Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SPK'dan tebliğ değişiklikleri PDF Yazdır e-Posta
16 Mart 2011
Image

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), İhraççıların Muafiyet Şartlarına ve Kurul Kaydından Çıkarılmalarına İlişkin Esaslar Tebliği ile Sermaye Piyasası Kanunu'na Tabi Olan Anonim Ortaklıkların Uyacakları Esaslar Hakkında Tebliğde değişikliğe gitti.

Söz konusu tebliğ değişiklikleri, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Değişikliğe göre, tebliğe, ''Gelişen İşletmeler Piyasası (GİP): Borsa kotasyon şartlarını sağlayamayan, gelişme ve büyüme potansiyeline sahip şirketlerin menkul kıymetlerinin işlem görebileceği piyasa'' bendi eklendi.

Tebliğe göre, payları GİP'te işlem gören ortaklıklar, Kurul kaydına alındıkları tarihi izleyen üç hesap dönemi boyunca birinci temettü dağıtmayabilecek. Ancak, tebliğde belirtilen bentler uyarınca izahname düzenleme yükümlülüğünden muaf olarak tahsisli ve nitelikli yatırımcılara satılan pay dışındaki sermaye piyasası araçlarının, Sermaye Piyasası Kanunu'nun ilgili maddesinde yer alan halka arz tanımı kapsamına girecek şekilde yeniden satışa sunulmaları halinde izahname ve sirküler düzenlenmesi zorunlu olacak.

İhraçcıların, ihraç ettikleri sermaye piyasası aracının toplam satış bedelinin 3 milyon liranın altında olması durumunda, kamuyu aydınlatma amacıyla gerekli bilgileri içeren ve örneği Kurulca belirlenen duyuru metinlerinin ilan edilmesi şartıyla, söz konusu ihraçcılar Kurulca izahname düzenleme yükümlülüğünden muaf tutulabilecek. İzahname düzenleme muafiyetine ilişkin toplam satış bedeli limiti, 12 aylık süre içerisindeki ihraçlar dikkate alınarak hesaplanacak.

Tebliğe eklenen ''nitelikli yatırımcılara yapılan satışlardaki muafiyet'' başlıklı maddeye göre, payları Kurul kaydında bulunmayan ve yalnızca borçlanma aracı ihracı nedeniyle, sermaye piyasası araçlarının sadece nitelikli yatırımcılara yönelik yapılan satışında izahname düzenleme yükümlülüğünden muaf ihraçcılar, Kurulun yıllık ve ara dönem finansal raporlama ile bu raporların Kurula ve borsaya bildirim yükümlülükleri ve bu finansal raporlara yönelik bağımsız denetim yükümlülüklerinden muaf tutulacak.

ANONİM ORTAKLIKLARIN UYACAKLARI ESASLAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

Sermaye Piyasası Kanunu'na Tabi Olan Anonim Ortaklıkların Uyacakları Esaslar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğde yapılan değişiklikle, tebliğe, ''Gelişen İşletmeler Piyasası (GİP): Borsa kotasyon şartlarını sağlayamayan, gelişme ve büyüme potansiyeline sahip şirketlerin menkul kıymetlerinin işlem görebileceği piyasa'' tanımı eklendi.

Değişikliğe göre, payları GİP'te işlem görenler hariç olmak üzere borsada işlem gören ortaklıklarda pay sahipliği haklarının kullanılması konusunda faaliyet gösteren, yönetim kuruluna raporlama yapan ve yönetim kurulu ile pay sahipleri arasındaki iletişimi sağlayan pay sahipleri ile ilişkiler biriminin oluşturulması zorunlu olacak. Pay sahipleri ile ilişkiler biriminin yöneticisinin adı, soyadı ve iletişim bilgileri ile bu bilgilerde meydana gelen değişiklikler Kurul'un özel durumların kamuya açıklanmasına ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde, borsa bülteninde ilan edilmek üzere borsaya bildirilecek.

Payları GİP'te işlem görenler hariç olmak üzere borsada işlem gören ortaklıklarda, ortaklığın sermaye piyasası mevzuatından kaynaklanan yükümlülüklerinin yerine getirilmesinde ve kurumsal yönetim uygulamalarında koordinasyonu sağlayan bir personel görevlendirilecek. Görevlendirilen personelin ''Sermaye Piyasası Faaliyetleri İleri Düzey Lisansı''na ve ''Kurumsal Yönetim Derecelendirme Uzmanlığı Lisansı''na sahip olması, ortaklıkta tam zamanlı üst düzey yönetici olarak çalışması ve en üst düzey icracı yöneticiye çalışmaları hakkında raporlama yapması zorunlu olacak.a.a.