarak yazdık. 1 Ocak 2008’den itibaren, bazı mal ve hizmetlerde, yüzde 18 olan KDV oranı, yüzde 8’e inecek. Bununla ilgili Kararname daha önce yayınlandı (Bkz. 30 Mayıs 2007 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 2007/12143 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı).

Örne
ğin;

-
Şu anda sade, meyveli ve kolalı gazozun fiyatının içinde yüzde 18’de KDV var.

1 Ocak 2008’den itibaren, yüzde 18 KDV yüzde 8’e inecek yani 10 puan dü
şecek. O halde, sade, meyveli ve kolalı gazoz fiyatının, yılbaşından itibaren indirilmesi gerekiyor.

- Lokanta, kebapç
ı, ayakta yemek yenilen ya da yemeği pakette satan yerler, yemek şirketleri, pastane, kıraathane, kafeterya ve çay bahçesi

gibi işletmelerde de KDV yüzde 18’den 8’e inecek. Bunların da 1 Ocak 2008’den itibaren, fiyatlarını aşağı çekmeleri gerekiyor.

- Otel, motel, tatil köyü ve pansiyonlarda, geceleme hizmetinin KDV’si de yüzde 18’den yüzde 8’e inecek.

Liste uzay
ıp gidiyor (1 Ocak 2008’den itibaren, KDV oranları yüzde 18’den 8’e inen mal ve hizmetlerin listesi için Bkz. www.yaklasim.com)

YANLI
Ş CEBE GİTMESİN

Yapılan indirimle, Devlet 18 puanlık KDV gelirinin 10 puanından, "vatandaş lehine" vazgeçiyor.

Bu indirimden dolay
ı sade, meyveli ya da kolalı gazoz üretenin ve satanın, 1 Yeni Kuruş kaybı olmuyor. Lokantacı, kebapçı, pastane, çay ocağı, kıraathane ve kafeterya işletenin de 1 Yeni Kuruş kaybı yok. Kuşkusuz otel, motel, tatil köyü ve pansiyon işletenlerin de...

O halde, 10 puanl
ık KDV indiriminin, satılan mal ve yapılan hizmetin, fiyatını aşağı çekmesi gerekiyor. Vatandaşın da bu tür yerlerden fiş alma konusunda, biraz daha duyarlı olması ve KDV indirimini, fiş alarak desteklemesi gerekiyor.

1 Haziran’dan itibaren, dondurman
ın KDV’si yüzde 18’den 8’e indirildiğinde, dondurma üreticilerinin çoğu, KDV indiriminden bir-iki gün önce, dondurma fiyatına yüzde 10 zam yapıp, KDV indirimini cebe atmışlardı.

Dikkat edin
şimdi de sade, meyveli ve kolalı gazoz satanlar, lokantacılar, kebapçılar, pastaneler vs. 10 puanlık KDV indirimini, ceplerine atmasınlar.

Bakkalda, markette, lokantada, kebapçıda, pastanede, otelde bugünkü fiyatlara ve 1 Ocak’taki fiyatlara dikkat edelim ve fiyatlar inmemişse, hesabını soralım. Fiyatları indirmeyenleri, Tüketicinin Erkan Abisi’ne bildirin, o da teşhir etsin, Tüketici Dernekleri, keyfi olarak fiyat indirimi yapmayanları, hem teşhir etsin hem de sert bir tavır sergilesin.

Evet testi k
ırılmadan uyarıyoruz, olaya seyirci kalmayıp, herkes üzerine düşeni yapsın.

 

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/7926321.asp?yazarid=82