Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
60 bin esnafa müjde PDF Yazdır e-Posta
23 Mart 2011
Image

Sanayi Bakanı Ergün, 60 bin esnafın kredi kefalet kooperatiflerine olan 490 milyonluk kredi borcunun yapılandırılacağını açıkladı. 215 milyon liralık gecikme cezası ise silinecek.

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 60 bin esnaf ve sanatkar ile bunların sayıları 120 bin olan kefillerinin, kredi kefalet kooperatiflerine olan 490 milyon lirayı bulan anapara borçlarının yeniden yapılandırılacağı müjdesini verdi. Esnafın, söz konusu borçlarından kaynaklanan 215 milyon lira gecikme cezası borcunun da silinmesine imkan sağlanacak. Ergün, esnafın kamuya olan borçlarını yeniden yapılandırıldığını, kooperatiflere olan borçların da yapılandırılarak, yeni bir temiz sayfa açıp esnafın 2011 yılına bu moral ve enerjiyle devam etmesini istediklerini kaydetti.

15 Nisan tarihine kadar başvurulmalı

Yapılan düzenleme ile birlikte kredi borcu 2011 yılından önce kooperatif takibine intikal eden ortakların 15 Nisan 2011 tarihine kadar başvurmaları halinde bu yeniden yapılandırmadan faydalanacaklarını belirten Ergün, bu çerçevede kredi borcu ana para tutarının 3’te birini peşin, kalanını ise peşin ödemeden sonraki 2 ay içinde 2 taksit halinde ödeyecek ortaklardan gecikme faizi tahsil edilmeyeceğini belirtti. Bakan Ergün, borcun yıl sonuna kadar taksitlendirilmesi talep edilirse, borcun takibe intikal ettiği tarihten başvurunun yapıldığı tarihe kadar yılık yüzde 5 gecikme faizi uygulanacağını ve tespit edilen toplam borcun yıl sonuna kadar faizsiz olarak taksitlendirileceğini kaydetti. Ergün, borcun 24 aya kadar taksitlendirilmesinin talep edilmesi halinde ise borcun takibe intikal ettiği tarihten başvurunun yapıldığı tarihe kadar yıllık yüzde 12 gecikme faizi uygulanacağını ve tespit edilen toplam borcun 24 aya kadar faizsiz olarak taksitlendirileceğini açıkladı. Ergün, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri’nin kefaletiyle, esnaf ve sanatkarların, Halk Bankası kaynaklarından düşük faizli kredi kullanabildiklerini de hatırlattı.

Halk bank’tan 6.5 milyar kredi

Bu yıl için merkezi bütçeye esnaf ve sanatkarlara kullandırılacak kredilerin faiz maliyetlerine ayrılan 327 milyon lira ödenek ile birlikte Halkbank’ın oluşturacağı potansiyel kredi hacminin 6.5 milyar liraya ulaşabileceğini kaydeden Ergün, bir yıldan kısa vadelerde yüzde 5, uzun vadelerde yüzde 6 ile borçlanma imkanı bulunduğunu, kredi faiz oranının yüzde 50’sinin hazine tarafından karşılandığını hatırlattı. EKONOMİ SERVİSİ

10 BİN LİRA NASIL YAPILANDIRILACAK?

Esnaf kredi borcunu 3 yöntemle ödeyecek

Peşin ve iki taksitle ödeme

10 bin liralık borç için yapılandırma şöyle olacak. Gecikme faizi uygulanmayacak. 10 bin lira 3’e bölünecek. 3.334 lira peşin olacak. Aynı tutarda takip eden ay ve 2. ay 2 taksitle borç kapanacak. Yapılandırma olmasaydı ödenecek borç 30 bin 800 lira olacaktı.

2011 sonuna kadar taksitlendirme

Gecikme faiz oranı yüzde 5’ten hesaplanacak. 10 bin lira için faiz 2 bin 620 TL. Her biri 1.402 lira olmak üzere 9 taksitle ödenecek.

24 ay taksitlendirme imkanı

Gecikme faizi yüzde 12’den hesaplanacak. 10 bin lira için faiz 6.240 TL. Toplam 16.240 lira 677 lira taksitle 24 ayda kapatılacak.

http://www.stargazete.com/ekonomi/60-bin-esnafa-mujde-haber-...