Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Çek mağduruna kötü haber PDF Yazdır e-Posta
30 Mart 2011
Image

Yargıtay, karşılıksız çıkan çeklerde bankaların asgari tutarı ödemesi için çekin aslının ilgili bankaya verilmesini şart koştu.

Resmi Gazete'de yayımlanan Yargıtay'ın kararına göre, çek anlaşmazlığı Bursa'da yaşandı. Ahmet Doğan A., bir alacağı için 5 bin liralık çeki günü gelince ilgili bankaya götürerek, bozdurmak istedi. Ancak çek karşılıksız çıktı. Çek sahibi bankadan 3167 sayılı kanunun 10'uncu maddesi uyarınca her çek yaprağı için bankanın ödemekle yükümlü olduğu asgari miktarı talep etti. Banka bu ödemeyi yapmadı. Alacaklı, itirazın iptal edilmesi ve kendisine banka tarafından tazminat ödenmesi için dava açtı. Bursa 1'inci Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada banka vekili, çekteki garanti tutarının ibraz anında talep edilmesi durumunda çek aslının bankaya teslim edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Alacaklının çekin aslını geri aldığını bu nedenle de talebinin yerinde olmadığını savunan banka vekili, davacının 15 günlük kısmi karşılık alma süresinde bankaya başvurmadığını, bu nedenle de müvekkilinin sorumluluğu bulunmadığını öne sürdü. Bursa 1. Sulh Hukuk Mahkemesi davacıya tazminat ödenmesine hükmetti. Karara banka vekili itiraz etti, Adalet Bakanlığı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da kanun yararına verilen hükmün bozulmasını istedi. İtirazları değerlendiren Yargıtay 19'uncu Hukuk Dairesi ise ilgili bankanın ödeme yükümlülüğünün doğması için çek aslının onaylı fotokopisinin bankaya verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1114808&title=c...