Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şoför ve sanatçılarımız Torba’daki golü unuttu PDF Yazdır e-Posta
25 Mayıs 2011
Image

Şimdi pek çok taksi şoförü ve sanatçı "Benim sigortam nerede?" diye soruyor

Sorular üzerine biz de şoför ve sanatçılarla ilgili Torba Kanun’daki yeni düzenlemeyi bir kez daha etraflıca ele aldık. Resmi Gazete’de yayımlanan Torba Kanun ile plaka sahipleri, araçlarında çalışan şoförleri (dizi-filmlerde oynayan sanatçıların işverenleri) “ayda 10 günden az çalışıyor” olarak gösterirlerse, tüm SSK primlerini 18 gün üzerinden şoför kendi cebinden ödeyecek. Plaka sahibi, şoförünü ayda 10 günden çok SGK’ya bildirirse primleri plaka sahibi ödeyecek. 30 günden eksik kalan kısmı ise şoförün isteğe bağlı sigorta kapsamında 30 güne tamamlama hakkı olacak.

10 GÜN SINIRI VAR
Eğer şoförler bir araçta 10 günden az çalışıyorsa primlerini şoförün kendisi ödeyecek, araç sahibi de aracını işyeri olarak tescil ettirmeyecek. Eğer şoför 10 gün ve üzeri bir sürede araçta çalışıyorsa araç sahibi veya aracı kiralayarak işleten kimse aracı işyeri olarak tescil ettirecek, çalıştırdığı şoförler için işe giriş bildirgesi ve aylık prim hizmet belgesi verecektir. 10 günden az süreli çalışmalar için araç sahipleri ile şoförler sözleşme imzalayacak ve sözleşmeler giriş bildirgesi ekinde ilgili SGK müdürlüklerine verilecektir. Ayda 10 günden az çalıştığı ihbar edilen sanatçı ve şoförler, primlerini düzenli ödemezlerse ne kendileri ne de bakmakla yükümlü oldukları kişiler sağlık yardımı da alamazlar.

EMEKLİ ALIRLARSA
Maddede, “Sigortalılar ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, genel sağlık sigortası hükümlerinden yararlanabilmesi için 67’nci maddede sayılan diğer şartların yanı sıra sağlık hizmeti sunucusuna başvurdukları tarihte 6183 sayılı Kanun’un 48’incimaddesine göre tecil ve taksitlendirerek tecil ve taksitlendirmeleri devam edenler hariç 60 günden fazla prim ve prime ilişkin her türlü borcunun bulunmaması şarttır” denilmektedir. Plaka sahipleri ve yapımcılar emekliyi işe alırlarsa maddeye göre bu kişiler 10 günden az çalışırlarsa 5510 Sayılı Kanun kapsamında sigortalı sayılmayacaklar.

NORMAL SİGORTALI OLMALARI GEREKİYORDU
Diğer tüm iş ve işyerlerinde olduğu gibi taksi minibüs- halk otobüsü gibi şehir içi ulaşım araçlarında çalışanların ve işveren yanında çalışan sanatçıların, işverenleri tarafından SSK’lı yapılmak ve primleri Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenmek zorundaydı. Ancak, ne şoförleri ne de sanatçıları işverenleri sigortalı yapmıyordu. İstanbul SGK İl Müdürü Mustafa Kuruca, 5510 Sayılı Yasa’yı tam olarak uygulamak üzere tüm plaka sahiplerine uyarı tebligatı gönderip, “Şoförlerinizi sigortalı yapın, denetimlere başlayacağız” dedi ve dediğini de yaptı. Böylece İstanbul’da 40 bine yakın şoför sigortasına kavuştu ve şoförlüğü de meslek olarak kabul etmeye başladı

Ali Tezel

http://ekonomi.haberturk.com/makro-ekonomi/haber/633812-sofo...