Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hızlı kargo taşımacılığı ve yolcu işlemlerine yönelik 2011/23 sayılı Genelge yayınlandı. PDF Yazdır e-Posta
22 Nisan 2011

Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından 19 Nisan 2011 tarihinde yayınlanan 2011/23 sayılı genelgede;

- Aynı konşimento muhteviyatı eşyanın kıymetinin bir bütün olarak dikkate alınacağı,

- Kıymeti 150 euroyu aşmayan eşyaya tanınan muafiyetin iki ayda en fazla 1, yılda ise en fazla 5 kere olacağı,

- Hayvansal ve bitkisel gıdaların, kozmetik ürünlerinin hızlı kargo taşımacılıyla getirilemeyeceği,

belirtilmiştir.

Ayrıca takviye edici gıdaların doktor reçetesi veya resmi hastane raporu üzerine, sporcu gıdalarının ise milli sporcu olunduğunun gümrük idaresine tevsik edici belgelerle ispatlanması halinde posta veya hızlı kargo taşımacılığı ile getirilebilmesine izin verilecektir.

Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından 19 Nisan 2011 tarihinde hızlı kargo taşımacılığı ve yolcu işlemlerine yönelik 2011/23 sayılı Genelge yayınlanmıştır. Genelge 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Gümrük Kanununun Uygulanmasına Dair Kararın 134. maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkraları hükmü çerçevesinde hazırlanmıştır. Bu Genelge kapsamında 19 Nisan 2011 tarihinden itibaren aşağıdaki şekilde işlem yapılacaktır.

·     Türkiye Gümrük Bölgesindeki bir kişiye posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen, değeri 150 euroyu aşan ancak 1.500 euroyu aşmayan eşyaya, geldiği ülkeye göre tek ve maktu vergi oranı uygulanacaktır. Eşyanın vergilendirilmesinde eşya kıymetinden 150 euro mahsup edilmeyecektir.

·     Aynı gönderici tarafından Türkiye’deki bir alıcı adına gönderilen aynı konşimento muhteviyatı eşyanın kıymeti bir bütün olarak dikkate alınacaktır.

·     Kıymeti 150 euroyu aşmayan eşyaya, iki ayda en fazla 1, yılda en fazla 5 kere muafiyet uygulanabilir. Limitlerin aşılması halinde eşyanın ticari mahiyette olduğu kabul edilecektir.

·     Yurtdışına giden yolcuların IMEI numarası hâlihazırda kayıtlı olan cep telefonlarının yurtdışında kalması nedeniyle posta veya hızlı kargo ile geri gönderilmesi durumunda, telefonların IMEI numaralarının kayıtlı olduğunun http://www.mcks.gov.tr/tr/imeisorgu.php adresinden sorgulanması sonucu teslim edilecektir. Yolcu beraberi hediyelik eşya kapsamında, fenni usullere göre kapatılmış kutulardaki her nevi su ürünleri, hayvansal ürünler, konserveler ile işlenmiş hayvansal ürünlerin beş kilogramına, tüketim amacıyla getirilen bitkisel ürünlerden taze ve kuru meyve ve sebzelerin üç kilogramına, diğer bitkisel ürünlerin ise bir kilogramına kadar muafiyet tanınacaktır. Bunun dışında kalan her nevi ve miktardaki hayvansal ve bitkisel ürünün getirilmesi halinde ticari miktar ve mahiyette olduğu kabul edilecektir. Belirtilen ürünlerin posta/hızlı kargo yoluyla getirilmesi ise artık mümkün olamayacaktır.

·     Takviye edici gıdalar ile sporcu gıdaları posta ve hızlı kargo yoluyla getirilemeyecektir. Ancak, bu kapsamdaki ürünleri doktor tavsiyesi ile kullanan kişilerin, hastalıklarına dair resmi hastaneden alınmış raporu ve doktorun önerdiğine dair bir reçeteyi; milli sporcuların ise “Milli Sporcu Belgesi”ni ilgili gümrük idaresine ibraz etmeleri halinde söz konusu ürünleri posta ve hızlı kargo yoluyla getirtebilmelerine izin verilecektir. Genelge’nin yürürlük tarihinden önce gümrük idaresine gelen veya sipariş edilerek ödemesinin yapıldığının tevsik edilmesi halinde eşyanın teslimi gerçekleştirilecektir.

·     Kozmetik ürünlerinin posta ve hızlı kargo yoluyla getirilmesi bu genelgeden sonra mümkün bulunmamaktadır. Bu eşyanın Genelge’nin yürürlük tarihinden önce gümrük idaresine gelmiş olması veya sipariş edilerek ödemesinin yapılmış olduğunun tevsik edilmesi halinde eşya sahibine teslim edilecektir. E&Y Türkiye